EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

8 kifejezés, szólás-mondás a pénzzel kapcsolatban

A pénz nem boldogít – Pénzzé tenni valamit – Úszni a pénzben

Ismered ezeket németül? Nem? Akkor gyere, és ismerj meg 8 kifejezést, szólás-mondást a pénzzel kapcsolatban!

Távol álljon tőlünk, hogy a pénz fogalmát központi helyen szerepeltessük az értékrendünkben, de tény, hogy mindenki életében fontos ez az eszköz. Így hát a nyelvhasználatban is gyakran előfordul, akadnak szép számmal kifejezések, ahol a pénz az úr. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

1) Hier liegt das Geld auf der Straße. Itt hever a pénz az utcán. Azaz: ezen a helyen könnyen pénzhez lehet jutni. 

2) Ihm rinnt das Geld durch die Finger. Kifolyik a kezei (ujjai) közül a pénz.
Ezt a kifejezést pazarló, a pénzt beosztani nem tudó emberekre használhatjuk.
Figyelj a személyes névmásra! pl. Mir rinnt das Geld durch die Finger. Kifolyik a kezeiM közül a pénz. Tehát aki nem képes a pénzt beosztani, őt mindig részes esetbe tedd!

3) Ich schwimme im Geld. Úszom a pénzben. Ezt azért pár napra szívesen kipróbálnánk, addig is spórolunk, és maximum a Balatonban, esetleg a fürdővizünkben úszkálunk. 😉

4) Er wirft sein Geld (mit beiden Händen) auf die Straße/zum Fenster hinaus
azaz: Kiszórja (Két kézzel szórja)a pénzét az ablakon. (A németek az utcára is szórják, ahogy látod.)
Ez már az olyan emberekre vonatkozik, akik nagyon-nagyon pazarlóak.

5) Etwas zu Geld machen. Pénzzé tenni, azaz eladni valamit.

6) Da kommt Geld zu Geld. Van ennek vajon magyar megfelelője? Akkor használják ezt a kifejezést, amikor egy gazdag férfi és egy gazdag nő összeházasodik. A pénzük is egymásra talál, nem csak ők maguk.

7) Geld regiert die Welt.  A pénz irányítja (uralja) a világot. Ez sajnos tagadhatatlan. Így hát nem árt megjegyezni ezt a mondást sem.

8) Geld (allein) macht nicht glücklich. A pénz nem boldogít. (Ironikusan hozzáteszik sokszor: Aber es beruhigt – de megnyugtat. )


Nos, ennyit mára a pénzről. Volt olyan kifejezés, amivel újat mondtunk? Reméljük, igen!

Úgy érzed, jól jönne még jó pár ezekhez hasonló kifejezés? 
Akkor pont Neked való ez a gyűjteményünk: 150 lépcsőfok a változatos beszédhez, kukkats gyorsan bele!

Egy gyors kérdés még: szereted az ilyen cikkeket, ahol egy-egy szót kivesézünk? Ha igen, légyszi, írd meg a hozzászólásoknál, hogy tudjuk, és akkor legközelebb is jelentkezünk ilyen blogbejegyzéssel. Köszönjük! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!