ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Önbizalom a nyelvtanulásban

Az önbizalom ott kezdődik, ahol a komfortzóna véget ér. Ezt szinte mindenki megtapasztalhatta már, aki valami újnak az elsajátításába kezdett. Nincs ez máshogy a nyelvtanulással sem: ahhoz, hogy magabiztos nyelvhasználó légy, nem a tudásszinted a meghatározó, hanem hogy átlépd a saját korlátaidat.

Különféle nyelvtanulók vagyunk különféle adottságokkal. Van, aki örül a szabályoknak és a nyelvtannak, más az olvasást, hallgatást, beszédes gyakorlatokat részesíti előnyben. Egy biztos: gyakorlás nélkül nincs fejlődés. A gyakorláshoz, ahhoz, hogy fejest merjünk ugrani az éles helyzetekbe, önbizalom kell. Ehhez adunk most három hasznos támpontot.

Szeresd a hibáidat!

Szinte minden nyelvtanulóban ott a szorongás, hogy mi lesz, ha nem érti meg, amit mondanak neki, ha hülyeséget válaszol, ha kinevetik. A valóságban ez sosem történik meg. A hibáidnak senki más számára nincs akkora jelentősége, mint saját magad számára. Inkább barátkozz meg ezzel a belső monológgal és válts nézőpontot: ha hibáztál, azt jelenti, gyakoroltál. Légy büszke magadra, hogy ki mertél próbálni valamit, amiben még nem vagy magabiztos, sőt: észre is vetted, hogy máshogy kellett volna. Ha így értékeled a hibáidat, máris várni fogod a következő helyzetet, ahol újra tesztelheted a tudásod – ez pedig hozni fogja az eredményt!

Keresd az örömteli dolgokat – németül is!

gesprach
Koncentrálj arra, amit már tudsz és kezdd el használni a nyelvet!

Bármit tanul az ember, egy közös van benne: csak a gyakorlástól, a gyakorlatban, használat közben tud fejlődni, csiszolódni, beépülni az új tudás. A német nem egy kötelező tantárgy, amit otthon a szódolgozatra be kell magolni. A nyelv, amit tanulsz egy fantasztikus eszköz arra, hogy kifejezd magad egy másik „világban”. Egy egyre táguló, gyarapodó lehetőség a kezedben ahhoz, hogy érvényesülj egy vadiúj környezetben. Ezért helyezd át a fókuszodat arra, amit már tudsz és kezdd el használni! Használat közben ugyanis észrevétlen egészül ki a szókincsed újabb részekkel. 

Soha ne add fel!

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy elhiszed magadnak (vagy bárki másnak), hogy te ehhez nem vagy elég. De, elég vagy. Megtanultad az anyanyelvedet, ez is évekig tartott, és rengeteg ismétlés, hibázás, gyakorlás tarkította a folyamatot. Szünetet tartani nem ugyanaz, mint felhagyni a tanulással. Akármilyen kezdőnek érzed magad, minden tanulásba fektetett idő értékes, ezért fektess energiát abba is, hogy egyre több módon lehessen az életedben az új nyelv, hogy megragadjon és természetes módon az életed, mindennapjaid részévé váljon. Ne hagyd, hogy a motivációd elfogyjon, vagy hogy egy nyelvvizsga tegyen pontot a tanulásod végére. Ha kitartasz, büszkeséggel és hatalmas önbizalommal tölt majd el, ahogy a nyelvtudásoddal apránként kivívod a környezeted elismerését.

Neked megvan a kellő önbizalmad a nyelvtanuláshoz?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!