Interaktív német nyelvi szemeszter – ugorjon egy szintet a németed!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Kifogás vagy tényleg akadály? Mit kezdj a frusztrációiddal nyelvtanuláskor?

A német nyelv elsajátításához idő kell és bár egyértelműen lehet hatékonyan tanulni, bizonyos dolgokat viszont nem érdemes siettetni. Mi például a Lupán Német Online-nál ezért nem nyelvleckéket pipálunk ki egymás után, hanem azért dolgozunk, hogy a megszerzett tudás minél előbb beépüljön. Tempósan haladunk, de nem rohanva. Tisztában vagyunk vele, hogy sok frusztrációval, belső gáttal is meg kell küzdenie az embernek nyelvtanulás közben. Az évek során megtanultuk ezeket is kezelni, most néhány tippet adunk a gyakran előforduló nehezítő tényezők leküzdésére.

Kifogások a nyelvtanulás legnagyobb ellenségei

“Nincs időm”

Van egy mondás, miszerint „a legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont ma van.” Ha szükséged van némettudásra, kötelezd el magad még ma! Az út hosszú lesz, ez biztos. Ezért sem mindegy, hogy a saját igényeidnek megfelelő módon tudsz-e tanulni már a kezdetektől. Azaz megtalálod-e azt a helyet, ahol nemcsak tankönyv szerint oktatnak, hanem úgy tanítanak, ahogy neked szükséged van rá. Ahol élvezed a tanórákat, mert tudják, mivel tartsák fenn a motivációdat. Ha ugyanis ezek megvannak, nem fogod többet sajnálni az időt, természetes lesz, hogy időt szánsz a gyakorlásra és várod majd, hogy számot adhass arról, amit két óra között egyedül megtanultál. Ebből a perspektívából a megbízható némettudás megszerzése többé nem időrabló tevékenység, hanem valami, ami a mindennapok természetes és élvezhető része.

frusztracio

“Lusta vagyok”

Sokan nyilatkoznak magukról úgy, hogy ők aztán túl lusták ehhez… Egyrészt a lustaságot mindig érdemes górcső alá venni. Mi is van mögötte? Lustának mondhatjuk magunkat akkor is, amikor nem vagyunk elég hatékonyak és emiatt nem érezzük a fejlődést. Vagy amikor megbénít a feladat nagysága és nem tudjuk kicsi lépésekre bontani azt. Lehet, hogy az önfegyelmünk nem elég ahhoz, hogy napi szinten házifeladatot írjunk. Vagy szimplán megcsappant a motivációnk és abba kellene némi energiát fektetni. És vannak olyanok is, akik a saját pihenésüket, töltődésüket értékelik lustaságnak – noha arra egyértelműen szükség van. Szünetet tartani, ülepedni hagyni, az agyunkat valami teljesen másba átkapcsolni egy időre teljesen normális és szükségszerű dolog. Ha olyanokkal tanulsz együtt, akiknek a némettanulás hasonlóan fontos, akikben közös a vágy, hogy egyből használhassák a frissen szerzett tudásukat, köztük szinte lehetetlen lustának lenned!

“Lassú a felfogásom”

„Á, én hülye vagyok hozzá.” „Én vagyok a világon az egyetlen, akin nem látszik semmi fejlődés, hiába tanulom.” „Nekem már az előző tanár is megmondta, hogy menjek el inkább mosogatni, mert soha nem fogok megtanulni németül…” Ezer meg egy olyan mondat, ami nem éppen az önbizalmat táplálja. Pedig mindenki, azaz mindenki úgy tanult meg németül, hogy ugyanazokat a dolgokat rengetegszer elismételte, elhibázta, kijavították vagy magától javította ki, majd újra próbálta. Egészen addig, amíg meg nem értette. Először nyelvórán, aztán otthon, majd a való életben egyre többször, egyre magabiztosabban. Mindenki pont ugyanígy, rengeteg hibával csinálja. Szóval nem, te sem vagy hülye hozzá, egyszerűen csak nem ismételtél még eleget.

A cikk folytatódik, a 2. részt itt találod: A jó nyelvtanár olyan, mint a jó edző – Mit kezdj a frusztrációiddal? 2. rész

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!