Interaktív német nyelvi szemeszter – ugorjon egy szintet a németed!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Előbb szeresd meg, aztán meg tudod tanulni a németet! – interjú

Aki vett már részt nyelvórán a Lupán Német Online-nál, az megtapasztalhatta, hogy a nyelvtanulásnak nemcsak unalmas-kínlódós és verejtékezős-görcsös verziója létezik. A némettanulásra sokkal inkább igaz, hogy a korábbi rossz tapasztalatok felülírhatók, a németet meg lehet szeretni, és aki akar, az biztosan meg fog tanulni németül! Méghozzá gyorsan! Lupán Ágnest, a Lupán Német Online alapítóját kérdeztük.

25 éve foglalkozol nyelvtanítással. A Lupán Német Online-ban az évek során rengetegféle nyelvtanulóhoz, kihíváshoz, nehéz esethez volt szerencsétek. Mit látsz legfőbb problémának a mai nyelvoktatásban? 

A legfőbb hiányosságnak mindenképp azt érzem, hogy nem adnak azonnal megoldást arra, hogy kommunikáljanak a diákok első perctől kezdve. Pedig ez az első perctől kiemelten fontos volna. Másrészt az is nehézzé teszi a diákoknak egy új nyelv befogadását, ha egyforma sablonok mentén próbálják megtanítani őket. Érthető, hogy állami keretek között nem könnyű egy kreatívan támogató közeget kialakítani, ahol élmény a tanulás, vagy hogy az iskolai oktatás során nem lehet figyelembe venni az egyéni képességeket. Ugyanakkor emiatt több teher, önálló munka is hárul a tanulóra. Ez azért baj, mert sokszor még a motiváció fenntartása is kihívást jelent egy olyan hosszan elhúzódó folyamatban, mint a nyelvtanulás. A Lupán Német Online-nál ezért igyekszünk először megismerni a diákot. Megnézzük, mi az, ami neki könnyen megy, hogyan tudja elérni a célját. A számára megfelelő módszert keressük meg – ebben minden kollégám hasonlóan motivált. Minden esetben az egyéni igényekre fókuszálunk és nem szeretnénk mindenképpen egy módszert ráerőltetni valakire, ami másnál lehet, hogy működött, de nála nem feltétlenül fog menni.

“Nálunk nem ciki hibázni. Legfőképpen azt tartjuk szem előtt, hogy a nyelvtanuló jól és biztonságban érezhesse magát.”

Mi az, amivel a legtöbbször keresnek meg titeket?

Noha rengetegen hirdetik magukat beszédközpontúnak, hozzánk rengeteg diák érkezik úgy, hogy „de én tényleg szeretnék beszélni!”. Úgy érzékelem, a beszéd a legnagyobb gond. Mivel a leggyakrabban visszatérő megkeresés ezzel kapcsolatos, ezért ha abban sikereket érünk el, annak örülök a legjobban. Ez összecseng az én legfőbb motivációmmal is: engem a tanításban az inspirál leginkább, azokat a nyelvórákat élvezem a legjobban, amikor sokat tudunk beszélni és abban hallom a fejlődést!

Lupán Ági

A diákoktól érkező visszajelzésekben rendre előkerül az órák jó hangulata, a figyelem, amit egy-egy tanulónak nyújtotok – még úgy is, hogy nem élőben, nem is feltétlen egyéni tanításban részesülnek –, és a támogató-inspiráló légkör, amiben a Lupán Német Online oktatás folyik. Mi a fókusza az oktatási metódusotoknak?

Az a fontos, hogy célt érjünk, és közben jól érezzük magunkat együtt – nyilván ez nekünk is szempont, hiszen sok időt eltöltünk együtt. Tényleg figyelünk mindenkire. Nálunk barátságosak az órák, nem ciki hibázni, semmitől nem kell tartani. Attól sem kell félnie senkinek, hogy nem fogja megkapni azt, amire szüksége van. Legfőképpen azt tartjuk szem előtt, hogy a nyelvtanuló jól és biztonságban érezhesse magát. 

Ahogy a nyelvórákról mesélsz, a némettanulás könnyűnek tűnik, noha a saját nyelvtanulásod sem volt teljesen zökkenőmentes. Hogyan fordítottad át a saját élményeidet negatívból pozitívba?

Abban hiszek, ami nekem is segített és ami azóta a hitvallásommá is vált: először szeresd meg, és aztán meg tudod tanulni! Tanártársaimmal mindannyian abban vagyunk motiváltak, hogy elősegítsük a nálunk tanulóknál, hogy megszeressék a németet és magát a nyelvtanulást. Tisztában vagyunk vele, hogy megfelelő cél és motiváció nélkül nagyon nehéz a nyelvtanulás mellett kitartani, hiszen ez egy hosszú út. Ezért is támogatjuk már rögtön a kezdetektől, hogy élvezd a nyelvtanulást, legyenek egyből sikereid és szeresd meg mielőbb a németet!

Ma már tudom, nem vagyok egyedül a negatív iskolai tapasztalatokkal, a kezdeti rossz élményekkel. Nekem is azon a módon sikerült a saját negatív élményeimet áttörni, és a voksomat a német nyelv továbbadása, megszerettetése mellett letenni, ahogyan azt ma tanítom. Boldog vagyok, hogy így alakult és szeretném minél több embernek bebizonyítani, hogy a német egy szerethető, megtanulható nyelv. 

Az elhivatottság érződik minden szavadból. Ennyi év után hogyan őrzöd meg a tanítás iránti lelkesedésedet?

Szerencsére sok történetet osztanak meg velünk diákok, volt diákok. Egy legutóbbi kedvencem azé a hölgyé, aki a férje munkája miatt Bécsbe költözött. Amikor először felmerült a lehetőség, hogy kiköltöznek, beiratkozott hozzánk. Időközben ment a huzavona, hogy maradnak, mennek, máshova költöznek, de neki annyira megtetszett a tanítási mód, amit nálunk tapasztalt, hogy nem hagyta abba a némettanulást. Végül Bécsben kötöttek ki. A hölgy pedig, aki nulláról indult, öt hónap leforgása alatt annyi használható tudást szedett össze, hogy az új lakóhelyükön két hét alatt talált magának állást! Ezek a sikertörténetek, a közvetlen kapcsolat a tanulóinkkal újra meg újra feltöltenek energiával, lelkesedéssel.

További Ági-interjúket a linkeken találsz:

Céltudatossággal rövidíthetsz a nyelvtanulásod útján – interjú
Nehéz eset vagyok, mit csináljak? – interjú
Én is átmentem azokon a helyzeteken, amikkel egy kiköltöző találkozik – interjú
Az elején kell a legtöbb kitartás a némethez – interjú

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!