EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Elégedetlen vagy a tanároddal? Így mondd el neki! (konkrét példával)

Tanárváltáson gondolkodsz? Szinte minden nyelvtanulónak vannak kérdései, kételyei azzal kapcsolatban, vajon a megfelelő tanárnál tanul-e. Mielőtt lépnél, ezeket gondold át!

Hogyan szólj a tanárodnak, hogy ez így nem oké? 

Fórumokon rendszeresen lehet olvasni panaszáradatot nyelvtanárokról. A panaszkodók közül nem egy már tanárváltáson is túl van. Tiszta sor, hogy jogosan van felháborodva a tanuló, ha fizet a tanulmányaiért és nem azt kapja, amire számított. 

Sokan sokáig tipródnak és lelkiismereti kérdést csinálnak belőle, hogy mikor szakítsanak a nyelvtanárukkal, aki amúgy „nagyon kedves”. Csakhogy, ha belegondolunk: senkinek nem fizetünk pénzt azért, mert nagyon kedves velünk. Akármilyen kedves is valaki, végső soron született egy megállapodás, amihez mindkét félnek tartania kell magát. Eszerint te pontosan fizetsz, a tanár pedig mindent megtesz a fejlődésed érdekében a megállapodott keretek között. 

Hogy mondjam el

Nem biztos, hogy tényleg hanyag

Legtöbbször nem a rossz szándék, és még csak nem is a hanyagság áll a háttérben, hanem egyszerűen a hiányos kommunikáció. Van, hogy az a gond, hogy a tanár nem tudja, hogy nem jó a diáknak az, amit ő erőltet – de nem kapott egyértelmű visszajelzést róla, ezért nem változtat. 

És vannak helyzetek, amikor nem (csak) a nyelvóra tartalma, hanem annak keretei frusztrálóak, amiket nagyon kellemetlen szóba hozni, pedig minden nyelvórát meghatároznak. Így például amikor valaki a 45 perces órának egy részét nyelvtanulási szempontból értéktelen dolgokkal tölti (például a következő óra időpontjának egyeztetésével). 

Egy nyelvórától, tanfolyamtól eredményt várunk. És ha úgy érezzük, nem úgy haladunk, ahogy kéne, akkor azt bizony szóba kell hozni. És bármilyen hihetetlen: a másik félnek szüksége van a mi visszajelzésünkre.

Kölcsönös csalódás helyett 

Az emberek, a nyelvtanárok alapvetően jó szándékúak és szeretnék, ha elégedettek lennénk. Ezzel szemben tanárt váltani kölcsönös csalódást jelent, mindkét félben rossz érzések maradnak. Olykor egy-egy kényelmetlen beszélgetés az ára a változásnak, de talán megéri a bátorságunkat összegyűjteni hozzá.

Na persze irtó kínos már a gondolata is annak, hogy megmondjuk a tanárnak, hogy az óra első és utolsó tíz percében is tanulni akarunk, és nem csevegni. Ugyanakkor a csevegni szerető tanárnak is értékes lehet egy ilyen visszajelzés, hacsak nem akarja sorra elveszíteni a tanítványait amiatt, mert ő lazábban kezeli az időt. 

Mielőtt tanárt váltanál

Attól még egy házasság sem javult meg, hogy a feleség a férj háta mögött jól kipanaszkodta magát a barátnőinek, de a férjével nem vállalta fel a szükséges konfliktust a helyzet javítása érdekében. Nincsen tökéletesen működő kapcsolat és ez igaz egy tanár-diák viszonyra is. A jó kapcsolatokban viszont lehet pozitív és negatív visszajelzést is adni, ki lehet mondani azt is, ami zavaró. Hiszen közös érdek a kölcsönös elégedettség.

Mielőtt döntést hozol róla, tanárt váltasz-e, adj neki visszajelzést a munkájáról. Pozitívat és negatívat egyaránt. Legyél te az, aki a kínos beszélgetést kezdeményezi és adj egy lehetőséget a változtatásra. 

