EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Hogyan tudod elsajátítani, beépíteni hosszútávra a tanultakat? 7 tipp a könnyebb tanulásért

Kezdjük azzal, mit is szeretnél megjegyezni?

A nyelvtant?


1) Először is kezdd el sablonmondatokkal! Legyen az melléknévragozás vagy a passzív szerkezet elmélyítése. Mondj el először egymáshoz hasonló mondatokat, ahol nem a szókincs, nem a változatosság a lényeg, hanem hogy a struktúra ismétlődjön minden mondatodban.Utána lehet variálni a mondatfajtát (kijelentő, kérdő, felszólító), az alanyt, a mellékneveket, bármit, ha már a struktúra nem cseng idegenül a fülünkben.

2) A példamondatokat olvasd fel hangosan! Nem elég csak látni magad előtt a mondatokat. Ne várd, hogy éles helyzetben csak úgy jön majd minden magától gyakorlás nélkül. 🙂 Minél több érzékszervünket bevonjuk a tanulás folyamatába, annál könnyebb dolga van az agynak rögzíteni a tanultakat.A legjobb, ha olvasol, hallgatsz, beszélsz (=kimondod a mondatokt hangosan) – és ha még egy lapáttal rá szeretnél tenni, akkor mozogj is! (Ezért lehet vasalás közben, a konyhában kavargatás közben, séta közben gyakorolva is sokat tenni az előrehaladásért.)

3) Magyarázd el valakinek! Ha ezt meg tudod tenni, akkor biztosan érted a miértjét, logikáját a (számodra) újdonságnak.


Szavakat rögzítenél?


4) A fentieken túl még jól jöhet, ha szófelhőket gyártasz. Könnyebb megjegyezni szavakat, ha azok nem összefüggéstelenül jönnek egymás után. Azonos témához tartozó szavakkal könnyebb utána nemcsak mondatokat gyártani, hanem egy egész történetet.

5) A példamondatok vagy legyenek valósak, amik a Te életedben is előfordulhatnak (személyes kapcsolódás nagyon sokat számít a tanulási folyamatban), vagy legyen annyira abszúrd, hogy épp a lehetetlensége miatt jegyzed meg (itt élmény, érzelem társul a tanuláshoz, ami szintén segít a rögzítésben).

6) Amiket nem használsz a saját életedben viszonylag rendszeresen, vagy nem érdekel a téma és ezért valószínű nem fogsz erről beszélni később (vagyis nem jön elő rendszeresen), azokat elfelejtjük. Ezért érdemes szelektálni, hogy azt tanuljuk meg, amire valóban szükségünk is van/lesz.

7) Az agyunknak nem elég egyszer látni/hallani valamit, ezt tudjuk. Próbáld meg színesíteni a gyakorlatokat, amiket alkalmazol.

A Lupán Német Gyorsítósáv pont az egyéni tanulást segíti elő – némi mentoros segítséggel általam. Érdekel? Most tudsz rá jelentkezni.

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás sein személyes névmások szinonima szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!