Te is tudsz németül beszélni? Bebizonyítjuk Neked a nyílt hetünkön.

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Így gyakorold a németet Messengeren!

Manapság nem ügy ráírni valakire Messengeren. Ha már ennyire rutinból megy, mi lenne, ha mostantól ezt a szokásodat nyelvtanulásra is használnád? Mutatjuk, hogyan csináld!

Tanulótárs-keresésre fel!  

Ha meg akarsz tanulni táncolni, minél több partnerrel kell gyakorolnod. Ugyanez „németre” fordítva: ha jól akarsz beszélni németül, csiszold a tudásod minél több emberrel! Összeszedtük, mire jó egy tanulótárs, és hogyan találj magadnak te is egyet! 

Üzenetek milliói váltják egymást nap mint nap Facebook-messengeren. Az ujjaink már szinte automatikusan csetelnek. Miért is ne keresnél magadnak egy cset-társat a német nyelv gyakorlására?! Ha gyakorolni akarsz, egyszerűen keress magadnak valakit, aki hozzád hasonló szinten van és online elérhető! Hogyan állj neki? 

Ess át a tűzkeresztségen! 

A cél világos: minél több és remélhetőleg egyre javuló színvonalú üzenetváltást bonyolítani németül. Ne gondold túl! Kezdheted a Lupán Német Online Facebook-csoportjában is: adj fel egy hirdetést, ami tartalmazza, milyen szinten vagy most, milyen formában gyakorolnál és körülbelül kit keresel (neme, kora – ez talán segítséget jelent majd a közös témák megtalálásánál). 

Tanulj Messengeren

Mivel online nem vagytok egymáshoz kötve sem térben, sem időben, már „csak” közös témákat kell találni és azokat minél jobban körüljárni. Írásban vagy hangban, de mindenképpen németül. Mert ugye nemcsak a szöveges, de a hangos üzenetváltás is remekül fejleszti a némettudást! Ebben is segít a Messenger, hiszen maximum egy perces hangüzeneteket is küldhetsz vele. 

Ha még soha nem szólaltál meg németül, csak maximum otthon a tükör előtt, akkor ragadd meg az alkalmat és ess át a tűzkeresztségen! Biztonságos közegben vagy, hiszen a másik fél is hasonló cipőben jár, nem nevet ki, hanem támogat. Sőt, nagy valószínűséggel ő is épp hasonlókon megy keresztül. 

Komfortzónán kívül, stresszmentesen 

A „félig élő” gyakorlás rendkívüli előnye, hogy kellőképpen motivál arra, hogy egy-egy írásos vagy hangüzenet előtt utánanézz a szükséges kifejezésnek, hogyan használhatod azt helyesen. Így egyre több bizonytalanságodat tisztázod magadban. Ugyanakkor a párbeszéd nem annyira gyorsan, hirtelen vagy váratlanul történik, hogy ne legyen időd kigondolni a választ. Ezért kevésbé stresszel, több sikerélménnyel gazdagodsz!

Nem beszélve arról, hogy a gátak leküzdésében is jó tapasztalatot szerezhetsz, ha veszed a bátorságot és kapcsolatot alakítasz ki egy vadidegen nyelvtanulóval. Eleinte biztosan kényelmetlen – de legalábbis komfortzónán kívüli élmény lesz – beszélgetést kezdeményezni. De azért túlélhető a kezdeti ügyetlenkedés, mire a közös mezsgyét, szabályaitokat, szokásaitokat kialakítjátok, és a társalgást valóban élvezni kezditek. 

Jó, de miről beszélgessek? 

Ha találtál magadnak egy jelöltet, beszélgetésindító témának a mindennapos dolgok remekül beválnak. Például bármi, ami étellel kapcsolatos. Enni (főzni vagy rendelni) mindenki szokott. Ugyanígy közlekedni is. De mindenki járt iskolába, volt már kirándulni, szokott bevásárolni, küzd a német nyelvvel… 

Mit ettél ma? Hogyan készítetted? Mi a kedvenc német kajád, szavad, városod és miért? Mi volt a legjobb, ami eddig történt veled a héten? Mi az az egy dolog, amit szívesen eltanulnál a németektől? 

Ha túljutottatok a bemutatkozós körökön, lehet például napi egy rövid történést megosztani a másikkal, amire a másik kedve szerint reagál. Vagy közös célt kitűzni, és adott témán belül tapasztalatot, tudást „cserélni”. A játékszabályok útközben is formálódhatnak.

Az első pár alkalom szinte biztosan fura lesz. Ne ess kétségbe, csak tarts ki. Lebegjen a cél a szemed előtt. Ha szimpatikusak vagytok egymásnak, szinte biztos, hogy megtaláljátok azt, ami iránt kölcsönösen érdeklődtök. 

Társkeresés nem csak monogámoknak 

Fontos, hogy nem kell örökre elköteleződni. Fogjátok fel úgy, mint ha egy négyalkalmas szerződést kötnétek, amit a négy alkalom eltelte után újratárgyaltok. Így mindjárt könnyebb szívvel próbálkozik az ember! 

Sőt, az sem baj, ha egyszerre több vasat tartasz a tűzben! Nem úgy, mint egy párkapcsolatnál, ez esetben a kapcsolatszédelgés kifejezetten ajánlott – hiszen minél több ember kiejtésével, frázisaival, sőt, hibáival találkozol, annál jobban épül a saját tudásod! 

Nem baj, ha nem elsőre jön össze. Egy a lényeg: használjátok egymást motiváló erőnek, hogy áttörjétek a falat és a nyelvet valódi beszélgetésre kezdjétek használni. 

Neked volt már tanulótársad? Miben segítette a fejlődésedet?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!

Tesztelj le minket! Várunk nagy szeretettel a nyílt hetünkön!

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.

Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Tapasztald meg Te is! Gyere el egy próbaórára és zsebelj be plusz ajándékokat is!
Jelentkezési határidő:
2024. május 17.