EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

A nyelvtanár titkos élete

Sok tanuló meglepődne, ha tudná, mivel mennyi időt tölt egy nyelvtanár azon kívül, hogy órát tart. Mivel telik egy nyelvtanár napja a színfalak mögött? Ennek jártunk utána.

Egy németóra kulisszatitkai 

Amikor az ember bejelentkezik a következő nyelvórájára, bele sem gondol abba, hogy azt az órát nem csuklóból tanítja le a tanár, hanem arra komolyan felkészült. Néha a tanulók nagyot néznek, amikor szóba kerül, hogy egy tanár készül. Sokan hiszik azt, hogy csak úgy leül és magyaráz, hiszen folyékonyan beszéli a nyelvet. Szóbeli feladatoknál pláne fel sem merül, pedig bizony a kérdések nagy részét nem ott találja ki a tanár, hanem előre meg vannak írva, sőt, sorba vannak rendezve. Noha spontánnak tűnhet, amit mond, csinál, gyakoroltat, a valóságban nemcsak a diák készül az órára, hanem a tanár is átgondolja, miről volt szó előző órán, mit adott fel házi feladatnak, mivel érdemes folytatni. És hát arról se nagyon lehet fogalma a tanulónak, valójában mennyi idő alatt is lehet legyártani egy nyelvtani vagy szókincsfejlesztő feladatot, amit ő pillanatok alatt megold. Egy szó, mint száz: ahhoz, hogy a közös munka mielőbb hozza az eredményeket, a tanárnak is rá kell szánnia az időt az órára készülésre! 

Ahogyan a tanár készül 

egy tanar titkos elete

A nyelvtanár is ember, aki sokszor reggeltől estig tanít közte több-kevesebb szünettel. Amikor egymás után zsinórban jönnek az órái, muszáj az előző napot a másnapi készülésre szánnia. Ez a tevékenység a házifeladat-gyártástól a szókártyák legyártásáig, nyelvtani magyarázatok átgondolásáig széles spalettán mozog. Na, de mik azok a teendők, amik újra és újra előkerülnek? A tanár megtervezi a tananyagot a következő napok óráira, az óra elejére ismétlő feladatokat talál ki a korábbi órák alapján és összeállítja a házi feladatokat. Előre kikeresi a következő olvasmányból a várhatóan új szavakat és azokhoz szótanulókártyákat készít. Az órára szükséges példamondatokat megalkotni, kifejezéseket kitalálni nem két perces feladat. Sőt, sokszor egy-egy gyakorló feladatot tovább tart kitalálni, mint azt megoldani. Az egyénre szabott házi feladatok elkészítése, de egy fogalmazás kijavítása is hosszadalmas feladat lehet, amire bizony órán kívül kell időt szánni.

Az órák összeállításánál sok változót kell figyelembe venni. Onnan kezdve, hogy mennyi ideje van a diáknak a tanultakat önállóan feldolgozni odáig, hogy mi megy neki nehezen, azon át, hogy egyébként miről beszélget szívesen. Ahogy a fentiekből is látszik, téves elgondolás az, hogy azért kell készülnie valakinek, mert ne tudná a tanítanivalót. Sokkal inkább azzal a szándékkal szánja rá az idejét a tanár, hogy a lehető legteljesebben adja le a következő az anyagrészt, abból semmi ne maradjon ki. És az is igaz, hogy a tanár legnagyobb és legidőigényesebb feladata, hogy egyénre szabja az órákat. Hiszen egyáltalán nem biztos, hogy amit a te órádra előkészített, azt valaki másnál is fel tudja még használni. A te órádra való alapos felkészüléssel igyekszik a te tempódat felvenni és a te nehézségeidhez igazodni. Így lesz a németóra egyszerre jó hangulatú és eredményes! 

Te hogyan készülsz a következő németórádra? 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!