EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Nyelvtanulás rutinból

Egy szokás kialakításához 30 nap szükséges. Ha ennyi időn keresztül minden nap megismételsz valami apró dolgot, az automatikusan szokássá, rutinná alakul. Gondoltál már rá, hogy a német gyakorlása is lehetne a napi rutinfeladataid része?

A rutin támaszt jelent a nyelvtanulásban

nyelvtanulási rutin
Ha beépül a napi rutinba a nyelvtanulás, megkönnyíti az előrehaladást

Nem vitás: nehéz, unalmas és fáradságos dolog egy nyelvet megtanulni. Ezen könnyíthetsz azzal, ha kialakítasz magadnak egy nyelvtanulási rutint. A rutin segít a kitartásban, biztonságos keretet ad, ami támogat benne, hogy rajta maradj az úton. Ha azt látod, hogy napról napra teljesíted a magad elé tűzött apró célokat, akkor hamar rádöbbensz majd: tulajdonképpen sikereid vannak a nyelvtanulással. 

Sok kicsi sokra megy 

Tölts naponta tíz percet a némettudásod tréningezésével! Ez kellően rövid időtartam ahhoz, hogy hosszútávon is fenntartható legyen és szokássá alakulhasson. Pár perceket könnyű találni a napban, amikor hasznos gyakorlatokat végezhetsz. Érdemes ehhez először is átgondolni a holtidőket a napodban – hogyan tudod azokat gyakorlásra használni? 10-15-20 perc hamar összejön, ami heti, havi, éves szinten már nagyon is számottevő mennyiség. Ehhez elég reggel 10 perccel korábban kelni és a rádióban a híreket meghallgatni, vagy kihasználni az ebédszünet utáni 5-10 percet és egy cikket elolvasni, vagy akár este lefekvés előtt átgondolni, elmondani németül az aznap történteket, akár telefonnyomkodás helyett egy német ismerősre ráírni és pár mondatot csetelni.

Tervezz, naplózz! 

Használhatsz szokáskialakító naplót is az elején, amiben esténként lejegyzed, aznap mit és mennyit sikerült németezned. Így a tapasztalataidat is összegyűjtöd, amiből látszik majd, hogyan tud a legkönnyebben megszilárdulni a némettanulás szokása. 

Ebben először is fogalmazd meg a célod – azzal, hogy rögzíted, belekerül a gondolataidba. Majd bontsd kisebb, heti egységekre. Ha például az a heti célod, hogy minden nap beszédbe elegyedj valakivel, akkor tudat alatt is igyekszel majd rá lehetőséget keresni, mert tudod, hogy pontosan mit keresel. Ellentétben azzal, amikor csak annyit mondasz: „jó lenne ma gyakorolni…”. Ilyenkor könnyen elúszik a nap anélkül, hogy mondjuk átcsöngettél volna a szomszédba valamilyen ürüggyel, hogy picit németül beszélgess.

Ne hagyj ki egy napot sem! 

Alakítsd úgy a napodat, hogy extra információkat szívhass magadba mondjuk olvasással, podcast-hallgatással, videónézéssel. Hiszen tudjuk, hogy nemcsak a házifeladat-csinálás a némettanulás! Egy idő után automatikusan előbb választod majd a német verziót könyvből, újságból, sorozatból, bármilyen csatornából, mint a magyart, mert rászoktattad magad. Ilyenkor már nem a részesesetre koncentrálsz, hanem arra, hogy mi lesz a következő részben, számban, műsorban. És ha megkedvelted és örömöd van benne, akkor hosszú távon is garantált a siker.

Ha minden nap megteszed, hogy reggel átgondolod, megtervezed, mi a napi feladat, a nap folyamán alkalmat teremtesz rá, hogy meg tudd tenni, és a nap végén szánsz rá még két percet, hogy végiggondold, megtetted-e, akkor ez szokás lesz. Ekkor már „csak” arra kell ügyelned, hogy ezt rendszeresen ismételd meg és egy nap se maradjon ki! Ha már elfogadta az agyunk a rutint, az olyan mindennapi szokássá válik, amin egy idő után nem kell gondolkozni. Pont úgy, mint amikor az ember teste megérez egy-egy kihagyott edzést, hiányozni fog a napunkból a németgyakorlás! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!