EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Gyorsan megtanulni németül? Ezeket gondold át, mielőtt nekivágsz a némettanulásnak!

A nagy kérdés: hogyan lehet gyorsan megtanulni németül?

A gyors tanulás a közhiedelemmel ellentétben nem a tanulási tempót, jóval inkább a tanulás módját jelenti. Azt az átgondolt, eltervezett utat, ami magában foglalja a kezdeti helyzetértékelést, a célkitűzést és az ehhez szükséges eszközök, támogatás megszerzését. Három kiemelten fontos tisztázandót hozunk, mielőtt belevágnál a némettanulásba. 

A lehető leggyorsabb némettanuláshoz nem annyira gyorsító tippeket kell bevetnünk, sokkal inkább a lassító tényezőket kiszűrnünk. De azt sem nagy sebességgel, hanem alapos átgondolással. A nyelvtanulás leghatékonyabb módja kétségkívül az, ha elkerüljük a sok kezdőre jellemző „céltalan bolyongást”. 

Miért tanulsz? 

Ez a legelső kérdés, amit helyre kell tenned magadban. Értékeld a helyzetedet: miért kezdesz bele a németbe, milyen szintű, mélységű, mennyire tartós németre van szükséged? Hol, meddig fogod használni? Ha például valaki néhány évre tervez Németországban élni, vagy rendszeresen ingázik, nem feltétlenül szerepel a terveiben a letelepedés, annak nem kell az összes ragozás a kivételekkel, sem a rendhagyó igék és gyönyörűen ragozott melléknevek. De ha német nyelvvizsgára készül, az megint más tanulási módot igényel: ilyenkor mondatokat, vizsgatípusokat érdemes gyakorolni, arra készülni, komplexebben gondolkodni. Mindenkit fel lehet készíteni a nyelvvizsgára, de az nem jelenti azt, hogy tud is németül vagy hogy a tudása tartós lesz. Ezért ha nem a papír a cél, hanem a biztos tudás, akkor alaposabban kell átrágni bizonyos témákat, szabályokat. És ezeket nem lehet ledarálni két hónap alatt. 

Tisztában kell lenned pontosan a céloddal, és aszerint kiválasztani a haladási irányt, módszert, nyelvtant, témákat… Ha ezt nem teszed tisztába a kezdetekkor, lehet, hogy rossz irányba, rossz módszerrel indulsz el, és ez komoly idő- és pénzveszteséghez vezethet. 

Haladj sorban! 

Tartsd észben: egy nap alatt nem lehet bevenni egy egész várat. Ezért mindig kis célokkal kezdj! A kitűzött célok közeliek legyenek, haladj velük lépésről lépésre és időről időre állj meg értékelni, meddig jutottál. Nem lehet egyszerre mindent megtanulni, hanem azt kell kiválasztani, ami nekünk fontos. Mindenképp gyorsíthat a tempón, ha csoportokba rendezzük a tanulnivalót. Szelektáljunk és állítsunk sorrendet: mi vár ránk például a munkahelyen? Mik fordulhatnak elő a mindennapi helyzetekben? Ügyintézés szempontjából mi a fontos? Ha területekre bontjuk a megtanulandókat, mindjárt jobban is érzékeljük, ha valamiben haladást értünk el.

gyorsan-megtanulni-nemetul

Higgy magadban! 

Ha teljesen kezdőként is bevállalod, hogy az első perctől fogva egynyelvű tanításon veszel részt, a jutalmad nem marad el! Hihetetlenül látványos fejlődést lehet elérni azzal, ha vállalod, hogy már nagyon kevés szókinccsel is elkezdesz megszólalni, reagálni, kézzel-lábbal, két-három szóval, fél mondatokkal és hibás nyelvtannal is kommunikálni. Amellett, hogy ez valóban nagyon meggyorsítja a tanulásodat, azzal is segít, hogy te is érzed magadon a fejlődést. Még ha sok hibával is, de mindig előre jutsz, a hibákat pedig útközben ki lehet javítani. 

A “tuti tipp”

Ha hiszel magadban, odateszed magad és gyakorolsz, ahol tudsz – akár úgy, hogy az ne tűnjön tanulásnak, inkább idegen nyelven való kikapcsolódásnak –, sokkal gyorsabban fogsz fejlődni, mint ha a szokványos „olvassuk-fordítjuk-kitöltjük a munkafüzetet” módszerrel tanulnál. 

Te melyik gyorsítót próbálod ki először?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!