ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Nyelvtanárt keresek, avagy milyen egy jó nyelvtanár?

A nyelvtanár-keresés nehéz ügy. Manapság rengeteg tanárt találni a neten, akik anyanyelvűnek, beszédközpontúnak, diákcentrikusnak mondják magukat, ugyanakkor az órák hangulata, a tanulók lelkesedése és az elért eredmények mást tükröznek. Mitől jó egy nyelvtanár és honnan tudod, hogy jó kezekben vagy-e? Mi az, amit mindenképp kerülj el? Ezeket gyűjtöttük össze.

A nyelvtanulás tele van buktatókkal, amiket meg kell ugranod, és nagyon nem mindegy, hogy ebben a tanulókörnyezeted hogyan támogat téged. A nyelvtanár-keresés noha kényes kérdés, minden nyelvtanulót érinti. Sokszor nem világos, mit várhatsz el egy tanártól és mi az, amit mindenképp önállóan kell majd feldolgoznod, megoldanod, elsajátítanod. Rengeteg múlik azon, hogy mielőbb megtaláld azt a közeget, ahol neked könnyű és öröm a nyelvtanulás. Van, ahol a mai napig elavult, kiábrándító módszerekkel tanítanak. Hogy ezeket már az elején kiszűrhesd, összegyűjtöttük a témába vágó tapasztalatainkat.

Bontsa le a gátjaidat, ne újakat építsen 

Meglepően sokan érkeznek úgy hozzánk, hogy korábban már belevágtak a németbe, de valamiért félbemaradt. Gyakran halljuk, hogy azt mondták nekik, nincs nyelvérzékük, soha nem fognak megtanulni németül. Sajnos egy-egy ilyen megjegyzés akár végleg is elveheti az ember kedvét, lelkesedését. Pedig a sok év alatt megtapasztaltuk, hogy csak az nem fog megtanulni németül, aki nem akar. Az akarat pedig nem függ se nyelvérzéktől, se lassú felfogástól, se bonyolult nyelvtantól. Az a jó, ha a tanár támogatja a törekvésedet, nem pedig újabb gátakat, blokkokat alakít ki benned. Ha a hibáidért kinevetnek, megszégyenítenek, inkább keress tovább! 

Mutasson rá, mennyi mindent tudsz már 

A jó nyelvtanár megerősít abban, amiben jó vagy, konstruktív visszajelzést ad és ösztönöz. Az egykori poroszos tanítási elvek rengeteg felesleges szorongást, frusztrációt szültek. Ami nem a dolgok megtanulása felé, hanem attól el vezetett. Ha megaláznak a próbálkozásodban, persze, hogy megutálod, még nagyobb nyűgnek érzed a némettanulást. Legrosszabb esetben feladod abban a meggyőződésben, hogy neked ez nem megy, túl kevés vagy hozzá… (lásd a frusztrációkról szóló bejegyzésünket az alábbi linkeken, az első rész címe: Kifogás vagy tényleg akadály? Mit kezdj a frusztrációiddal nyelvtanuláskor?, a második rész pedig: A jó nyelvtanár olyan, mint a jó edző – Mit kezdj a frusztrációiddal?) Az a jó tanár, aki arra irányítja a figyelmedet, amiben épp fejlődtél. Aki kitartóan keresi az utat hozzád: azt a módot, ahogyan te fel tudod dolgozni a tanulnivalót. És nem lusta türelmesen elmagyarázni, elismételni azt egészen addig, amíg le nem esik a tantusz. 

motiváció

Motivál óráról órára 

Ahogy már az általános iskolában megtanultuk: vannak jobb és rosszabb tanárok. Előbbinél élvezetesek az órák, motiváltak a diákok, könnyedén követik és befogadják a tananyagot. Az ideális tanár-diák viszony egy kölcsönös kapcsolat, ahol a tanár legfőképpen három dologra kíváncsi. Mire van szükséged a fejlődéshez? Mi az, amit már elsajátítottál? Neked hogyan könnyű németet tanulnod? Soha senkinek ne hidd el, hogy nem vagy rá képes! Ha valaki ezt az üzenetet közvetíti feléd, nem jó helyen vagy. 

Nyelviskola és nyelviskola között ég és föld lehet a különbség. Kérj tesztórát és bízz a megérzéseidben! Anyagi szempontból is lényeges, hogy a megfelelő tanárt válaszd. Az olcsóról sokszor kiderül, hogy végül az drágább. Hiszen nemcsak a pénzünk bánja, ha újból neki kell durálnunk magunkat a keresésnek, tanulásnak, de a negatív tapasztalatok is velünk maradnak. Inkább szánd rá az idődet és keress addig, amíg azt nem érzed: itt igazán jó lesz tanulni! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!