EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Soha nem hittem volna, hogy valaha azt mondom: a német nyelv szép – tanulóinterjú

Csávás Andrea az a fajta nyelvtanuló, aki számtalanszor nekifogott a némettanulásnak, sőt, olyan is volt, hogy végleg feladta, hogy megtanuljon németül. Kalandos és rögös nyelvtanulásáról ma már őszinte örömmel telve nyilatkozik.

Mikor találkoztál először a német nyelvvel? 

Első körben a szakközépiskolában találkoztam a némettel. Nem keltette fel az érdeklődésemet, soha nem is volt célom se németül tanulni, se Németországban élni. Egészen addig, amíg nem találkoztam a jelenlegi párommal. A párom chilei, amikor megismerkedtünk, addigra már 12 éve Németországban élt. Számára a német nem okoz kihívást, nagyon jól beszéli a nyelvet. Miatta kezdtem el Magyarországon egy háromhónapos tanfolyamot, ahol legalább 1500-2000 szót tanultam meg, viszont nyelvtanból semmit. Igyekeztem youtube-ról és más internetes oldalakról tudásra szert tenni, de minden fellágolásom két hétig tartott, így nem értem el látható eredményt. 

Mikor költöztél ki Németországba és hogy alakult kint a nyelvtanulásod? 

Csávás Andrea

Amikor 2014-ben kiköltöztem Németországba, úgy gondoltam, az otthon megtanult rengeteg szó sokat fog nekem segíteni. Én naiv… Természetesen egymást követték a kudarcok. Képtelen voltam összetenni egy épkézláb mondatot, és még az ismerősök vagy a párom korrigálásai után sem voltam képes a hibáimból tanulni. A kudarcok után lelombozódtam, hitemet és akaratomat vesztettem, így nehéz dolgom volt. Németországban is jelentkeztem egy háromhónapos, bevándorlók számára indított tanfolyamra. A tanfolyamon nem jutottunk sokkal tovább a bemutatkozásnál, miután a tanulótársaim szinte minden alkalommal cserélődtek. Semmivel nem gyarapodott a tudásom, maradt a káosz és a rengeteg kérdés a fejemben. 

Sokan egy idő után a sorozatos kudarcok, rossz élmények miatt feladják a nyelvtanulást. Te nem jutottál el erre a pontra? 

De igen. Mindig is azt kívántam, hogy egy magyar anyanyelvű némettanárral tanulhassak, aki rendszert felállítva meg tud tanítani erre a nagyon összetett és nehéz nyelvre. Sokáig kerestem, de nem találtam megfelelőt. Végül annyira magamba zuhantam, hogy ezután feladtam. Úgy éreztem, soha nem leszek képes németül kommunikálni. Bezárkóztam és teljesen elhatárolódtam a nyelvtől, bár nem mondtam ki, de eldöntöttem: nem akarom ezt a nyelvet. 

Csavas Andy3

Végül mi lendített át ezen? 

Tulajdonképpen az, hogy állapotos lettem. (Jelenleg épp a kisfiammal vagyok itthon, novembertől azonban visszamegyek dolgozni a rizsgyárba, ahol korábban a gyár online megrendeléseivel foglalkoztam.) Számolni sem tudom, hányadik nekirugaszkodásra, de emiatt újra belevágtam a némettanulásba. Akinek van gyermeke, az tudja, mit jelent: a kisfiam a legnagyobb motivációm. Bár most még magyarul és spanyolul beszélünk a gyermekünkkel, el fog jönni az idő, amikor az otthonunkban a német lesz a közös nyelv. És eljön a szülői értekezletek ideje is, és szülőként felelősségteljesen oda kell állnom a gyerekkel kapcsolatos szituációk, események megoldásához. Célom a jövőben egy németországi szakmai továbbképzésen részt venni, hogy a tőlem telhető legjobb esélyeket és életet biztosíthassam a kisfiam számára. Mindezen szempontokat mérlegelve újból tanárt kerestem magamnak. Meg is találtam a megmentőmet Lupán Ági személyében, akinek azóta is tiszta szívből hálás vagyok. Eldöntöttem, hogy vele teljesen az alapokról kezdem a nyelvtanulást. 

Mik a személyes tapasztalataid a Lupán Német Online nyelvoktatásáról? 

