ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Így segíti Columbo módszere a nyelvtanulásodat – gyakorolnivaló ötletekkel!

Ki ne emlékezne az örökké szivarozó, kicsit idegesítő, de annál fifikásabb ballonkabátos nyomozóra?! A generációkon átívelő sorozat főszereplőjének attitűdje nyelvtanulóként is figyelemre méltó!

Így vidd sikerre a nyelvtanulásodban Columbo-hadnagy személyiségjegyeit! 

 1. Legyél stréber! 

A stréberek mindig sikerre viszik az ügyüket. Columbo-hadnagy kíváncsisága jó példa a tanuláshoz. A végletekig képes kellemetlenkedni azért, hogy megértsen valamit. A nyomozó verhetetlen módszere, hogy odafigyel minden részletre, hogy rájöjjön, ki lehet a tettes. Rendszerint az ajtóból visszafordulva kérdez rá egy-egy gyanút keltő dologra. A „Csak még egy kérdés!”-szófordulat (németül: “Nur noch eine Frage!/Eine Frage hätte ich da noch!”) számtalan verzióját tanulhatjuk meg a sorozatból. És ha már megtanultuk, használjuk is! 

Columbo
 1. Nur noch eine Frage! 

Noha ezt a kérdést a fél világ ismeri, ne csak a kérdést, hanem az azzal járó buzgóságot, nyitottságot, proaktív szemléletet tanuljuk is el belőle! Kezdjünk el apropókat keresni a használatára hétköznapi szituációkban! 

a) Boltban, utcán, közlekedési eszközön

A mindennapokban szinte bárhol, akár egy megállóban várakozás közben is akadhat bőven olyan helyzet, amikor két mondatot válthat az ember egy vadidegennel. Kezdjük például így a boltban:
– Tudna nekem segíteni, hogy merre találom a cukormentes termékeket? (Könnten Sie mir helfen, wo ich die zuckerfreien Produkte finde?)
– Csak még egy kérdés: kapható Önöknél / tud ajánlani olyan cukormentes desszertet, amivel meglephetném a páromat? (Nur noch eine Frage: Haben Sie / Können Sie mir solche zuckerfreien Produkte empfehlen, mit denen ich meinen Partner/meine Partnerin überraschen könnte?)

Kérhetünk például álszívességet:
– Remélem, nem veszi tolakodásnak, hogy megszólítom, de nagyon tetszik a cipője. Valami hasonlót keresek én is magamnak. Elárulná kérem, hol lehet ilyet kapni? (Ich hoffe, ich komme nicht aufdringlich vor, aber Ihre Schuhe gefallen mir sehr gut. Ich suche etwas Ähnliches für mich selbst. Würden Sie mir bitte sagen, wo ich solche bekommen kann?)
(Ezzel egyszerre a helyismereted és a kommunikációs képességeid is gyarapodnak. Nem beszélve az olyan apró sikerélményekről, amik növelik az önbizalmadat!) 

b) Ügyintézés közben 

Ha kedves ügyintézővel hoz össze a sors, próbálj ki vele valamit, amit legutóbb tanultál! Vagy kérdezz ilyesmit:
– Ha ezzel végeztünk, mi a következő lépés? Milyen elérhetőségen tudok további segítségért fordulni? (Wenn wir hier fertig sind, was kommt als Nächstes/was ist der nächste Schritt? An welchen Kontakt kann ich mich für weitere Hilfe/Unterstützung wenden?)
És ha nem kedves az ügyintéző, arra az esetre is jól jön néhány bekészített mondat.
– Nekem ez nehéz helyzet, de igyekszem jól megoldani. Kérem, legyen picit türelmesebb. (Das ist eine schwierige Situation für mich, aber ich versuche sie gut zu lösen. Bitte, haben Sie noch etwas Geduld.)

c) Kávézóban, étteremben, bevásárlóközpontban

Ilyen helyeken is számtalan apróság van, amire rá lehet kérdezni. Mondjuk a pincértől vagy a biztonsági őrtől – akik általában könnyen elérhetőek és hozzászoktak a kérdésekhez. 

Egy pincértől meg lehet kérdezni: 

 • Mi a kedvence az itallapról? (Was gefällt Ihnen an der Getränkekarte am besten?)
 • Milyen ételt ajánl, ami feldobhat egy szürke hétköznapot? (Welche Speise empfehlen Sie, die mich an (so) einem grauen Tag aufmuntern könnte?)
  Vagy általánosabb dolgokat: 
 • Mióta létezik a hely? (Seit wann gibt es diesen Ort?)
  Akár személyesebbet: 
 • Mit szeret a munkájában? Beszél idegen nyelvet? (Was mögen Sie an Ihrem Beruf? Sprechen Sie Fremdsprachen?)
  Egy átlagos pincérnek mindig van egy-két perce az ilyen jellegű beszélgetésre.  

d) Németórán 

És természetesen kérdezz még egyet németórán is! Inkább plusz egyet, mint eggyel kevesebbet! Nyomozz, kutass a tanulnivalóért, magyarázatért, alternatív kifejezésmódokért! 

A lényeg, hogy mindig és mindenhol keresd az ürügyet és egyből szólalj is meg! Gondolj arra, hogy ha sikerül egy mini párbeszédet folytatnotok, azzal egy kis melegséget csempészhetsz két ember napjába! 

 1. Sorozatnézés idegen nyelven 

Természetesen Columbot sorozatnézés gyanánt is használhatjuk a némettanulásunk során. A nosztalgikus érzés kedvet csinálhat a „tanuláshoz” egy fárasztó nap végén is. Az epizódokat részben könnyű követni, hiszen visszatérő helyzetek bőven szerepelnek benne, nem túl gyors cselekményű, mégis kapunk kihívást, izgalmat és váratlan fordulatot is. 

Szóval nem a szivar, nem a gyanakvás, hanem a buzgólkodás, a stréberség, a figyelmes érdeklődés az, ami Columbot nyomra és sikerre vezeti. És ez az, amit nyelvtanulóként mi is minden nap hozzátehetünk a tudásunkhoz, tapasztalatgyűjteményünkhöz. 

Neked könnyen megy a kérdezés?

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

beszéd blogbejegyzés csoportosítás elöljárók feleletválasztós teszt fordítás főnevek haben haladó helyesírás idő időhatározók igeragozás igék játék kezdő kifejezés kifejezések képes szótár kérdések középhaladó Lückentext melléknevek Mittwoch mit Ági módbeli segédigék múlt idő nyelvtan nyelvtani magyarázat nyelvtanulás nyelvtanulási módszerek névelők podcast párosítás személyes névmások szinonima szókincs szókincsbővítés szólás-mondás szórend szövegértés teszt tippek tárgyeset videó újrakezdő

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!