CSAK OKTÓBER 10-ig!

nap
óra
perc
másodperc

Úgy érzem, nem fejlődöm, miért?


Hallgasd meg a teljes epizódot

A podcast vázlata:

Miért érezzük oly sokszor azt, hogy hiába a tanulás, a befektetett energia, mégsem fejlődünk? De vajon tényleg nem jutunk egyről a kettőre? Vagy csak nem elég gyorsan? Miért káros, miért visz minket tévútra, ha folyton összehasonlítjuk magunkat másokkal? Van ebből kiút?

Tartalom

1.16 Mit jelent a lassú fejlődés? Milyen elvárásai, vágyai vannak egy nyelvtanulónak, és ez mennyire van összhangban a realitással?

2:10 Miben nyilvánul meg, hogy azt érezzük, hogy nem fejlődünk? A beszédkészség, a szókincs esetleges hiánya, esetleg a bizonytalanság?

3:23 Ha van külső visszajelzés, megerősítés, hogy igenis jobban megy nekünk a német, az vajon miért nem elég? Miért érezzük mégis a fejlődésünk hiányát?

4:18 Mi a kapcsolat egy gyermek fejlődése, növekedése, “nagy akarok lenni” érzése és a nyelvtanuló fejlődése között?

5:23 Felmerül ugyanakkor, hogy tényleg kell-e tenni ez ellen az érzés ellen. Hiszen lehet ez, “az örök elégedetlenség” motiváló is. De demotiváló is.

6:42 A nem fejlődés érzése a magunkhoz való hasonlítgatásból is eredhet. De mivel hasonlítsuk magunkat, hogy ne kerüljünk bele ebbe a csapdába?

7:59 Ha már összehasonltás, mennyire káros vagy nem káros, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat? Olyanokhoz, akik ugyanazon a nyelvi szinten vannak, mint mi? Ergo ugyanolyanok, mint mi. Vagy mégsem?

11:36 Hogy segíthet ez esetben a hozzáállásunk megváltoztatása? Ha a negatív gondolatokat pozitívra cseréljük?

12:53 És vajon hogy is lehet a negatív gondolatokat pozitívra cserélni? A megoldáson törjük a fejünket! Ne a negatív érzést erősítsük magunkban, koncentráljunk arra, amit tudunk.

14:36 Mit tegyünk, ha nem tudunk semmi pozítivat találni egy leblokkolt szituációban? Vizsgáljuk meg azt, hogy ez miért történthetett meg!

15:34 Miről szól, hogy zajlik egy tanácsadás a Lupán Német Online-nál? Akár el sem kell már jönnöd, itt most kapsz pár jó tippet hallgatás közben.

16:15 Nem mindig a némettudás hiánya a probléma vagy a gát, amiért nem megy minden flottul.

16:59 Mégis a nyelvtudás hiánya a ludas? Akkor a jó hír, hogy ez ellen tehetünk: tanuljunk, fejlődjünk!

18:13 Fogadjuk el, raktározzuk el és töltekezzünk a pozitív, kívülről érkező dicséretekből.

Oszd meg másokkal is

Megosztás itt: facebook
Megosztom
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Beszédpara

Beszédpara – minden nyelvtanuló rémálma. De miért is? Miért félünk megszólalni? Miért hisszük azt, hogy kinevetnek, hogy nem vagyunk elég jók? Miért érezzük azt, hogy

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtanulás az egyes életkorokban

Befolyásol minket vajon az életkorunk a nyelvtanulásban? Az életkörülményeink? Milyen sajátosságai vannak az egyes életkoroknak? Vagy egyszerűen csak könnyebb azt mondanunk, hogy “öreg vagyok én

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Der, die, das

Minden németül tanuló mumusa a mai témánk. A der, a die és a das. De miért? Miért nem szeretjük, miért olyan nehéz megtanulni? Nem tudjuk

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtanulás online vagy offline?

Soron következő adásunkban összehasonlítjuk az online és az offline nyelvtanulást. Melyik jobb, illetve jobb-e az egyik, mint a másik? Milyen előnyei vannak az offline nyelvtanulásnak,

Tovább »