EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Szorongás nélkül a német nyelvű állásinterjún

Egy állásinterjú önmagában is stresszes, nemhogy idegennyelven lefolytatva. Szerencsére jórészt fel lehet készülni ezekre a komfortzónán kívüli helyzetekre. Ha nem a hiányosságaidra fókuszálsz, nem a bizonytalanságot sugárzod kifelé, sokkal magabiztosabbnak tűnsz majd – és ez segít téged a sikeres munkavállalásban!

Míg az önéletrajzod és motivációs leveled megírásához igénybe vehetsz külső segítséget, az állásinterjú személyes fordulóiban egymagadnak kell bizonyítanod a rátermettségedet és nyelvi képességeidet. Az önbizalom szorosan kapcsolódik a képességekhez és a tudáshoz: aki adott témában tájékozottabb, az gyakran határozottabban, bátrabban is szólal meg. Ezt kihasználhatod egy interjúhelyzetben úgy, hogy előtte alaposan felkészülsz a várható kihívásokra. 

Ugyan minden cég, pozíciószint, szakterület és helyzet más, az interjúra való felkészüléskor egy olyan szemléletre kell treníroznod magad, amivel többféle szituációt is összeszedetten tudsz kezelni. Sosem fogod előre tudni az összes kérdést, de magabiztos tudással, a gyakorlás által megszerzett rutinnal, és kellő spontaneitással megfelelően fogsz reagálni a legtöbb interjúhelyzetben. Így pedig lecsökkentheted az ismeretlen tényezők és stresszfaktorok arányát a jövőbeli munkaadóddal való első találkozón. 

Készülj arra, ami biztosan felmerül 

job interview
Készülj fel már otthon a biztosan előforduló helyzetekre is, mint pl. megérkezés, elköszönés!

Vannak olyan biztosan előforduló helyzetek, amikre akár otthon is fel lehet készülni. Így például a megérkezésnél, elköszönésnél szokásos német nyelvű udvariassági formulák. Ezekhez te is gyűjthetsz magadnak kifejezéseket, szófordulatokat és egyedül is megtanulhatod őket. Amikor viszont a kérdést is meg kell értened, majd megfelelő tartalommal, nyelvileg helyesen kell válaszolnod, na, ahhoz komolyabb munka vár rád. 

A megpályázott pozíciótól és a nyelvtudásod szintjétől függően állíthatsz össze magadnak (vagy nyelvórán tanár segítségével) hasznos szógyűjteményt, kifejezéslistát, kidolgozhattok olyan ötlettárat, amiket rugalmasan tudsz majd alkalmazni bármit is kérdeznek tőled. Érdemes ezekre a klasszikusan felmerülő kérdésekre a válaszokat 4-5 mondatban előre kidolgozni és megtanulni. Állíts össze meggyőző, összefüggő szöveget a korábbi munkatapasztalataidról, motivációdról, vagy hogy miért te vagy a legalkalmasabb jelentkező erre a posztra. Számíts rá, hogy megkérnek, mesélj magadról vagy arról, hogy mit tudtál meg a cégről, ami miatt szívesen dolgoznál náluk. 

Egy állásinterjú kihagyhatatlan része a bértárgyalás. Itt már nemcsak mesélni, de érvelni, meggyőzni is tudni kell egy olyan szituációban, ami még magyarul is kényelmetlen lehet. Ha a munkakörödből adódóan fogsz ügyfelekkel, partnerekkel, vendégekkel találkozni, rendszeresen kommunikálni, akkor szituációs gyakorlatokra, írásbeli feladatokra is számíthatsz. Ha neked is vannak kérdéseid a céggel, pozícióval, szokásokkal, munkatársakkal kapcsolatban, látják rajtad a kezdeményezőkészséget, az szimpatikusabbá tesz. Hányan dolgoznak az adott munkakörben, ki fog támogatni a betanulásban, milyen rendszeresen számíthatsz majd teljesítményértékelésre, mik a fejlődési lehetőségek… Ha mersz kérdezni, az minden pozíciószint esetén jobb színben tüntet fel téged. 

Ha ezekre mind lelkiismeretesen felkészültél, engedd el a görcsöt. Nem a pillanatnyi nyelvtudásodon fog eldőlni, hogy hosszútávon elég értékes munkaerő vagy-e számukra. A nyelv „csak” egy készség, ami tanulással továbbfejleszthető – ezt a leendő munkaadód is tudja. Ha lehetőséget kaptál, hogy személyesen is megismerkedjetek, és részt vettél egy jó hangulatú interjún, az már önmagában siker! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!