ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

A jó nyelvtanár olyan, mint a jó edző – Mit kezdj a frusztrációiddal? 2. rész

A hatékony némettanuláshoz nem elég csak a tananyaggal foglalkozni, hiszen más akadályokkal is meg kell küzdenünk az út során. Jobb, ha elfogadjuk: a nyelvtanulási folyamat része az is, hogy a saját frusztrációinkat leküzdjük, hogy ezek semmiképpen ne szabjanak gátat a tudásunk elmélyítésének és örömteli használatának. Előző cikkünkben az időhiányt, lustaságot és a lassú felfogást vizsgáltuk meg, most újabb három tipikus félelemre adunk megoldási javaslatot.

“Ha meg kell szólalnom, leblokkolok “

Ismerős? Ha igen, a legjobb tippünk: leblokkolás helyett inkább lazulj le! Azok, akik könnyen tanulják a nyelveket, sokszor már túl vannak az első idegen nyelven, amit nagy valószínűség szerint ők is neheze(bbe)n sajátítottak el. De azt biztosra veheted, hogy egyszer ők is tartottak ugyanitt és nekik is muszáj volt átlépniük a saját félelmeiken. Mivel ők már megküzdöttek a frusztrációikkal, ezért tűnik úgy, hogy nincsenek visszatartó-szorongató gátjaik. Noha csak arról van szó, ők már tudják: nyelvet tanulni jó hangulatban érdemes, görcs nélkül. Kíváncsiságukba az is belefér, hogy a tanórán túl apróságokkal szórakoztassák magukat, nyelvtörővel, vicces mondatok megtanulásával, nehéz szavak kibogozásával, vagy egy-egy konkrét helyzethez szükséges szókincs, pár mondat megtanulásával. Ezeket „zsebre vágják” és amikor alkalmat találnak rá, előadják. Egy lelkes kezdőnek pedig mindenhol sikere van!

“Bármennyit tanulok, nem fejlődöm”

frusztracio2

Gyakori hátráltató tényező a türelmetlenség is. Ha az ember egyszerre akar mindent, nehéz észrevennie a saját haladását, pedig nincs is annál különb érzés (és jobb motiváció!), mint a bőrödön érezni, hogy a befektetett energia megtérül! Természetes, hogy nem tudsz mindenben egyszerre fejlődni. Fogadd el, hogy a tanultak beépüléséhez, ülepedéséhez időre van szükség. Eközben pedig használd minél inkább a környezetet, amiben tanulsz, élsz! Nyisd ki a szemed, füled és engedd be a németet egyszerre több csatornán keresztül! 

Ne csak abban idomulj a németekhez, hogy környezettudatosabbá, segítőkészebbé válsz, de azzal is, ahogy a németet tanulod. Kiváló terep, ha az új lakóhelyeddel a nyelven keresztül is elkezdesz ismerkedni, és ezáltal a németek logikáját, gondolkodását is megérteni! Nem baj, ha Németországban kicsit németté válsz. Kezdőként talán most azt mondod magadban: á, ez tőlem még nagyon távol van. Miközben frissen kiköltözöttként ennek az aktív beilleszkedésnek is nagy szerepe lehet abban, hogy megerősítse benned az új országhoz való kötődést és támogassa a mindennapi boldogulásodat!

“Nincs hozzá kitartásom”

Kitartás kell, ez nem vitás. Hullámvölgyek, fárasztó hegyek várnak rád az úton. Nem mindegy, kivel vágsz neki! De néhány dologról magad is gondoskodhatsz a kitartásod érdekében. Alakítsd ki a saját tanulási szisztémádat, strukturáld a tanulnivalót! Tematizáld, rangsorold azt, amivel a közeljövőben foglalkozni fogsz és rendelj hozzá napszakot, időtartamot. A szisztematikus tanulás ugyanis rendszert visz az életedbe, a némettanulás könnyebben beépül így a napjaidba. Motivációt te magad is generálhatsz. Hangolódj a kis sikerekre azzal, hogy tudatosítod a napi szinten megtett pici lépéseidet! Mit tettél érte ma? Milyen sikerélményed volt a némettel? Az is erőt adhat, ha ezeket kis cetliken dunsztosüvegben gyűjtöd magadnak és hónapról hónapra előveszed, átolvasod. Az apró mérföldkövek mutatják, hogy haladsz a célod felé! Végül ne feledd: a környezet is rengeteget számít. A jó nyelvtanár olyan, mint a jó edző! Motivál, célt ad és folyamatosan törődik a fejlődéseddel!

Nyelvet tanulni jó hangulatban érdemes.

Te melyik problémával küzdöttél meg? Vagy esetleg még mindig küzdessz? Írd meg nekünk hozzászólásban!

A cikk első részét itt találod:
Kifogás vagy tényleg akadály? Mit kezdj a frusztrációiddal nyelvtanuláskor?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!