EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

10 kifejezés, mondat arra az esetre, ha meg kell nyugtatnod valakit

Sokszor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy például egy barátodat meg kell nyugtatnod, varázsszavakat kell mormolnod, hogy újra lehiggadjon, vagy ki tudjon lábalni egy szomorú helyzetből. Előkerült ezt a téma a Facebook csoportunkban is. Összeírtuk, hogy tudsz valakit megnyugtatni, milyen mondatok, kifejezések segíthetnek németül.

Rövid kifejezések, semmi baj, semmi pánik, ne aggódj, nyugi, így fordíthatóak magyarra:
1. Keine Panik!
2. Keine Sorge!
3. Mach dir keine Sorgen!
4. Keine Bange!

5. Lass den Kopf nicht hängen! 

Ne lógasd az orrod!
6. Wie wichtig ist das noch in 10 Jahren? Mennyire lesz ez fontos 10 év múlva?
Szeretem ezt a mondatot, mert a csip-csup dolgoknál valóban fejbe tudja kólintani az embert.
Van egy pattanás az orromon, megőrülök! Persze, ha éppen Brad Pitt-tel van randid, elég kellemetlen, de komolyan, a nem katasztrofális dolgok esetében ütős mondat lehet.

7. Vorwärts immer, rückwärts nimmerMindig csak előre, sohasem hátra. Ugye, milyen nehéz ezt is betartani? Hajlamosak vagyunk a múltba révedezni, pedig az a jelenen már nem sokat segít.
Egyébként benne van számomra ebben a mondatban az is, hogy terveket kell szőni; az ad energiát, lendületet. Múltba révedezni punnyadva lehet csak, nem? De terveket kovácsolni a jövőre nézve? Azt csak felszegett fejjel lehet. 😉

8. Ich bin für dich immer da. Egal, was passiert… Én mindig itt leszek neked, mindegy mi történjen…
Ezt a mondatot gyerekkoromban egyszer hallottam, de azóta is velem van.


9. Es geschieht nichts ohne Grund, alles hat seinen Sinn. Semmi sem történik ok nélkül, mindennek megvan az értelme/magyarázata.Ez a mondat annyira igaz. Csak valahogy úgy 30 fölött jön rá az ember, de attól meg még igazabb.


10. Es wird alles wieder in Ordnung/ gut. Minden újra rendben lesz. Ezt szinte bármilyen szituációban be lehet vetni, sokat tud segíteni.


Reméljük, nem sokszor lesz szükséged ezekre a mondatokra, de ha mégis, hát használd őket!
Van olyan mondat, amit Te szoktál mondani, ha valakit nyugtatsz, vagy szereted ha neked mondják? A hozzászólások között szívesen látnánk. Köszönjük!

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!