EXKLUZÍV AJÁNLAT ÁREMELÉS ELŐTT: Szókincsfejlesztő előfizetéses program

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Egy vonzó cikk a vonzatokkal kapcsolatban – 8 ige um vonzattal

A névelők után talán a vonzatok azok a nyelvtani kis gonoszságok a német nyelvben, amelyek a legkevésbé vonzóak a tanulók számára. Igen, megértjük, az a fő baj velük, hogy sokszor a magyar gondolkodásnak teljesen logikátlan a német vonzatok rendszere. De hát ezért idegen nyelv, igaz? 😉
Most, hogy nem sikerült ezzel a költői kérdéssel megnyugtatni Téged, azért adunk tippet is arra nézve, hogy tanuld meg a vonzatokat.

Ne magold őket!!! Nekem anno azt mondta a tanárom, hogy tanuld meg! Így például: denken an+A. sich bewerben um+A. Hát nekem ez így nem ment! (DE! Találkoztam már olyan diákkal, aki azt mondta, hogy ez a magolós módszer neki nagyon is bejön, és így tanulta meg őket. Szóval mások vagyunk ;-))
Próbáld meg azt, hogy egy mondatot tanulsz meg a vonzattal! Ich denke an dich. (Oké, ha kötekedni akarunk, valahol ez is magolás, de sokkal tovább és könnyebben beragad a mondat, van mihez kötni az igét, mondatot, mondatba ágyazva jobban megragadnak a dolgok.)

Ahogy írtam, mindenki más, más módszer válik be nála. Ami tuti, hogy gyakorolni kötelező – sajnos. A jó hír: lehet ez élvezetes is. Olvass sokat, keress vonzatokkal kapcsolatos teszteket, nézd meg Maklári Tamás: Azok a fránya vonzatok c. élvezetes kis könyvét, és most adj magadnak 5 percet, olvasd el ezt a rövid cikkünket! Összegyűjtöttünk néhány igét, amelyeknek az um a vonzata, ha párszor átolvasod, máris tettél egy lépést afelé, hogy ezek az igék örökre ott ragadjanak a fejedben! 😉 Sok sikert! 

um3 1

sich sorgen
Ich sorge mich um meine Zukunft.
Aggódom a jövőm miatt.

um1

sich bemühen

Ich bemühe mich ständig um eine bessere Arbeitsstelle.
Igyekszem folyton egy jobb munkahelyet találni.

sich bewerben
Peter kann sich um diese Stelle bewerben.
Péter meg tudja pályázni ezt az állást.

trauern
Er trauerte lange um seine verstorbene Frau.
Sokáig gyászolta az elhunyt feleségét.

Reméljük, tetszett ez a cikkünk és hasznosnak találtad.
Mit gondolsz? Legyen még több ilyen, ahol kipécézünk egy adott vonzatot és megírjuk, hogy milyen igékhez vonzódik nagyon? Ha jó ötletnek tartod, kérünk, a cikk alatti hozzászólásoknál írd meg nekünk!
Köszönjük!!!

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás dal elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!