EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

5 német kifejezés, ami tuti nincs benne a német nyelvkönyvekben (Mahlzeit, Bescheuert, Geil, Alter, Moin jelentése)

Korábbi bejegyzésünk blogunk eddigi életének legnagyobb sikerét aratta, így most itt van a második rész, jó szórakozást hozzá! 

Moin jelentése

„Moin” Ez a kifejezés „szia”-t jelent, és eredetileg Németország északi részéről származik, de az ország egyéb területein is használják. Ez a laza köszönés a nap bármely szakában alkalmazható. Reagálhatsz rá „Moin”-nal, ilIetve „Moin Moin”-nal is.
Németország déli részein és Ausztriában inkább a „Servus”-t hallani.

Mahlzeit jelentése

„Mahlzeit!” Bár ez a szó eredetileg „étkezést” jelent, üdvözlésként is használják német nyelvterületen. Gyakran találkozhatsz vele „Jó étvágyat!” értelemben is, főleg ha ebédidőben betoppansz egy munkahelyi közeg menzájára. 😉 Mit reagálhatsz rá? Kedvesen mosolyogva Te is le „Mahlzeit” ezheted az illetőt, vagy simán :”Danke, gleichfalls!” (Köszönöm, viszont!) szerkezettel is tovalibbenhetsz.

Bescheuert jelentése

Bescheuert“:  Ez a szó „bolond”, „őrült”-et jelent, és használhatod személyre vagy egy szituációra is. Ha egy barátod hülyeségeket beszél, mondhatod neki: ”Bist du bescheuert?”(„Meg vagy huzatva?/Bolond vagy?”)
És ha kiderül, hogy a kedvenc színészed nem téged hívott randira, nyugodtan felsóhajthatsz idegesen : „Das ist doch bescheuert!” („Ez szívás” értelemben.)

Geil jelentése

Geil” (supergeil): Sok jelentéssel bír ez a szó is, de nagyon gyakran akkor hallod, amikor valamit nagyon dicsérnek, valami/valaki fantasztikus.
A fiatalok sokszor így használják: “Geilo”.
„Diese Musik ist geil.” („Ez a zene csúcs.”)

Alter jelentése

Alter“:  Haverok egymásra gyakran használják, főleg, ha a másik figyelmét magukra akarják vonni: „Hey, Alter!” „Hé, haver!”. Az eredeti verzió az „Alter”, de hallhatod ezt néha „Alta” vagy „Alda” ként használni is.

Reméljük, hogy segített és tetszett ez a cikk is! Ha további jó ötletekre vágysz, vagy gyakorolni szeretnéd a német nyelvet, kukkants be a Facebook csoportunkba is! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás sein személyes névmások szinonima szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!