ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Hogyan gyakorold a beszédet, ha túl kicsi még a szókincsed?

Tudtad, hogy 100 német szóval már kellemes beszélgetést lehet folytatni? Persze nem mindegy, melyik százzal, de az első száz szó megtanulása nem is tűnik olyan elérhetetlennek. Pláne, ha a feladatot még kisebb egységekre bontjuk és élvezetessé is tesszük. Olvasd el, hogyan!

Szókincsturbó kezdőknek és újrakezdőknek 

Van, amikor a sors úgy hozza, hogy az ember másik nyelvterületen kezd új életet. Néha olyan hirtelenséggel kényszerül a váltásra, hogy nem tud előre felkészülni rá. Akár hirtelen, akár lassan történik a változás, mindenképpen segítség, ha ilyen esetben mielőbb magára szed egy minimális alap nyelvtudást. Ez nemcsak jó alapot, de magabiztosságot, lendületet is ad a későbbiekhez minden szempontból. De hogy álljunk neki? Már a kezdetektől érdemes a szavakat is kifejezésekben tanulni. Hiszen ha valaki első perctől kifejezéseket, kész mondatokat tanul meg, akkor a nyelv struktúrája is beleivódik a tanulásba önkéntelenül. Ezért érdemes ezt már az alapszókincs megalkotásánál is szem előtt tartani.

Manipuláld magad! 

Worter
Amikor kezdőként nekifogsz a szókincsbővítésnek, egyszerűsíts minél többször!

A szokáskialakítással foglalkozó szakemberek szerint minél könnyebb egy feladat, annál nagyobb eséllyel fogunk neki, és építjük be az életünkbe. Akár rövid-, akár hosszútávon tervezed a szótanulást, az egyszerűsítés mindenképp hasznodra válik. Tehát „könnyítésre” fel! Gyűjtsd a szavakat jelen időben, kijelentő módban! Kezdd a tanulást hétköznapi fogalmakkal, tanulj meg alapvető cselekvéseket, életmóddal, élettérrel, családdal, természettel kapcsolatos kifejezéseket. A mindennapi élethez szükséges praktikus szókincs amúgy is remek kiindulást jelent a kezdő nyelvtanulóknak. Nem beszélve arról, milyen hamar és gyakran adódnak az alkalmak, hogy a tudásodat élesben is finomítsd. 

Csak szabadon! 

Nyelvtanulóként egyáltalán nem kötelező komplett nyelvkönyveket magolnod oldalról oldalra haladva. Sőt! Élvezd a szabadságot, hogy úgy szívod magadba a tudást, ahogy neked tetszik. Olyan tempóban, olyan sorrendben, és tetszőleges eszközkészlettel. Ha te az autós oldalakat böngészed és az képezi részét az alapszókincsednek, használd először azt a gyakorlatban! Ha recept-alapanyagok vagy a lakberendezéshez szükséges kifejezések ragadnak meg elsőre németül, azt is szuperül fogod tudni használni! magyarhoz hasonló szavak, sokszor látott, hallott szavak. De kezdheted azzal is, hogy megkeresed és megtanulod a német nyelv 100 leggyakoribb szavát. 

Játékosíts! 

Játékkal minden tanulási folyamat eredményesebbé és érdekesebbé tehető. Csinálhatsz magadnak például egy 10*10-es kihívást. Lehet tematizált is: mondjuk 10 szó a családhoz kapcsolódóan, 10 olyan, amit a boltban használsz, 10 a szakmádról, 10, ami a lakásban történhet, 10 olyan, ami egyszerűen csak jól hangzik, stb. Vagy egy-egy témához kapcsolódó beszélgetések szavait is memorizálhatod elsőnek. Majd azok mondatokba, kifejezésekbe foglalt verziója lehet a következő lépés. Például 3 kérdés, 3 válasz. De játszhatsz a formával is: menthetsz el magadnak a telefonodra plakátokat, ábrákat, fotókat rövid felirattal, hogy a kép is támogassa az adott szó megjegyzését. 

Akárhogy is fogsz neki, a lényeg, hogy elérd az első százat, aminek a tapasztalatai és a hozzájuk fűződő sikerélmények továbbvisznek majd a következő százra! 

Te hányadiknál tartasz? 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!