Interaktív német nyelvi szemeszter – ugorjon egy szintet a németed!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

A külföldre költözés buktatói: a nyelvtudás vagy annak hiánya

Egy költözés önmagában is nagy teher: szervezés, pakolás, szelektálás, egyeztetés, új körülmények, mindennapi útvonalak újragondolása, közlekedési lehetőségek tesztelése… Idő és fáradság, mire az ember lebonyolítja és végleg átverekszi magát ezeken. Hát még ha mindez egy új országban történik!

Külföldre költözés

külföldre költözés

Többféle motivációval és élethelyzetben vághat neki az ember a nagyvilágnak. Fiatalon, idősen, párban, családdal vagy egyedül, munkát keresve vagy a család egy része után költözve… Németországot legtöbben a magasabb életszínvonal, a magasabb bérek, illetve a jobb egészségügyi ellátás reményében választják új otthonul. A statisztikák szerint a magyarok között Bajorország a legkedveltebb kiköltözési célpont, ahol több mint 70 ezer magyar állampolgár él. A sokszor életre szóló váltást rengeteg előkészület, tervezés, szervezés előzi meg és jól is tesszük, ha a lehető legtöbb kérdést már otthon feltesszük magunknak vagy azoknak, akik tovább segíthetnek minket bennük.

A külföldre költözésnek természetesen jóval nagyobb a tétje, mint az országon belüli lakhelyváltásnak. Hiszen a szociális háló hiánya felerősíti a nehézségeket, és pont a kezdetekben érezheti magát az ember a legmagányosabbnak a gondjaival. Sőt, már az otthoni készülődés fázisában felmerülnek olyan nyomasztó gondolatok, mint hogy hogyan tudok majd beilleszkedni, mennyire fognak hiányozni a családom és a barátaim, meg tudom-e majd értetni magam, és mi lesz akkor, ha kiderül: elviselhetetlenül rossz döntést hoztam?

Külföldre költözés esetén borítékolható, hogy számtalan új dologgal találkozik az ember, amire valahogyan megoldást kell találnia. Kezdve azzal, hogy az életét valamilyen módon el kell szállíttatnia Németországig, odáig, hogy az új helyen lakhatást és jövedelmet kell szereznie, bankszámlát nyitnia, a napi közlekedést, bevásárlást megoldania, kérelmeket, igazolásokat, szerződéseket kitöltenie, aláírnia, gyerekeket intézménybe beíratnia… Mindenhez tartozik egy újabb információ- és akadálycsomag, amivel bizony nehéz egyedül megbirkózni. Szerencsés, ha az ember mellett van, aki segítsen. Valaki, aki jobban eligazodik a kinti viszonyokban, képes telefonon ügyet intézni. Ugyanakkor hosszútávon az a legjobb, ha magadra támaszkodsz!

Na, és hogy megy a német?

Akik kiköltözés előtt állnak vagy közvetlen utána vannak, azoknál égető probléma lehet a nyelvtudás hiánya vagy megléte. Előbbi evidens: nyelvtudás nélkül nemcsak kínos, de kifejezetten előnytelen vagy hátrányos helyzetbe is kerülhetsz. A másik része talán meglepőbb: azok is rendszeresen szenvednek, akiknek papírjuk van a stabil némettudásukról. A különböző nyelvjárások miatt számos nyelvvizsgával rendelkező nagyot koppan, amikor új lakhelyére érkezik. Ilyenkor rádöbbennek, a nyelvvizsga nem garancia semmire. Noha maga a nyelvvizsga bizonyítvány sok mindenhez kell, azt nem garantálja, hogy nyelvileg boldogulni fog kint bárki. Ennek oka, hogy az otthon megtanult Hochdeutsch-csal alig-alig lehet az élőbeszéd során találkozni.

Kezdőként megéri néhány hónap intenzív nyelvtanulásba befektetned.

Már ennyivel is megszerezhetsz egy olyan alapot, amit némi bátorsággal párosítva sokkal jobb pozícióból indulsz minden új életkezdéssel kapcsolatos helyzetben. A németek ugyanis díjazni fogják az erőfeszítéseidet és bizalmat ébreszt bennük, ha látják, elkezdted magadra szedni a kinti élethez szükséges tudást. Így egy munkaadó, szállásadó, hivatali ügyintéző is barátságosabban fordul majd hozzád.

A siker pedig sokszor ennyi: maga a kinti élet. Hogy az ember megtalálta a helyét és képes vinni az életét külföldön.

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!