EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Nem találjuk a megfelelő szavakat

Egy korábbi cikkünkben már írtunk olyan szavakról, amelyeket nem igazán lehet a magyar nyelvre átülteni. Jöjjön most megint pár ilyen magyarul szinte megfogalmazhatatlan német szó! Ismét kijelenthetjük: nem találjuk a megfelelő (magyar) szavakat! 😉

das Fernweh
ez a honvágy ellentéte; a távolba, pl. távoli országokba utáni vágyakozás.
Ich habe Heimweh. Honvágyam van. – Ich habe Fernweh. Vágyom a „távolba”. Kicsit nyögvenyelős, de valahogy így lehet lefordítani.

Ha már Fernweh, jöjjön egy kis kedves, sokszor aktuális szó: urlaubsreif
Mein Kollege ist urlaubsreif – mondhatod a sok munkától már elcsigázott, totál elfáradt kollégádra, akire nagyon ráférne már egy kis pihenés. Ez a kollégád már nagyon megérett az üdülésre, pihenésre.(Urlaub– szabadságüdülés; reif – érett)

das Sommerloch
Mi már elvágyódtunk a távolba, ahova nagyon is nyaralásra éretten meg is érkeztünk, ám a külvilágban is felütheti a fejét a Sommerloch jelenség. Azaz: „nyári lyuk”. Ez a kifejezés a nyár folyamán előforduló, fontos politika hírekben szegény időszakra utal. Akárcsak a szinonimája, a Saure-Gurken –Zeit kifejezés.

sich fremdschämen
Ezt akkor érezzük, amikor mások ciki, kínos viselkedése miatt szégyenkezünk.
Ich schäme mich. Szégyellem magam. De ha már ott van a fremd szócska, az kifejezi, hogy mások miatt, mások helyett szégyenkezem. Ich schäme mich fremd.

der Nachdurst
Ez egy tök logikus szó, azonban magyarul balassis körmondatokban adható csak vissza, íme:
Der Durst az ugye a szomj, szomjúság. Na, a Nachdurst pedig az a szomjúság, ami túl sok alkohol elfogyasztása után jelentkezik az alkoholt elfogyasztott személynél. 😉 Vagyis egyfajta utószomjúság.
Ah, nehéz ez. Ich habe Nachdurst. Szomjas vagyok (mert sok alkoholt ittam, és dehidratálódott a szervezetem…)

Reméljük, ezek a kifejezések elnyerték a tetszésedet, és tudtunk velük újat mondani! 

Szeretjük a német szavakat így blogbejegyzés formájában is közelebb hozni az olvasókhoz, csak egy rövid kérdés: Hasznosnak találod ezeket a bejegyzéseket? Vagy jobban örülnél, ha több nyelvtan, szöveghallgatás, egyéb feladat jönne Veled szembe az oldalon? A hozzászólásoknál írd le, kérlek, a véleményedet! 

Köszönjük!

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!