EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Hogy néz ki a TELC B1 szóbeli vizsga?

Sokan kérdeztétek, hogy is néz ki a TELC B1 szóbeli nyelvvizsga.
Nos, az első kérdés mindig az, hogy ez páros vizsga? Igen, páros vizsgáról van szó, azaz egy másik vizsgázóval kell beszélgetned, nem a vizsgáztatóval. A vizsgáztató tulajdonképpen szinte „csak” felügyeli, vezeti a vizsgát, néha belekérdez(het), de optimális esetben egyfajta közvetítői szerepe van csak.
És akkor jöjjenek a feladatrészek, vagyis a vizsga felépítése!

Az első feladatrészben van a kapcsolatfelvétel. Itt kb. 3-4 perc áll rendelkezésedre. Ebben a feladatban arra kér a vizsgáztató Titeket, hogy ismerjétek meg egymást. A lapodon található témák nem kötelező jellegűek, csak feldobnak pár dolgot, amiről beszélhetsz. Itt a hangsúly azon van, hogy bemutasd magad, és a számodra fontos kérdéseket meg tudd kérdezni a partneredtől. Az első rész vége előtt a vizsgáztató is felvethet egy témát, amire reagálnotok kell.

A második részben egy adott témáról kell beszélgetnetek. Különböző feladatlapokat kaptok, ugyanarról a témáról (képpel és szöveggel). Össze kell foglalnotok az olvasottakat és arról elbeszélgetni a partnerrel. Nagyon jól veszi ki magát, ha valóban beszélgettek! Tehát ha a kérdésedre kapsz választ, esetleg tovább is fűzöd a beszélgetést, nem csak egy szóval lecsapod. 

Nyelvtani hibák, ez is gyakori kérdés. Igen, a nyelvtani hibákat is figyelnie kell a vizsgáztatónak, DE sokkal fontosabb az, hogy beszélj, reagálj a másikra!
véleménynyilvánításhoz találsz panelmondatokat, jó ezekből 1-2-t elsütni: Ez a vezérhangyám, itt már írtam róla. 😉 

A harmadik részben egyforma feladatlapot kaptok. Közösen kell megoldanotok egy feladatot. Pl. egy szülinapi buli megszervezését vagy egy kirándulást. Javaslatokat kell tenni, megbeszélni, ki mit vállal, reagálni a másik felvetésére, stb. 

Ami megnyugtató a TELC nyelvvizsgánál, az az, hogy rendelkezésedre áll 20 perc felkészülésiidő! Legyen nálad, DE ne olvasd fel a lapodra írtakat, az csak egy mankó legyen! Vizsgáztatóként mindig azt figyeljük, mennyire tudnak a partnerek egymásra reagálni, mennyire „életszagú” a beszélgetés.

És akkor itt jön a kérdés: „Na igen, de mi van, ha a partnerem nem ügyes és nem tud rám reagálni, nem tudok vele beszélgetni? Vagy ha olyan a kiejtése, hogy nem értem meg?” Semmi pánik! A vizsgáztatók is hallják, látják, mit tudtok, természetesen azt is érzékelik, ha az egyik fél nagyon gyenge. A Te feladatot az, hogy magadat megmutasd, kihozd a maximumot, a többi a vizsgázatóké, bízd csak oda! 😉

Ha szeretnéd látni is, hogy néz ki egy ilyen vizsga, ITT találsz hozzá egy videót a Telc nyelvvizsgaközponttól.

És olvasd el korábbi írásunkat a 8 tippünket a sikeres nyelvvizsgáról is!
Jó (ki)készülést kívánunk! 😉

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!