ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Ha kell egy nyelvvizsga

Aki hosszútávon tervez a némettel, előbb-utóbb szembetalálja magát a nyelvvizsga kérdéskörével. Lehet szeretni, lehet utálni, lehet halogatni vagy mielőbb túlesni rajta, egy biztos: ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyünk, célirányosan a nyelvvizsgára kell felkészülnünk.

Meglepően sok írást találni arról, hogyan készülj fel egyedül a nyelvvizsgára. Habár a nyelvtudásunkat valóban lehet önállóan fejleszteni, de egy olyan megmérettetés előtt, ahol a tudásszintünket nem a beszélgetés kedélyes hangulatában, hanem hibaszámban és nyelvhelyességben mérik, egyszerűen nem megspórolható a szakértő támogatás. Csak egy példa: a nyelvtan súlya egész más akkor, amikor egy állásinterjúra készülsz és a lazaságod, spontenaitásod, kreativitásod kisegíthet a nyelvileg embertpróbáló helyzetből. De a vizsgán írásban, feketén-fehéren ikszeled be, hogy hol tartasz a német nyelvtannal. 

Nem titok, hogy egy nyelvet jól tudni és nyelvvizsgát tenni két külön dolog. Nehéz bármilyen vizsgával valós tudásszintet felmérni. A nyelvvizsgán típusfeladatokat kell megoldani, természetesen ezekkel sem lehet a teljes tudást mérni, inkább azt, hogy az adott tudásoddal egy bizonyos vizsgatípusra fel tudtál-e készülni. Nem az a valódi nyelvtudás, hogy egy levelet 30 perc alatt meg tudsz-e írni, mert lehet, hogy 35 perc alatt jóval több pontot tudnál szerezni – de az itt nem jön szóba… Itt azt mérik, mennyire vagy trenírozva egyfajta vizsgatípusra. Ezért ha valaki nyelvvizsgára készül, az nagyon más tanulási módot igényel, mint ha állásinterjúra készülne. Ilyenkor nem elegendőek a hasznos nyelvtanulási tippek, céltudatosan kell készülni. 

A vizsgára készülj, ne másra! 

Kell-e a nyelvvizsga
A nyelvismereten túl a vizsgatípus ismeretére is nagy szükség van!

Sokan olyan helyzetben fognak neki a nyelvtanulásnak, amikor magára a bizonyítványra van szükségük. Továbbtanuláshoz, egy diploma németországi elismertetéséhez kell a nyelvvizsga, egy állás betöltéséhez is sokszor kérik, de a német állampolgárság megszerzésekor is elvárás a nyelvvizsga-bizonyítvány. A nyelvtanulást ez esetben is azzal érdemes kezdeni, hogy az ember tisztázza a célját: mit akarok elérni, hova akarok eljutni, mennyi időm van erre. Hol tartasz most, mi a célod? Mihez van szükséged a papírra? Használod-e jelenleg a németet, fogod-e használni a nyelvvizsga megszerzése után, vagy csak a némettudás „igazolására” van szükséged? Ha nem a papír a cél, hanem a biztos tudás, akkor alaposabban kell átrágni bizonyos témákat, szabályokat, két-három év alatt jó szintre el lehet érni, de nem két hónap alatt. Ugyanakkor rengeteg ember tett már úgy sikeres nyelvvizsgát, hogy a valóságban alig tudott németül, de pár hónap alatt megtanultak olyan bevett dolgokat, amivel megütötték a nyelvvizsga-követelmény elégséges szintjét.

Nyelvvizsgára felkészülni egyedül nehéz terep. Ha nincs visszajelzés, iránymutatás, hibajavítás, lehetetlen fejlődést elérni. Ilyenkor jön nagyon jól egy tapasztalt tanár, aki érti, átlátja, mi a cél, tudja, mik a vizsgaelvárások, és ezeket össze tudja illeszteni a rendelkezésre álló idővel. Ezek alapján támaszt elvárásokat, ad gyakorlandó feladatokat. Típusfeladatokra készülni annyit jelent, hogy pontosan megismerted a vizsga menetét, láttál és végigcsináltál több mintafeladatsort időre, és azokat a tanároddal, mentoroddal ki is javítottad, átbeszélted. Ha nem így készülsz fel, és ott szembesülsz vele először, mit és mennyi idő alatt kell megcsinálnod, még nagyon jó tudással is problémát jelenthet átmenni a vizsgán. 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!