EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Na, most tényleg megtanulok németül!

Hogy ne fulladjon kudarcba a nyelvtanulásod az első nehézségek láttán, segítünk átgondolni, hogyan fordítsd át a kezdeti fellángolást valódi nyelvtanulássá. És arra is vannak ötleteink, mit tegyél, amikor jönnek a komolyabb nehézségek, amiktől legszívesebben feladnád a németet.

Még mielőtt a némettanulásod kudarcba fulladna

Mindenki életében vannak olyan helyzetek, amikor a nyelvtudás hiánya miatt rettentően érzi magát egy szituációban és elhatározza: na, most aztán tényleg megtanul németül. Vagy épp az ellenkezője történik: amikor valamilyen sikerélménye volt, és attól érzi úgy, hogy ezt most folytatnia kell. Vajon hogyan tudod eldönteni, hogy a nyelvtanulás iránti vágyad csak hirtelen fellángolás vagy komoly szándék? Hogy az elhatározásod ne csak pillanatnyi lelkesedés maradjon, és az akadályoktól később se hátrálj meg, mindenképp állj meg kicsit és értelmezd a fellángolást! Ez tényleg jó, és a jövőben úgy tudsz majd további jó élményeket szerezni, hogy tovább csinálod. Igaz, a negatív motiváció is motiváció, de az kevésbé fog előre vinni. Ha mégis amiatt akarnál nekiállni a tanulásnak, mert rosszul érezted magad egy helyzetben, akkor is keresd meg azt, ami hosszú távon ezen a hirtelen fellángoláson át tud lendíteni. 

A legfontosabb, hogy a motiváció belőlünk jöjjön. Amikor, mondjuk, a férj azt mondja a feleségnek, hogy „márpedig itt élünk, ezért neked is meg kell tanulnod a nyelvet”, abból nem szokott jó kisülni. Ilyenkor szinte borítékolható, hogy a feleség nem csinálja végig a tanfolyamot, feladja valamelyik első nehézségnél. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen nem maga döntötte el, hanem hagyta magát befolyásolni. De ha valaki tényleg úgy érzi, hogy neki szüksége van rá, és tesz is érte, a fellángolásból át lehet avanzsálni komoly nyelvtanulóvá! 

Nem te vagy béna, a német nehéz! 

végre megtanulok németül
Ha feladnád, mert nehéz, kérd meg a tanárodat, mentorodat, hogy segítsen!

Persze még akkor is fogsz találkozni kemény helyzetekkel, ha a motiváció a sajátod, hiszen nyelvet tanulni egyértelműen hosszas elköteleződést, szorgalmat, kitartást igényel. Amikor a tanulási folyamatban egyszer csak azt érzed, nem megy, inkább feladod, mindenekelőtt az jusson eszedbe: ez teljesen természetes érzés, és a nyelvtanulók zöme eljut erre a pontra. Nem is egyszer. Másodszor pedig: valószínűleg nem olyan drámai a helyzet, mint ahogyan azt adott pillanatban érzed. De vigyázz, melyik belső hangra hallgatsz! 

Amit ilyenkor megtehetsz és ezt ne halogasd el, hogy a rossz érzésedről, elakadásodról azonnal szólj a tanárodnak, mentorodnak. Ha nem szólsz rögtön, amikor valamit nem értesz az órán, rendkívül rossz spirálba kerülhetsz, és valóban hamar eljuthatsz odáig, hogy ezzel nincs értelme szenvedni tovább. A legrosszabb, ha csendben beletörődsz, hogy ez neked mégsem megy, hülye vagy hozzá, nem érted, és csendben feladod. 

Egy jó tanár nem ijed meg ezektől a helyzetektől! Inkább elkezdi apró részekre bontani a problémát. Újra meg újra elmagyarázza, újra gyakoroltatja, összefoglalja. Egészen addig elemzi, amíg rá nem jöttök, hol az elakadás kulcsa. Néha kiderül, hogy hiába a szórendet nem érted, nem is azzal van a problémád, mert valójában másra fókuszálsz. És valójában más van az elakadás mögött, mint amit te nyelvtanulóként meg tudtál fogalmazni. Sokszor már csak annyi is tudja oldani a szorongást, hogy valaki rávilágít kívülről, miért nehéz az adott dolog, és te rádöbbensz: nem is te vagy a béna, hanem a német nehéz! Ez csak akkor nem történhet így, ha nem szólsz, és a tanár nem tudja, hogy valamin most épp át kellene téged segítenie. És az is rossz, hogy ha csendben „szenvedsz”, maradhat benned egy rossz érzés a németről, azt érezheted, hogy utálod, és szinte biztos, hogy már a következő feladatot, tananyagot is bonyolultabbnak érzed. Mindenkinek jobb, ha azonnal jelzed, amikor elakadtál a tanulási folyamatban. Így lehet orvosolni a dolgot és átlendíteni téged azon az egy (mély)ponton.

Te hányszor lendültél már át a holtponton?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!