ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Így tanulj egyedül gyorsabban! – interjú

Az egyedül tanulás nehéz műfaj, kevesen tudják hatékonyan csinálni. Legtöbbünknek jól jön egy segítő kéz, egy mentor, aki pont arra tudja a választ, amire épp szükségünk van! Hatványozottan fontos azok számára, akik külföldön élve tanulnak németül és azonnal használható némettudásra van szükségük. A Lupán Német Online Gyorsítósávja nekik szól, Lupán Ágnessel beszélgettünk róla. 

Mit tapasztaltál, hogyan érdemes egyedül nyelvet tanulni?

Amíg én egyedül tanultam németül, nagyon szenvedtem tőle, hogy nem volt kitől kérdezzek. Nem volt pénzünk magántanárra, kérdéssel viszont tele voltam. Állandóan az osztálytársaimat fárasztottam velük és nagyon örültem volna, ha lett volna egy csoport, közösség, ahol továbblendítenek az aktuális elakadásomon. Vagy ha valaki elmondja, hogy az adott dolgot hogy mondják jól vagy miért úgy van valami a nyelvtanban. 

Sokszor látom ma is tanulóknál, akik szeretnének egyedül megtanulni németül, hogy vesznek egy könyvet és bíznak benne, hogy az majd végig viszi őket pontról pontra. Csakhogy útközben sokszor félbemarad az egyedül tanulás, mert egyedül kínlódni unalmas. Plusz óhatatlanul is kinyúlnak más forráshoz, amikor kérdésük van, és hopp, már félbe is hagyták az előzőt. Ettől persze összekavarodnak, hiszen egy másik könyv felépítése teljesen más…

Szerintem egyedül tanulni is mentorral érdemes. A saját példámon keresztül is tudom, mennyire szuper ez a tanulási forma. Ezt szerettem volna másoknak is elérhetővé tenni a Gyorsítósáv elindításával. 

Lupán Ági

Sok más németes csoport van, ahol lehet kérdezni. Miben más a Lupán Német Gyorsítósáv ezekhez képest? 

Azt látom, hogy millióféle németes csoport van, ahol válaszolnak is kérdésekre meg nem is. Erre nem lehet egy tanulási folyamatot felépíteni. És persze az sem mindegy, hogy ki válaszol: egy, a tudásában bizonytalan diák, aki maga is válaszokért jött a csoportba vagy egy megbízható tanár. A Gyorsítósávban tőlem kap választ, aki kérdez. Így minden résztvevőnek van lehetősége hozzáférni az én tanítási stílusomhoz. 

Kvázi én fogom végigkísérni a csoporttagokat az úton.  Nem úgy, mint ha nálam tanulnának, hanem egy rugalmas mentorálással, ami igazodni tud a saját tempójukhoz, igényeikhez, élethelyzeteikhez, aktuális elakadásaikhoz. 

Miért tartod fontosnak a rugalmas tanulást? 

Aki német nyelvterületen él, legtöbbször úgy tanul, hogy ragad rá a nyelv és néha utánanéz dolgoknak – hát pont nekik jó ez a csoport! Aki kint él, legtöbbször nem ér rá tankönyv szerint haladni, hiszen ha még nem vette a könyv a múlt időt, amikor a kolléga múlt időben kérdezett valamit, akkor ugye elég kényelmetlenül érezheti magát… Ha a tankönyvben még csak ott tart valaki, hogy „ich bin”, akkor nem neki való a tankönyv. 

Egy könyvtől nem kapja meg az ember azt a rugalmasságot, hogy igazodik az élethez. A könyvekben nagyon steril dolgok vannak. Oda nem írják le, mi van akkor, ha kihagynak mondatrészeket, vagy elharapják a mondat végét. Az élet nem tankönyv. A valóságban gyakran teljesen más a szóhasználat, és más a szleng is. Ezekre is szükség van, hiszen az élet sosem olyan steril, mint a könyvekben. 

Mit értesz az alatt, hogy azonnal használható tudás? 

Sok helyen még ma is a nyelvtant erőltetik. Én viszont abban hiszek, hogy aki kint van és azonnal kell használnia, amit megtanult, annak teljesen mindegy például egy szóvégződés. Ezért ebben a csoportban minden kapcsolódik a kinti léthez. Nem apuka piros kabátját vesszük példamondatnak, hanem konkrét szituációk mentén dolgozzuk fel azt, amire a való életben szükség van. A mindennapi életből vett példákkal haladunk – emészthető mennyiségben, fogyasztható mértékben. A cél az, hogy aki csatlakozik, rövid idő múlva úgy érezze: jobban tud boldogulni önállóan német nyelvterületen.

Hogyan lehet egy online csoportban gyakorolni? 

Tudom, hogy nehéz a némettel elindulni, tudom, hogy nem elég az, hogy már egyszer hallotta a tanuló a magyarázatot, tudom, hogy attól fog átlendülni, ha gyakorol, ezért úgy épülnek fel a csoport témái, gyakorlatai, hogy érezhetően hatékony legyen a haladás. 

Hatalmas segítség lehet ebben egy tapasztalt mentor. Ha van, aki heti szinten adagolja a tanulnivalót olyan módon, hogy ne legyen túl sok – hiszen az is fontos, hogy a tanuló ne legyen túlterhelve. 

Ebben a csoportban mindenki velem találkozik, nem kifejezetten tanárként, inkább mentorként. Itt nincs merev követelményrendszer, klasszikus némettanítás és személyre szabottság sincs – arra ott vannak a tanfolyamok. Ugyanakkor van kérdezési lehetőség és szeretnék itt is közösséget építeni, hogy mindenki láthassa, nincs egyedül, más is küzd, más sem érti meg elsőre ezt vagy azt a szabályt. 

Miben tudja leginkább támogatni a Gyorsítósáv a némettanulókat? 

Azoknak érdemes csatlakozniuk a Gyorsítósávhoz, akik a mindennapi életben akarják használni a németet. Itt mindenki rugalmasan, saját tempóban tanulhat. Egyedül, mégis hathatós segítséggel. 

Ha valaki kint él, akkor bizony meg kell szólalnia napról napra és ehhez van, hogy azonnali segítségre van szüksége. Ez a csoport azért jött létre, hogy megkérdezhesse, amit nem ért, és én itt leszek, hogy elmagyarázzam egyszerűen és lényegretörően a legfontosabb részeket. Tudom, hogy az a legfontosabb, hogy azonnal érthető és használható támogatást kapjon a kint élő. Szerintem ez a kulcs, ez az igazi segítség egy némettanulónak. 

További interjúkat Ágival a lenti linkeken találsz. Jó olvasást!

Az elején kell a legtöbb kitartás a némethez – interjú
Céltudatossággal rövidíthetsz a nyelvtanulásod útján – interjú
Előbb szeresd meg, aztán meg tudod tanulni a németet! – interjú
Én is átmentem azokon a helyzeteken, amikkel egy kiköltöző találkozik – interjú
Nehéz eset vagyok, mit csináljak? – interjú

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szinonima szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!