Interaktív német nyelvi szemeszter – ugorjon egy szintet a németed!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Tanulj a legjobbaktól! Másold a nyelvzsenik módszereit!

Mire esküszik Vágó István és Lomb Kató? Avagy a nyelvmániások titka 

Két legendás név biztosan eszünkbe jut, ha magyar nyelvzseniket keresünk. Lomb Kató a legismertebb magyar szinkrontolmács volt. Több mint húsz nyelven tanult meg autodidakta módon, ebből tizenhattal pénzt is keresett. Tolmácsként, tanárként és fordítóként is dolgozott, nyelvtanulási élményeiről, tapasztalatairól több könyve született. Noha Vágó István neve elsősorban a televíziós kvízműsorokkal forrt össze, a második dolog, amit mindenki tud róla, hogy nyelvmániás. 15 nyelv megtanulásába fogott bele életében, ezek közül négyből felsőfokú nyelvvizsgája is van, további ötben pedig magas szinten kommunikál. Érdeklődése nem csökken a nyelvek iránt, igyekszik őket szinten tartani. Önmagában is figyelemre méltó, kivételes teljesítmény, ha valaki ennyi nyelvet elsajátít. Ha valakire, hát a nyelvzsenik módszereire, tippjeire bátran hagyatkozhatunk. Nézzük, ők mire esküsznek! 

Kitartóan gyakorolni 

Némelyeknek csalódást okozhat a tény, amit a nyelvmániások elsőként leszögeznek: nincs csodaszer, nincs két hónap alatt profi nyelvtudás, kitartóan gyakorolni kell. Mert munka nélkül nincs eredmény. 

Fogyhatatlan érdeklődéssel 

Lomb Kató

Lomb Kató igazán szabadon tanulta a nyelveket, a nyelvtanulás felett érzett öröme és lelkesedése minden művén, nyilatkozatán érződik. A nyelvtanulás hatékonyságát a motiváció/gátlás törtben mérte. Azaz minél nagyobb a motiváció és minél jobban félre tudjuk tenni a saját gátlásainkat, annál jobban haladunk előre. Ezért a szinkrontolmács soha nem hagyta, hogy bármilyen kudarca eltántorítsa a további tanulástól, inkább ragaszkodott annak örömteli részeihez.

Gondolkodj külföldiül 

Vágó István szerint úgy lehet ráérezni a nyelv ízére, hogy az ember elengedi a magyarból kiinduló gondolkodást és az új nyelv gondolatmenetére hangolódik rá, annak szabályai mentén értelmezi a hallottakat. Lomb Kató tuti módszere a szótárak olvasása volt – a szavak tanulmányozásával rájött a szóképzés módjaira, miközben a főneveket könnyedén vizualizálva szívta magába.

A kontextus mindig segít 

Nyelvet tanulni sokkal könnyebb, ha az ember minden irányból „megtámadja”, és mint egy várat, megpróbálja bevenni. Ezért a nyelvben való elmerülés, könyv- és újságolvasás, rádióhallgatás, külföldi filmek, dalok mind-mind könnyebben megjegyezhetővé teszik a nyelvi elemeket. Súlyos tévhit azonban, hogy önmagában a külföldi élet felkészít a nyelvvizsgára. De még csak az sem igaz, hogy a külföldön éléstől automatikusan fejlődik a nyelvtudás. A nyelvzsenik szerint külföldön ugyanúgy szükség van az aktív koncentrációra a fejlődéshez. 

Legyél te is felfedezésre váró nyelvzseni 

Zárásként pedig véssük eszünkbe Lomb Kató nyelvtanulási tízparancsolatának utolsó gondolatát: „Légy szilárdan meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy. Ha tények az ellenkezőjét bizonyítják, inkább szidd az elsajátítandó nyelvet, a szótárakat vagy ezt a könyvecskét, mint tenmagadat.” (Lomb Kató: Így tanulok nyelveket – egy tizenhat nyelvű tolmács feljegyzései)

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!