EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Milyen mondatokat pakolhatsz egy infókérő hivatalos német levélbe?

Német levélírás – információkérés
Nyelvvizsgázók figyelem!

A Telc nyelvvizsgán kettő levelet kell rittyenteni, ebből az egyik levél információkéréssel lehet kapcsolatos. (A hivatalos német levelek között lehet még panaszlevélpályázati levél egy állásra pl., jelentkezés egy továbbképzésre, szemináriumra stb.)

Természetesen más nyelvvizsgán is kikaphatsz ilyen levelet, szóval jól jöhetnek ezek a mondatok akkor is, ha nem a Telc-et választod.
Ebben a minta információkérő levélben egy nyelvtanfolyammal kapcsolatban szeretnél érdeklődni. Hozunk jó sok mondatot, amelyekkel az ilyen típusú levélben felmerülő szempontokra rá tudsz kérdezni.

Rögtön bele is csapunk a lecsóba. Egy másik blog bejegyzésben kifejtjük majd részletesen a formai elemeket is – címzés, dátum, tárgy, megszólítás, elköszönés, aláírás, de most jöjjenek a mondatok:

Mindenképpen egy bevezető sorral indíts – ha már túl vagy a címzésen, dátumon, megszólításon (fontos, hogy legyen bevezetésed, kifejtős részed és záró mondatod!)

ich habe Ihre Anzeige im Internet gelesen, und möchte mich über Ihr Angebot informieren.
(…………………………………………………..in der Zeitung………., und möchte auf diesem Weg um Informationen über den Kurs bitten.)
Olvastam a hirdetésüket az interneten és szeretnék az ajánlatukról érdeklődni.

(Olvastam a hirdetésüket az újságban, és ezúton szeretnék információkat kérni a tanfolyammal kapcsolatban.)

Írj kicsit magadról és a nyelv (sport, bármi amire jelentkezel) kapcsolatáról, saját tapasztalataidról, céljaidról!
Ich habe 6 Monate alleine Deutsch gelernt und würde mich jetzt für einen Kurs bei Ihnen anmelden. (6 hónapot egyedül tanultam németet, és most szeretnék az Önök tanfolyamára jelentkezni.)
Mein Ziel ist (es), den Telc B2 Kurs zu bestehen, um in Deutschland einen guten Job finden zu können. (A célom, hogy megcsináljam a Telc B2 kurzusát azért, hogy Németországban egy jó állást találhassak.)

Kérj infót, azaz mondd meg, hogy miért is ragadtál billentyűzetet! 😉
Ich möchte Ihnen ein paar Fragen über den Kurs stellen.
Szeretnék néhány kérdést a tanfolyammal kapcsolatban feltenni Önöknek.

Részletezd a kérdéseidet! (Általában a következő dolgokra kell rákérdezni, ha tanfolyamra jelentkezel, DE! előfordulhat persze, hogy beletesznek olyan szempontot, amire mi most nem térünk ki.)
A. Résztvevők száma:
Als Erstes interessiert mich die Frage nach der Gruppenstärke. In Ihrer Anzeige steht, dass die Gruppen maximal 10 Teilnehmer haben. In einer anderen Sprachschule habe ich schon leider schlimme Erfahrungen gemacht, deshalb ist mir diese Frage sehr wichtig.
(Elsőként a csoportlétszám érdekelne. Az Önök hirdetésében az áll, hogy a csoportok maximum 10 fővel indulnak, Egy másik nyelviskolában már sajnos rossz tapasztalatokat gyűjtöttem, ezért fontos nekem ez a kérdés.)

B. Lehetséges részletfizetés?
Meine nächste Frage betrifft den Kurspreis: ist es bei Ihnen möglich, den Gesamtpreis in monatlichen Raten zu bezahlen? (Kann man den Kurspreis bei Ihnen in monatlichen Raten bezahlen?)
A következő kérdésem a tanfolyam árára vonatkozik: van Önöknél lehetőség arra, hogy a teljes összeget havi részletekben fizessem?

C. Milyen dokumentumok szükségesek a jelentkezéshez?
Zum Schluss habe ich noch eine Bitte an Sie: schreiben Sie mir bitte, was man bei Ihnen zur Anmeldung braucht (benötigt). Ich denke hier an Personalausweis und andere Dokumente.
(Zárásként lenne még egy kérésem Önökhöz: írják meg nekem kérem, milyen dokumentumok szükségesek a jelentkezéshez? Személyire és egyéb dokumentumokra gondolok itt.)

Záró mondat:
Ich danke Ihnen für Ihre Antwort im Voraus. (Előre is köszönöm válaszukat.)
Ich warte auf Ihre baldige Antwort. (Várom mielőbbi válaszukat.)

A levél végén pedig köszönj el, és írd alá a levelet! Huhh, ez elég tömény lett, de reméljük, egyben hasznos is. Korábbi bejegyzésekben
már foglalkoztunk a levélírással (ITTITT és ITT) nézd meg azokat is, talán jól jönnek a későbbiekben! Jó (ki)készülést kívánunk! 🙂

Természetesen nem tudtunk minden infót belegyömöszölni ebbe a bejegyzésbe a levélírással kapcsolatban, bármi kérdésed van, a hozzászólásoknál kérdezz bátran! Igyekszünk segíteni! 😉

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő igeragozás igék játék keresztrejtvény kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!