Fogj tollat és papírt és írd le magadnak teljesen őszintén! 

Mi a problémád? (lehet szakmai vagy magánjellegű is) 

Mitől lennél elégedett? (legyél specifikus: pontosan miben és hogyan kellene változtatnia neki ehhez) 

Gondold meg: szívesen adsz-e esélyt a változásnak a következő egy hónapban? (ha erre „nem” a válaszod, akkor valószínűleg megszületett benned a döntés a váltásra)

Írd fel az összes kifogásodat egyesével és a válaszaidat alá, majd olvass tovább! 

Ha még mindig kínosnak érzed

Valószínűleg még mindig kínosnak érzed, hogy előhozakodj a rossz érzéseiddel. Ezért fogd a fentieket és a következő sémákba ültesd át őket. Majd állj neki gyakorolni őket az igazi beszélgetés előtt ahányszor csak kell. Ha kell, napokon keresztül beszélj a tükörhöz vagy egy-egy barátodhoz hangosan. Ettől megszokod az érzést, hogy amit mondani szeretnél, az nem bántó, hanem konstruktív, és noha nem kellemes, mindenképpen fontos a cél érdekében. Fontos, hogy ne kérj elnézést azért, mert ezeket szóba hozod. Gondolj arra, hogy ez egy kölcsönös megállapodás és te éppen azt kezdeményezed, hogy javítsatok rajta. Neki ez azért jó, mert így van esélye megtartani egy jelenleg elégedetlen tanítványt. 

Példamondatok, amiket használhatsz 

„Van pár dolog, ami nagyon frusztrál és örülnék, ha változtatnánk rajta.” 

„Szeretnék másik könyvet kipróbálni, mert ez számomra túl rédimódi. Tudnál javasolni ehelyett valamit?” 

„Az elmúlt órán úgy éreztem, nem emlékszel rá, hol tartunk, az volt az érzésem, hogy felkészületlenül tartottad meg az órát. Az én céljaimba nem fér bele, hogy ad hoc jelleggel haladjunk. Szeretném, ha az aktuális tanulnivalóval minden egyes németóránkon te is a céljaimat támogatnád.”

„Szeretném, ha szánnánk tíz percet arra, hogy átbeszéljük, hogyan lenne jobb a közös munka. 

Szeretem / nagyon tetszik / örülök neki / ne változtassunk azon, hogy ilyen izgalmas házifeladatokat adsz. Az viszont nagyon zavar, hogy nem kezdjük el időben az órát. Szuper lenne, ha erre a jövőben jobban oda tudnál figyelni.” 

Ha ezek után is megugorhatatlannak érzed ezt a beszélgetést, gondolj bele: ha te lennél a tanár, melyiket választanád? Kellemetlen tíz percet vagy szó nélkül távozó, elveszített tanítványt? 

Ha váltani kényszerülsz 

A rendszeres és kölcsönös konstruktív visszajelzés a multinacionális cégeknél régóta a szervezet egyik alappillérét jelenti. És ez nem véletlen. Ha arra jutottál, muszáj tanárt váltanod, a következőnek előre szólj: szeretnéd, ha a visszajelzés rendszerét is kialakítanátok a közös munka során. 

Nem kell mindenért egyből szólni. De 4-5 alkalmanként vagy havonta érdemes sorra venni, mi az, ami jól működik és maradjon úgy a jövőben is, és mi az, ami valami miatt nem oké, és találjatok alternatívát rá. Hallgassátok meg egymást és próbáljatok közösen változtatni rajta. Az első néhány alkalom talán kicsit esetlen lesz, de lebegjen a cél a szemed előtt: a neked legmegfelelőbb szolgáltatást kapni a pénzedért cserébe!

Te próbáltál már visszajelzést adni a tanárodnak? Hogy sikerült? 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás sein személyes névmások szinonima szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!