EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Nehéz eset vagyok, mit csináljak? – interjú

Mit kezd a nyelvtanár a nehéz esetekkel? Az általános tanulói kifogásokkal? Mik az általános hiedelmek a némettanulással kapcsolatban? Hogy lehet ezeken túllendülni? Van-e olyan, hogy valakiről kiderül, ő nem tud megtanulni németül? A nyelvtanítás során ezek visszatérő kérdések. Lupán Ágnes, a Lupán Német Online alapítója válaszolt.

Sokszor mondod, hogy különösen szereted a reménytelen eseteket, a nem mindennapi kihívásokat. De találkoztál-e már olyannal, aki tényleg nem tudott megtanulni németül? 

Igen és nem. Egy csoport van, akik tényleg soha nem fognak megtanulni németül, de ők egyáltalán nem azok, akik kezdőnek, bénának, lassú felfogásúnak, túl öregnek, túl akármilyennek érzik magukat hozzá. Akik ilyet éreznek, azokban valahol mind ott bujkál a szándék az előrelépésre, a vágy: bárcsak úgy beszélhetnék németül, hogy gördülékenyen kifejezek mindent, amit akarok, és megértek mindent, amire szükségem van! 

Az igazi reménytelen esetek, akikért mi sem tudunk mit tenni, azok, akik nem akarnak megtanulni németül. Őket valóban nem lehet megtanítani, mindenki mást viszont igen! És ezt 25 év nyelvtanítás tapasztalata alapján állítom. 

Lupán Ági - interjú

Milyen visszatérő kifogásokkal találkozol tanítás során? 

A mai napig el tudok rajta csodálkozni, milyen kreatívan akadályozzuk magunkat a hiedelmeinkkel, káros tévhitekkel, kifogásokkal a némettanulásban is. Szinte mindenkinél előjön az elején a megszólalás mumusa: mi lesz, ha hibázok és kinevetnek. Mi lesz, ha nem értem meg a választ. Vagy ami még rosszabb: nem értem meg a kérdést. Szívmelengető sztorikat őrzök tanítványoktól, akik beszámoltak róla, hogyan lépkedtek át a saját hasonló félelmeiken. Egy legutóbbi kedvenc visszajelzésem, amikor egy diák az órán tanultakon felbuzdulva megkérdezte a benzinkutas hölgyet – akivel addig is rendszeresen találkozott, csak kerülte vele a beszélgetést – hogy hogy van. Erre a hölgy is visszakérdezett, hogy ő hogy van. Majd elégedetten megállapították, hogy mindketten jól vannak. 

Feltöltenek és jókedvre derítenek ezek a történetek. Akármilyen banálisnak hangzik is, pont ennyire apró lépések indítják el és vezetik az embert afelé, hogy egyre többet merjen kipróbálni, egyre többször kezdeményezzen, bátran gyakorolja, amit megtanult. 

Na, de a német nem számít könnyű nyelvnek – mit gondolsz az ezzel kapcsolatos hiedelmekről? Ezek mennyiben hátráltatják a tanulást? 

Persze, hallunk kifejezetten a német nyelvvel kapcsolatos tipikus kifogásokat is. Hogy a német nyelvtan bonyolult, hogy der-die-dast és melléknévragozást kell tanulni… Azt gondolom, jobb mielőbb túltenni magunkat a tényen, hogy minden nyelvben vannak bemagolandó, bonyolult dolgok. A magyarról hányszor hallani, milyen nehéz! Az alanyi és tárgyas ragozástól (vettem egy autót vagy megvettem az autót) egy külföldi legszívesebben kifutna a világból. Amit mi már készségszinten alkalmazunk, az számára értelmetlen, érthetetlen és felesleges. Vagy ahogy a szavakhoz adunk néhány betűt és egész más jelentést kap tőle – írás, írása, írásban, írásos, stb.

Természetes, hogy tele vagyunk félelmekkel az elején, és az is természetes, hogy ezek kezelésével kell, hogy kezdődjön a nyelvtanulás. Nem olyan nagy feladat ezeknek a belső gátaknak a lebontása, mint amilyen ijesztőnek tűnik, de enélkül nehéz elindulni. Ha valaki ezeket szépen sorban felülírja jó élményekkel, és ezzel építgeti az önbizalmát, akkor lesz kedve, motivációja, hogy később is proaktívan keresse a helyzeteket, ahol tesztelni tudja a tudását. Így hamar elkezdi valóban használni a nyelvet. 

A Lupán Német Online-nál hogyan birkóztok meg azzal, ha valakinél nem működik a szokványos tanítási mód?

Sokfajta nyelvtanulóhoz volt szerencsénk, sok emberrel dolgoztunk már együtt. Külön örülünk neki, amikor valaki úgy állít be hozzánk: vele aztán biztosan nem tudunk mit kezdeni. Ezek azok a helyzetek ugyanis, amikor újra meg újra bebizonyíthatjuk, hogy tényleg mindenki meg tud tanulni németül, csak meg kell találni az utat hozzá. Pontosan azt az utat, azt a módszert, olyan tempót, ami az ő személyiségéhez passzol, az aktuális igényeinek, élethelyzetének megfelel. És ezt addig keressük, amíg meg nem találjuk, mert abban hiszünk, hogy ez mindig a tanár felelőssége. A Lupán Német Online-nál azt könyveljük el áttörő sikernek, amikor a legnagyobb gátlásokkal és legkisebb nyelvtanulási önbizalommal érkezők (is) pár hónapon belül kivirulnak, örömmel mesélik az eredményeiket, amiket kezdő tudással elértek.

Mi az, amit a nyelvtanításról megtanultál? Hogyan lehet egy tanulót a legjobban támogatni? 

Nemcsak a nyelvtanulásra igaz, mert bármit tanul az ember, egy közös biztos van bennük: csak a gyakorlástól, a gyakorlatban, használat közben tud fejlődni, beépülni a tudás. Ezért is játszik nálunk központi szerepet a nyelvtanulás élvezete és a beszéd gyakorlása a legelső perctől kezdve. Tanárként jól támogathatom azzal a diákot, hogy óráról órára rámutatok, miben fejlődött. És ha ezeket kipróbálja élesben is, pozitív eredményt ér el, és ezt külső szem, fül, például a németek is visszaigazolják, akkor lelkesedéssel érkezik majd a következő órára is, hiszen ki ne szeretne még több dicséretet kapni?! 

További interjúkat Ágival a lenti linkeken találsz. Jó olvasást!

Előbb szeresd meg, aztán meg tudod tanulni a németet! – interjú
Én is átmente
m azokon a helyzeteken, amikkel egy kiköltöző találkozik – interjú
Az elején kell a legtöbb kitartás a némethez – interjú
Céltudatossággal rövidíthetsz a nyelvtanulásod útján – interjú

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!