EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Öt sztereotípia a németekről

Precizitás, pontosság, imádják az autójukat… Tényleg ilyenek a németek?

A magyarok nagyon pesszimisták, az skótok sóherek, az olaszok hangosak (és tésztásak 😉 ) Sztereotípiák, amikkel nap mint nap találkozunk, ha egy-egy nép kerül szóba.
Na, de mi van a németekkel? Milyen skatulyák vannak, amikbe belegyömöszöljük őket? Íme, 5 igencsak népszerű sztereotípia a németekről:


1) A németek nagyon pontosak
És persze precízek! 😉 A pontosságra vonatkozó klisét német taxis ismerősöm így írta le:
„Ha német utasom van, akire előre lefixálunk egy időpontot, az tuti, hogy fél perc késésnél már csörögni fog, hogy miért nem vagyok ott. Nagyon idegesítő ez :-D”

Valóban, a legtöbb esetben a pontatlanság nagy sértésnek számít a németek körében. Sokkal jellemzőbb, hogy előbb vannak ott valahol, mintsem késsenek pár percet.
Kivételt képez ez alól a pontatlanságáról is híres német vasút. Maguk a németek sem bírnak afölött napirendre térni, hogy a vonatok bizony igen sokszor késnek.

2) Nem tudnak ünnepelni
Saját bevallásuk szerint sem nagyon szeretnek partizni . („Wir sind partyfaul” Lusták vagyunk partizni) De lehet ez csak abból ered, hogy a Müncheni Oktoberfesten egy évre előre kibulizzák magukat, hiszen az a világ egyik legnagyobb fesztiválja, valamikor ki kell pihenni. 😉

3) Sör, kolbász, krumpli – ezt eszik szívesen a németek

Bár a hagyományos kolbász, krumpli veszített népszerűségéből, az biztos, hogy még mindig előkelő helyet foglal el a németek étkezésében. Sör. Talán az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a kulinária kerül szóba. Kis érdekesség: a németek többsége a bort jobban szereti a sörnél, de ezt a fajta italszeretetet valószínűleg már sosem mossák le magukról.

4) Imádják az autójukat

Ez valóban így van sok esetben. Gyakori, hogy becenevet is kap az az autó – de hát ezen sem lehet meglepődni? Ki ne becézgetne szívesen egy gyönyörű német BMW-t, Audi-t, vagy Mercedest? 😉

5) Németországban sokat esik az eső

És nincs igazi nyár – Magyarországhoz képest valóban. Sokan sérelmezik, hogy keveset süt a nap, a kánikula ismeretlen (ha a nyári hónapokban 25 fok van, az már nagyon jó eredménynek számít – itt elsősorban az északabbra fekvő részekről van szó). Szóval mediterrán növényeket nem igazán érdemes ültetni. 😉 Ezt most én is megtapasztalhattam – júliusban Dortumndban szerettünk volna a barátnőmmel jeges kávézni a teraszon. De annyira hűvös volt, hogy a teraszig sem jutottunk el. Talán jövőre!

Te mit gondolsz? Igazak ezek a sztereotípiák, vagy nem értesz velük egyet? Esetleg van olyan további megállapítás a németekre vonatkozóan, amit igaznak tartasz? A hozzászólásoknál örömmel várjuk.
Köszönjük!

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!