EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Hogy lehet a filmekkel gyakorolni a németet?

Németül tanulni szórakozás közben?

A recept nagyon egyszerű, íme:

1. Végy egy olyan filmet/témát, ami tényleg érdekel.

Mindegy, mi miatt érdekel; mert egy ismerősöd ajánlotta, mert szép benne a férfi (női) főszereplő, mert szórakoztatónak ígérkezik, (vagy mert az anyós éppen látogatóban van nálatok, és ez egy kiskapu a félrevonuláshoz) a lényeg, hogy kössön valami a filmhez, ez fontos! Így nem fogod elveszíteni a lelkesedésedet félúton.

2. Mindenképpen anyelvi szintednek nagyjából megfelelő filmet válassz!

Ha kezdő vagy, a gyerekfilmeket ajánlom, ezek közül is az egyszerűbb nyelvezetűek.
Sokat segítenek a kifejezetten német gyakorlás céljára készített filmek is.
Ajánlom a Deutsch lernen extra, a Jojo sucht das Glückilletve a Goethe Intézet minisorozatát. A DW által készített Deutschlandlabor is jó kis gyakorlást kínál – itt online feladatlapokat is találsz a videókhoz.

Ha már magasabb nyelvi szinten állsz, és a fent említett filmek ujj- (vagyis fül- 😉 ) gyakorlatnak számítanak, jöhetnek akár az egész estés filmek, hírek, interjúk, előadások is. 

3. Sokszor felmerül a kérdés: magyar vagy német felirattal nézzem a filmeket?

A válasz: német felirattal! Mindenképpen, hiszen a magyar felirat elvonja a figyelmedet a szövegről, márpedig Neked arra kell figyelned még akkor is, ha a szereplő nagyon nem néz ki rosszul

Ha nem vagy profi németből, mindenképpen tedd csak oda azt a feliratot, sokat fog segíteni! Főleg, hogy minél több érzékszervedet bombázza a film, annál jobban bevésődnek a dolgok!

A feliratot csak akkor kapcsold ki, ha már egy számodra ismert filmet nézel, tehát ismered a témát, a szöveget; vagy ha úgy ítéled meg, a film cselekményét, mondandóját a felirat nélkül is érted nagy részben.

4. Van az általam élvezeti filmnézésnek nevezett fázis: amikor a filmet puszta élvezetből nézed; aztán a tanulós (bár azért így is élvezetes) filmnézés:
amikor tudatosan figyelsz a szövegre, egy-egy jó kifejezésnél leállítod a filmet, és felírod a kifejezést – és kimondod hangosan. Tudod, ha ki is mondod a szót, az még jobban bevésődik az agyadba, ez működik, hidd el!

5. Ha pedig extra lelkes vagy, a filmfeliratok letöltésére alkalmasoldalakon a feliratokat kinyomtatva, aláhúzva az érdekes kifejezéseket, szófordulatokat, garantáltan bővülni fog a szókincsed!

Ne feledd: ha nem izzadságszagú a tanulás, hanem urambocsá’ még élvezetes is, gyorsabban fog menni! Úgyhogy egy jó kis film németül tökéletes a német nyelvtudásod bővítésére, elmélyítésére. Fejleszti a szókincset, a hallott szövegértést, a nyelvtant, szóval hajrá!

Nos, remélem, sikerült néhány jó tippel szolgálnom. A következő találkozásunkig elárulnád alul hozzászólásban, hogy melyik a kedvenc filmed?
Köszi és jó szórakozást! 😉 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!