EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc

Nyelvtanulás az egyes életkorokban


Hallgasd meg a teljes epizódot

Befolyásol minket vajon az életkorunk a nyelvtanulásban? Az életkörülményeink? Milyen sajátosságai vannak az egyes életkoroknak? Vagy egyszerűen csak könnyebb azt mondanunk, hogy “öreg vagyok én már a nyelvtanuláshoz”? Hallgassátok meg, mi mit gondolunk erről a témáról!

Tartalom

0:14 Az előző rész gyors átismétlése (hisz ez már ott felmerült)

1:40 Miért téma ez egyáltalán? Mert a köztudatban benne van, hogy a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak, vagy”én már túl öreg vagyok a tanuláshoz”, aminek nem csak biológiai oka vannak, hanem ez egyfajta életérzés is.

3:16 A mindennapok, a stressz, az élet az, ami elvesz a koncentrációnkból, az “agyi kapacitásunkból?” Ezért van vajon az az életérzés, hogy már túl öreg vagyok a tanuláshoz is?

5:48 A gyerekagy másképp fog, mert nekik nem kell megélni azokat a mindennapos dolgokat, amiket egy felnőttnek. Család, számlák, munkahely stb.

7:41 A gyerekekbe genetikailag van vajon bele kódolva, hogy a megszerzett tudás tovább, hosszú ideig, akár örökre is megmaradjon bennük? Hiszen a fejlődésük része. Ezzel szemben a felnőttek saját maguknak állítanak fel korlátokat azzal, hogy hangoztatják: “én már öreg vagyok ehhez”.

10:20 A nyelvtanulás fiatalon tartja az agyat, az időskori meg főleg. Az időskori demencia kialakulására is kevesebb az esély, ha nyelvet (vagy bármit) tanulunk felnőttként is még.

11:37 A tanulás tudatos választása egy felnőttnél szintén befolyásolja a sikerességet? Vagy annyi nyomás keletkezik ezáltal rajtunk, hogy ez is gátakat szab elénk?

13:04 Milyen a nyelvtanulási készség az egyes életkorokban?

13:54 A nyelvtanulást befolyásoló egyéb tényezők: az életkörülményeink, hogy tanultunk-e már nyelvet, van-e nyelvtanulási rutinunk, a korunk. Valóban másképp tanul egy nagyi, másképp egy kisgyerek?

15:43 Elköszönés

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

podcast

Más leszek-e egy másik nyelven?

Most ismét egy könnyedebb, beszélgetősebb, sztorizgatósabb témát, illetve adást hoztunk nektek. Más leszek-e egy másik nyelven? Vajon megváltozunk, ha idegen országban, idegen nyelven élünk? Vagy

Tovább »
podcast

A feltételes mód

Arra gondoltunk, beszélhetnénk egyszer arról, mi lenne, ha … Persze németül. 🙂 Hogyan fejezzük ki magunkat, ha szeretnénk valamit? Miért szeretjük a würde-t, miért nem?

Tovább »
podcast

Holtpont

Ezúttal a témánk a holtpont, valamint a kiégés. Vagyis inkább mindkettő 🙂 Létezik ilyen? Mindenkit utolér, és esetleg fel lehet rá készülni? Tapasztalatokról mesélünk, és

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtudási szintek

Ezúttal arról ejtünk pár szót, ki milyen tudással rendelkezik és ezt hogy tudja megállapítani. Mindenki tisztában van vele, hogy különböző szinteken lehet nyelvvizsgát tenni. De

Tovább »