EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Az eredményes nyelvtanulás egyetlen titka: szórakozz jól!

Te is ismersz olyan embert, aki úgy tanult meg egy idegen nyelvet, hogy egyszerűen csak sorozatokat nézett vagy online játékokat játszott?  Lehet mondani, hogy persze, fiatalok mindenre fogékonyak, meg hogy biztos jobb volt a nyelvérzékük, de a titkuk valójában nem ebben áll!

A verejtékkel teli és a könnyed nyelvtanulást van, hogy csak egy hajszál választja el egymástól. Aki céltudatosan vág bele a némettanulásba, ő a tanulnivalóra, a fejlődésre koncentrál, sokszor elfelejti, hogy máshogyan is kamatoztathatja akár már minimális nyelvtudását. Pedig ha proaktívan használni kezdi azt a kötelező tanórán kívül is, azzal rögtön két legyet üt egy csapásra: már a kezdetekben megszerzi az élményt, hogy kitárult előtte a világ, hiszen németül is talál az interneten szórakoztató, informatív tartalmakat, másrészt hamar rászokhat, hogy a kikapcsolódásra szánt ideje egy részét is a némettel töltse! 

Fontos lépcsőfokok 

Nézzük, mit csinál, aki játszik! Élvezi, hogy azzal töltheti a szabadidejét, ami örömet szerez neki! Ja, hogy ez amúgy egy idegen nyelven zajlik? Nem probléma! Mivel őt nem elsősorban a nyelv, nyelvtan, nyelvhelyesség érdeklik, gond nélkül elviseli annak a kényelmetlenségeit, hogy a kommunikáció, a megértés szintje meg sem közelíti az anyanyelvéét, hiszen a fókusza máshol van, számára a nyelv csak egy eszköz. Belefér, hogy konyhanyelven ráír az ugyanabban a csoportban elérhető emberre. Na, ezt a hozzáállást másold le, mert ezek az élvezetes, könnyed percek értékes lépcsőfokokat jelentenek majd a némettudásodban! 

Hogyan? Keress olyan nézni- és hallgatnivalót, amit szabadidődben is örömmel választanál. Használd az internetet pont úgy, ahogy magyarul! Gondold végig, mi érdekel, például milyen tévéműsort nézel szívesen? Főzős, cicás, vicces videók? Sportközvetítés, talk show, sorozatok? Interjúk, tudományos anyagok, riportok? Ezek alternatívái elérhetőek németül is youtube-on! 

Mindent a saját szinteden! 

szórakozva németül
Miért is ne nézhetnéd a kedvenc sorozatodat németül?

Keresd azt a formát, ami leginkább hozzád passzol hosszúságban, beszédtempóban, témában! Kezdő nyelvtanulóként nem egész estés filmekben érdemes gondolkodni, igyekezz a saját szintednek megfelelő kihívást találni! 

Ha a beszédtempó kritikus, kezdd mesékkel, rövid animációkkal, ahol lassan beszélnek. Mivel rövidek, nem fáradsz el tőlük akkor sem, ha alig értesz meg valamit. 5-10 percnyi ilyen videózás nagyon jól támogatja a passzív tudásodat, fejleszti a szókincsedet, a kiejtésedet. 

Ha az írott rész is érdekel, a TED-előadások leirata általában több nyelven elérhető. Keress német előadókat és olvasd hozzá a szöveget! Ha a téma izgalmas, kevésbé fognak zavarni a hiányosságok, illetve az agyad is jobban át fogja hidalni a tudásodban levő lyukakat. Ha pedig nagyon elakadnál, szótárazás helyett összevetheted a magyar és német leiratot egymással. 

Persze az egyszerű filmnézés is jó opció: haladóknak, retroimádóknak vagy családdal együtt tanulóknak jöhetnek az eredeti német nyelvű klasszikusok: Harisnyás Pippi vagy Éder mester és az ő Pumuklija! 

A lényeg, hogy szórakozást keress, ne újabb tanulnivalót! Közben vigyázz, hogy ne tedd túl magasra a lécet. Most a móka a cél, nem az izzadságszagú magolás. 

Te mit nézel meg ma?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!