Nagyon szeretem az órákban, hogy családias hangulatban telnek. Ági élő videóban jelentkezik be, és nagyszerűnek tartom, hogy az óra folyamán bármikor kérdezhetünk és azonnal választ is kapunk. A nyelvtani magyarázatokat játszi könnyedséggel adja át nekünk, ettől az ember minden félelme elszáll. Jelenleg a Lupán Német Online A2-es tanfolyamának vége felé járok. Természetesen még sok megválaszolatlan kérdés cikázik a fejemben, de ahogy haladunk a tananyagban előre, úgy tisztázódnak a válaszok is. A KATI-szórendtől például rettegtem, most már csak mosolygok rajta, hogy valaha féltem tőle. Ági arra törekszik, hogy a mindennapi témákban – már most, A2-es szinten is – bátran merjünk és tudjunk is megszólalni. Számára is, nemcsak számunkra fontos, hogy minél több sikerélményünk legyen. 

Vannak emlékezetes sikerélményeid? 

Vicces talán, de teljesen egyedül vásároltam egy gardróbszekrényt, egyedi méretet egyeztettem, hol és mennyi polc, mennyi akasztós rész legyen benne. A párom kikerekedett szemekkel hallgatta végig az eladóval való beszélgetésem. Mérhetetlenül büszke voltam magamra. Egy másik, kevésbé vidám történet is emlékezetes. Kétszer is volt biciklis balesetem, mindkétszer az autós hibájából, ami miatt rendőrséggel, mentősökkel, szemtanúkkal és kórházi dolgozókkal kellett németül kommunikálnom meglehetősen sokkos állapotban. Ezt is megoldottam – máig sem tudom, hogyan. 

Van-e bármi, ami még mindig kihívást jelent számodra? 

Csavas Andy4

Szinte minden nap egy új kihívás számomra a német nyelvben. A der, die, das egy őrület, de említhetném a melléknévragozást, -fokozást, az alany-, tárgy- és részesesetet, az igeidőket, a rendhagyó igéket, a jeder-alle különbségeket, stb. Nagy koncentrációt igényel egyetlen mondat összeállítása, ezért minden egyes új tananyagot egy újabb mérföldkőnek élek meg. De a legnagyobb kihívást nekem a mai napig a németül gondolkodás jelenti. Igyekszem Ági tanácsait megfogadni. Mindig hangosan olvasok németül, mindent leírok kézzel. Igyekszem az újonnan tanultakat beilleszteni a mondanivalómba. A mindennapokban, például játszótéren, vásárláskor, orvosnál mindig németül beszélek, még ha nem is korrektül. Rövid, kezdő nyelvtanulóknak való sorozatot nézek németül, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy értem a történetet. Mára már az is megtörténik néhányszor, hogy én magyarázom el a páromnak a nyelvtani miérteket, mivel ő leginkább az érzéseire hagyatkozva beszél. Ilyenkor büszke vagyok magamra és látom a szemében, hogy ő is büszke rám. 

Mit gondolsz, végső soron minek köszönhető, hogy végül mégis sikerült megszeretned a németet? 

Soha nem hittem, hogy bárki el tudja érni nálam, hogy valaha az életben még egyszer németül akarjak tanulni, vagy hogy azt gondoljam: a német nyelv szép és még logikát is találni benne. De Ági felébresztette a tanulási kedvet bennem. Eloszlatta a fekete felhőket a fejem felől, új reményt adott számomra, és végre meg merek szólalni németül. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy megszámlálhatatlan sikerélményem volt már, amióta a Lupán Német Online-nal tanulok, és ez csak hajt előre a célom felé. Tisztelem, kedvelem Ágit, mint embert, mint tanárt. Bár élőben soha nem találkoztam vele, mégis olyan érzést kelt bennem, mint ha régebb óta ismernénk egymást. Mára olyan szinten épült be a némettanulás a mindennapjaimba, hogy ha nem tanulhatnék, hiányozna.  

További tanulóinterjúkat az alábbi linkeken találsz: Fontos volt, hogy a vendéglátó ország nyelvét értsem – tanulóinterjú és Nem telhet el nap a német nélkül! – tanulóinterjú.

A tanárokhoz kapcsolódó interjúkat pedig a következő linkeken találod:
A nyelvtanár titkos élete és Egy nyelvtanár naplójából.

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!