EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

A némettanulás egy maratonfutás!

Elkeserítően általános lett mára az a tendencia, miszerint mindent azonnal, gyorsan és (ál)hatékonyan kell megvalósítani. Vannak területek, ahol ez kifejezetten ártalmas. Ilyen például a maratonfutás és a némettanulás is.

Maraton vagy német? Egyre megy!

Felkészületlenül maratont futni nemcsak nehéz, csekély sikerélménnyel is kecsegtet. Maratont nem két hét edzés után szoktak futni. Ahogy németül társalogni sem két hét, sőt, nem is két hónap nyelvtanulás után szoktunk. Okosan alapozva, felkészülve viszont szuper eredményekre lehetsz képes – és ez igaz a maratonfutásra és a némettanulásra egyaránt! 

Fejben dől el

Mindannyian tudjuk, hogy egy (sport)verseny sosem csak a (fizikai) képességekről szól. Sokkal inkább észjáték. Döntő szerepet játszik benne, hogy mennyire ismered magad, a saját adottságaidat és korlátaidat. Megtanultad-e magad motiválni, edzed-e rendszeresen a kitartásodat, tartasz-e edzéseket különféle terepeken, más-más időjárási viszonyok között, eltérő napszakokban, stb. Azaz élesben is próbálod-e használni, beépíteni mindazt, amit az órán megtanultál? 

A türelmes elnyeri jutalmát 

maratonfutás
A némettanulás olyasmi, mint a maraton

Ne akarj mindent rögtön tudni. A némettanulás úgy indul, akár egy futóverseny: a startnál hosszan el kell tudni viselni és tudatosan visszafogni magad, hogy ne rohand el, hogy el tudd viselni, amikor mások (látszólag) sokkal gyorsabbak nálad. Emlékeztesd magad újra meg újra: ez még csak az eleje, de annál fontosabb! Hiszen már rögtön az elején eldőlhet, ki az, aki rosszul méri fel az erejét, szem elől téveszti a célt és hagyja, hogy a külső ingerek magukkal sodorják, ezért tévútra jut vagy idő előtt feladja. Őket fogod majd hosszútávon beérni és magabiztosan, könnyedén és nem levegő után kapkodva megelőzni. Hogy így történhessen, te tartozz inkább azok közé, akik rászánják az időt az alapozásra, engedik, hogy a kezdeti nehézségek szinte összetorlódjanak, cserébe azért, hogy később egy csapásra kitisztuljon, összeálljon a kép és beálljon a fenntartható (tanulási) tempó. 

Szeresd a kudarcaidat! 

A tanulással együtt járnak kudarcok is, bármit tanul az ember. A kudarc a haladásod jele. Szóval ne bánd, ha valami nem sikerül, inkább próbálj meg örülni annak, hogy a kudarctűrő képességed is napról napra fejlődik. Mert ez azt jelenti, ma is gyakoroltál! Ne felejtsd el: a némettanulás eleje azért szenvedős, azért kell hozzá sok türelem, mert viszonylag sok tudás, rengeteg szabály ismerete szükséges ahhoz, hogy egy nyelvtanilag helyes, nem tőmondatot össze tudjon rakni az ember. Ez nem azt jelenti, hogy enélkül ne lehetne kommunikálni, de akinek hosszútávú célja van a nyelvtanulással, annak érdemes jó alapokra építkeznie. Azaz követni az „edzéstervet” és fejleszegve tanulni, tanulni és tanulni és elviselni, hogy mások (látszólag) elrohannak mellette, míg ő még mindig csak az újabb kivételt magolja, a következő esetet gyakorolja. Ne feledd: azok, akik jól startolnak (jól választanak célt és megfelelő edzőt hozzá), később szépen sorban előzik majd meg azokat, akik az elején lehagyták őket! 

Neked könnyű vagy nehéz türelmesnek lenned magaddal? 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!