EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

6 nagyon nehezen kiejthető, „köpködős” szó

Most írtunk össze néhány kifejezést, és szembejött egy kedves szó, amelynek már bepötyögésekor is rendesen lesni kell a billentyűzetet, de kiejtéskor jönnek az igazi problémák. Erről eszünkbe jutott, hogy érdekes lehet egy bejegyzés a nehezen kiejthető német szavakról. Íme egy 6-os lista, fogadjátok (és ejtsétek) szeretettel! 

1. rezeptpflichtig receptköteles
Ez volt ama bizonyos szó. A Rezept szó ellen semmi kifogásunk sem lehet. De azért az túlzás, hogy a pflichtig-gel (köteles, kötelező) egy szóban előfordulnak. Használatakor a beszédpartnernek esernyő használata melegen ajánlott – ha nem is kötelező. 😉


2. selbstverständlich egyértelmű

Ehhez nincs mit hozzáfűznünk, a szó önmagáért beszél…

3. der Schlussstrich na, ezt a szót nem is olyan könnyű magyarra fordítani egy szóban. Ich muss einen Schlussstrich ziehen Le kell zárnom (be kell fejeznem) valamit. (Amit lezársz, befejezel az unter elöljárót kap!) Du musst unter diese Sache einen Schlussstrich ziehen. Le kell zárnod ezt a dolgot.
Leírni sem volt könnyű. Ha háromszor egymás után ki tudod mondani, kapsz egy virtuális dicséretet. 


4. die Streichholzschachtel a gyufásdoboz
Ha pedig fokozni szeretnéd az élvezeted, mondhatod kicsinyítő képzővel is.
das Streichholzschächtelchen. A gyufásdobozocska. Na, megy? 🙂

5. Hogy is csúszhatott az Eichhörnchen (das) az 5. helyre. Szerintem aki ezt a szót meghallja, az biztos valami ronda dologra gondol: egy ipari gép nevére vagy egy jogászatban előforduló szakkifejezésre.
Pedig ez a nem túl szép szó egy igen kedves állatot jelent: ő a mókus. Csak a németben kicsit pórul járt szegény a nevével.

6. Hasonlóképpen járt a szegény, csipogó hangot kiadó műanyag játék gumikacsa is, mondjuk ki együtt: das Quietscheentchen
Valószínűleg nem ez a szó a német kisgyerekek legelőször kiejtett szava.

Reméljük, tetszett ez a bejegyzés. Tudsz nekünk írni olyan szót, aminek a kiejtésével meggyűlik a bajod? Esetleg az általunk említettek közül melyiket tudod a legnehezebben kiejteni? Ha megírod hozzászólásban, megköszönjük.

Korábban írtunk már olyan szavakról, amelyeket nagyon nehéz magyar nyelven visszaadni,  jó olvasást hozzá! 😉

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!