EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc

Úgy érzem, nem fejlődöm, miért?


Hallgasd meg a teljes epizódot

Miért érezzük oly sokszor azt, hogy hiába a tanulás, a befektetett energia, mégsem fejlődünk? De vajon tényleg nem jutunk egyről a kettőre? Vagy csak nem elég gyorsan? Miért káros, miért visz minket tévútra, ha folyton összehasonlítjuk magunkat másokkal? Van ebből kiút?

Tartalom

1.16 Mit jelent a lassú fejlődés? Milyen elvárásai, vágyai vannak egy nyelvtanulónak, és ez mennyire van összhangban a realitással?

2:10 Miben nyilvánul meg, hogy azt érezzük, hogy nem fejlődünk? A beszédkészség, a szókincs esetleges hiánya, esetleg a bizonytalanság?

3:23 Ha van külső visszajelzés, megerősítés, hogy igenis jobban megy nekünk a német, az vajon miért nem elég? Miért érezzük mégis a fejlődésünk hiányát?

4:18 Mi a kapcsolat egy gyermek fejlődése, növekedése, “nagy akarok lenni” érzése és a nyelvtanuló fejlődése között?

5:23 Felmerül ugyanakkor, hogy tényleg kell-e tenni ez ellen az érzés ellen. Hiszen lehet ez, “az örök elégedetlenség” motiváló is. De demotiváló is.

6:42 A nem fejlődés érzése a magunkhoz való hasonlítgatásból is eredhet. De mivel hasonlítsuk magunkat, hogy ne kerüljünk bele ebbe a csapdába?

7:59 Ha már összehasonltás, mennyire káros vagy nem káros, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat? Olyanokhoz, akik ugyanazon a nyelvi szinten vannak, mint mi? Ergo ugyanolyanok, mint mi. Vagy mégsem?

11:36 Hogy segíthet ez esetben a hozzáállásunk megváltoztatása? Ha a negatív gondolatokat pozitívra cseréljük?

12:53 És vajon hogy is lehet a negatív gondolatokat pozitívra cserélni? A megoldáson törjük a fejünket! Ne a negatív érzést erősítsük magunkban, koncentráljunk arra, amit tudunk.

14:36 Mit tegyünk, ha nem tudunk semmi pozítivat találni egy leblokkolt szituációban? Vizsgáljuk meg azt, hogy ez miért történthetett meg!

15:34 Miről szól, hogy zajlik egy tanácsadás a Lupán Német Online-nál? Akár el sem kell már jönnöd, itt most kapsz pár jó tippet hallgatás közben.

16:15 Nem mindig a némettudás hiánya a probléma vagy a gát, amiért nem megy minden flottul.

16:59 Mégis a nyelvtudás hiánya a ludas? Akkor a jó hír, hogy ez ellen tehetünk: tanuljunk, fejlődjünk!

18:13 Fogadjuk el, raktározzuk el és töltekezzünk a pozitív, kívülről érkező dicséretekből.

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Kezdőként külföldön

Mi lehet az oka annak, hogy akár évekig is kezdőnek, illetve újrakezdőnek érezzük magunkat? Mennyit és hogyan segíthet egy beszédcentrikus tanfolyam? Vagy ha nem tanfolyam,

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtanulás online vagy offline?

Soron következő adásunkban összehasonlítjuk az online és az offline nyelvtanulást. Melyik jobb, illetve jobb-e az egyik, mint a másik? Milyen előnyei vannak az offline nyelvtanulásnak,

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvérzék – van vagy nincs?

A nyelvérzék. Ismét egy érdekes és megosztó kérdést boncolgattunk. Ki szerint van inkább nyelvérzék? A nyelvtanár vagy a nyelvtanuló szerint? És egyáltalán mi is az

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Ügyintézés telefonon

A nyári szünetünk előtti utolsó adásunkban ismét egy nagyon gyakori félelmet, stresszfaktort hoztunk el nektek. Ügyintézés telefonon. Miért olyan nagy félelme ez egy nyelvtanulónak? Vagy

Tovább »