EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Céltudatossággal rövidíthetsz a nyelvtanulásod útján – interjú

Minden nyelvtanuló, minden élethelyzet más és más. Különbözik a tanulási tempónk, az igényeink, céljaink, máshogy használjuk vagy épp nem használjuk a mindennapokban a németet, más elvárásokkal fogunk neki a némettanulásnak. Ugyanakkor vannak általános érvényű dolgok, amik minden nyelvtanuló útját, hozzáállását segíthetik. Ezekből oszt most meg jó néhányat Lupán Ágnes, a Lupán Német Online alapítója. 

Sokszor mondod, hogy rögtön az elejétől fogva németül beszéltek az órákon. A német nyelvnek viszont pont az eleje a nehéz. Hogy lehet ezt akkor kivitelezni? 

Kezdők „panaszkodtak” nemrég, hogy hiába vannak túl a tanfolyam felén, még mindig annyi mindent el kell mondani nekik ahhoz, hogy az első egyszerűbb mondatokat össze lehessen hozni… Hiába, a német nem egy angol. Abban az értelemben, hogy a németben nagyon sokat kell tudni ahhoz, hogy jól el tudj mondani egy nem tőmondatot. Ami viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne az első perctől azt megtanulni, hogyan lehet mégis kommunikálni kifejezésekkel, rövid mondatokkal. Ez sokat számít az önbizalomnak. Ugyanakkor amikor szintet akarunk lépni, amikor valaki hosszútávra tervez, mert, mondjuk, kint akar maradni, akkor nyilván az a cél, hogy szépen és jól tanuljon meg németül. Nem hibátlanul, de jól. 

Tapasztalataid szerint hány órányi tanulás szükséges a B1 szint eléréséhez? 

Céltudatos tanulás

Ez sok mindentől függ, több különféle történetet is tudok ehhez hozni. Németországban például az az elgondolás dívik az ide költöző emberek nyelvoktatásáról, hogy 600 óra 15-20 fős csoportban eltöltött nyelvtanulás után tegyenek sikeres B1 szintű nyelvvizsgát. Ez egy hét alatt 25 nyelvórát jelent 5 hónapon át, ami elképesztően sok. Bár így is neki lehet vágni a németnek, véleményem szerint ennél visszafogottabb tempó az ideális. Ugyanis öt hónapon belül iszonyúan nehéz a nulláról indulva három szintet meglépni. Még úgy is, hogy itt nem annyira nyelvtanfókuszú a vizsga. Sőt, sem az oktatás, sem a vizsgáztatás nem a hibákra koncentrál. Mégis úgy látom, hogy kicsi, 2-4 fős csoportban és lassabb tempóban, esetleg magántanárral nem is feltétlenül szükséges 600 tanóra a B1 szint eléréséhez. A szükséges párszáz óra viszont egy év alatt teljesítve is magasfokú elköteleződést, időráfordítást igényel!

A szuperintenzív nyelvtanfolyamok azt sugallják, ha rászánja az ember az időt és belehúz, annál előbb fog eredményt elérni. Ezek szerint mégsem így van? 

Nemcsak anyagilag, de az agyunknak is rendkívül megterhelő ez a feszített tempó. Nem beszélve arról, hogy az egyéni, otthoni hozzátanulás minden esetben, még egy intenzív nyelvtanfolyam esetén is nagyon fontos! Órán nem jut mindenre idő és a tanultak elmélyítéséhez szükség van a gyakorlásra, önálló tananyag-feldolgozásra is. Szeretünk megfeledkezni róla, de a pihentetést sem lehet kihagyni! Ahogy a gyerekek is alvás közben dolgozzák fel az újonnan tanultakat, a mi agyunknak is szüksége van rá, hogy legyen ideje mindent helyretenni. Ha hónapokon át mindig csak az új impulzus jön – mint ahogy ezek a tanfolyamok megkövetelik –, abba belehülyül az ember. És ez inkább csökkenti a hatékonyságot, mint növelné. 

Mennyiben más a tempó az egyéni oktatás során? 

Ezt mindig az egyéni igények, lehetőségek befolyásolják, de két hónap elég szokott lenni ahhoz, hogy egy kezdő a maga szókincsét ügyesen használva, folyékonyan beszéljen. Volt olyan anyuka tanítványom, aki teljesen nulláról indult. Mivel otthon volt a kisgyerekével, mindig idő szűkében volt, ki volt számítva minden perce, hogy tanulni, az órákra készülni tudjon. Neki az vált be, hogy előre dolgozott. Előre feldolgozta a soron következő tankönyvi részt, egyedül értelmezte, és órán „csak” átbeszéltük a kérdéseket, feladatokat. Az óra az ő esetében arról szólt, hogy az előre megtanultakat vissza tudja-e adni szóban. Heti két órában csak beszéltünk, mindig célzottan abban a témában, amit épp a tankönyv hozott. Nem kellett hozzá fél év sem, és eljutottunk oda, hogy a hatvan percet végigbeszélte. De igazából nem is ez volt a siker, hanem hogy nagyon hamar eljutottunk arra a szintre, hogy bármiről tudtunk beszélgetni, ami őt érintette! Családi állapot, munka, ügyintézés, egészségügy, szabadidő… Ő az a típus volt, aki végigrágta magát a nyelvtanon, nyelvtanilag helyesen is beszélt. Egy másik magántanítványomnak volt egy kevés alapja, vele is iszonyú hamar eljutottunk oda, hogy mindenről beszéltünk. Nála viszont nem foglalkoztunk a nyelvtannal. A magyar nyelvtanja sem volt olyan erős, nem fókuszáltunk rá. Neki nem hibátlan a beszéde, de nagyon jól elmagyaráz mindent. 

Mi az, ami csoportos és egyéni tanulóként is gyorsíthatja a folyamatot? 

Sokszor és nem véletlenül hangsúlyozom, hogy a legfontosabb az, hogy mindenki a saját stílusának, igényeinek megfelelő módszerrel tanuljon, amire segíthet rátalálni egy nyelvtanár. Mert ha ez megvan, és tudjuk, merre haladunk, mi fontos, mi működik, mi nem, akkor sokkal könnyebben és hamarabb szerezhetünk sikerélményeket. A céltudatosság jól szelektálja a tanulnivalót. Egyértelmű irányt ad, amikor világosan tudjuk, mire van szükségünk. Ilyenkor könnyebb „rövidíteni” az úton. Az pedig egy szuper járulékos haszon, hogy minél előbb vannak sikereid, minél korábban érzed a bőrödön, hogy fejlődsz, annál motiváltabb és jobb nyelvtanuló leszel! 

További Ági-interjúket a linkeken találsz:

Előbb szeresd meg, aztán meg tudod tanulni a németet! – interjú
Az elején kell a legtöbb kitartás a némethez – interjú
Nehéz eset vagyok, mit csináljak? – interjú

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!