EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Zavaró tényezők a nyelvtanulásban – neked is elvonják a figyelmedet?

Rengeteg minden elszakíthat attól, hogy leülj és koncentráltan a nyelvtanulással foglalkozz. A kedvenc sorozatodtól a barátokig, akik épp jobb programot kínálnak, csinálnak, egy izgalmasnak tűnő google-találat vagy csak egyszerűen az időjárás, ami a szabadba csábít. Ezek egy jó részét némi találékonysággal a javunkra fordíthatjuk! 

Egy kis trükkel remekül felhasználhatjuk ezeket a tanulástól elcsábító helyzeteket a nyelvtanuláshoz is! Hogy hogyan? „Kapcsoljunk hozzá” németet! 

Zavaró tényezők a nyelvtanulásban
Facebook? Sorozatok? Állítsd át a nyelvet németre!

A kedvenc sorozatunkból érdemes német nyelvű verziót is beszerezni – ha a hang és a felirat is megvan németül, annál jobb! Ha a szabadba mennénk, keressünk egy online rádiót, podcast-csatornát németül és vigyük a fülesünket is! Amit lehet, tegyük rögtön németül: a google-keresőt állítsuk át németre! A keresőszavakat írjuk be eleve németül, így jó eséllyel ilyen nyelvű találatokat is hoz majd. Kattintsunk és olvassunk tovább a célnyelven! Ugyanígy a facebookon: keressünk olyan csoportokat, amiknek a témája érdekel minket. Szeretünk főzni? Kézműveskedni? Az autók, motorok vonzanak? Gyerekkel kapcsolatos kihívások érdekelnek egy anyukacsoportban? Filmkritikák, könyvajánlók? Ezeknek mind van német nyelvű verziója is. Csillagozzuk be ezeket a csoportokat elsőnek a hírfolyamunkba és kérjünk értesítést az új bejegyzésekről. Így ha új cikket, videót osztanak meg, arról nem maradunk le. Nem kell hozzá sok idő, hogy idegen nyelven is bevonódjunk a minket érdeklő témákba! 

A titok: tarts ki az első pár hétben 

Nem titok, hogy az elején nehéz lesz. Türelemre van szükség ahhoz, hogy elfogadjuk, egy darabig lassan, izzadsággal és döcögősen értjük meg az információt, amit eddig magyarul könnyen és gyorsan megkaptunk akár a sorozatról, akár a google-találatokról, akár egy-egy cikk vagy hosszabb komment elolvasásáról van szó. A kitartóaknak viszont meglesz a jutalmuk: ha újra és újra megpróbálod csak azért is németre állítani az agyad, idővel azt veszed majd észre, a szavak ismétlődnek: „igen, én ezt már értem, tudom”. És ahogy elkezded élvezni a sorozatot – akárcsak magyarul –, ilyen módon sokkal jobban ráérzel a német nyelv ízére, mint ha a némettanulást kizárólag a nyelvórákhoz és az ott kapott házifeladatokhoz kötnéd. 

Fontos, hogy szeresd, amit tanulsz. Ezért, ha van lehetőséged, változtass azon, ami nem tetszik! Ha időlegesen vagy általában hiányzik belőled a tanulás iránti lelkesedés, keress olyat, ami tetszik a németben! Ha a tankönyvvel nem vagyunk megelégedve, mert mondjuk nem elég naprakész, színes, változatos, irány a könyvesbolt! Lapozz bele minél többfélébe, és válassz olyat, amelyik a legnagyobb benyomást teszi rád! 

Vagy alakíts a tanulási szokásaidon: keress otthon egy sarkot, kuckót, ahol a tanulásé a főszerep. Ahová, ha leülsz, már a tudatalattid is tudja: más most nem fér oda, csak ami kéznél van. És legyen is kéznél minden, ami kell: szótár, füzet, nyelvtankönyv, applikációk, amik segítenek a tanulásban stb. Ezt a helyet tartsd rendben, figyelj rá, hogy olyat ne vigyél oda, ami elvonhatja a figyelmedet. 

Végül ha megvan a cél, az elhatározás, hogy megtanulsz németül, tarts is ki mellette! Ne hagyd, hogy bármi vagy bárki elterelje a figyelmedet. Próbálj meg összeszedetten, a célra koncentráltan tanulni! Utána pedig jöhet minden más, ami örömet szerez, hiszen letudtuk a kötelességeinket és sokkal nyugodtabban adhatjuk át magunkat a lazításnak! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!