EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Hogy vannak az ujjak németül?

Kifejezések a Finger (ujj) szóval

Korábbi cikkeinkben (ITT és ITT) már játszottuk azt, hogy kipécéztünk egy szót és írtunk vele néhány kifejezést, szólás-mondást.
Mai cikkünkben az ujj (der Finger) áll a középpontban. (Itt jegyezzük meg, hogy a német nyelvnek külön szava(i) van a lábujjra, csak hogy jobb legyen a buli 😉 Ez pedig a der Zeh, vagy die Zehe) De akkor most jöjjön az a fránya Finger szó:

finger kep

Er schaut mir auf die FingerA körmömre néz/Ellenőriz/Figyel engem.

Finger/Hände weg! El a kezekkel!

Er rührt keinen Finger.
A kisujját sem mozdítja/Nem csinál semmit/Nem segít.

Er wickelt seinen Vater/seine Mutter um den (kleinen) FingerAz ujja köré csavarja az apukáját/anyukáját.finger kep2

Ihm/Ihr rinnt das Geld/die Zeit durch die Finger. Kifolyik a kezei(ujjai) közül a pénz/az idő.

finger kep3

Er hat klebrige Finger/Hände

Enyves kezű/lLopós.
Fontos! Az ilyen kifejezéseket egyszerűbb, ha konkrét mondattal, alannyal, nem csak pusztán kifejezésként tanulod meg. Pl. jemandem auf die Finger schauen. Így sokkal nehezebb dolga van az agyadnak, mintha ezt a mondatot kell megjegyeznie: Mein Chef schaut mir auf die Finger. Próbáld csak ki, reméljük, hasznos tipp lesz ez számodra!

Úgy érzed, jól jönne még jó pár ezekhez hasonló kifejezés?
Akkor pont Neked való ez a gyűjteményünk: 150 lépcsőfok a változatos beszédhez, kukkats gyorsan bele!

És egy gyors kérdés megint: hasznosak ezek a tippek, cikkek Neked? Írjunk mindig ilyeneket, vagy maradjunk inkább a nyelvtannál, nyelvvizsgás infóknál stb. Írd meg, kérlek, hozzászólásban, hogy lássuk, mivel tudunk segíteni. 

Köszönjük a válaszodat! 🙂

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás sein személyes névmások szinonima szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!