ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

A sikereid mutatják meg igazán, hogy haladsz!

Amikor németórán csakazértis megpróbálod elmesélni a hétvégi élményeidet, amikor csakazértis beírod a kérdésedet abba a német nyelvű Facebook-csoportba, amikor csakazértis keresed az alkalmat külföldön, hogy szóba elegyedhess és tesztelhesd a tudásod, akkor rengeteget teszel azért, hogy a tanuláshoz szükséges önbizalmadat felturbózd. Te nem ilyen vagy? Akkor is meg tudsz tanulni németül!

A sikereid mutatják meg az utat

Ha te az a típus vagy, aki legtöbbször úgy érzi, minél többet tanul, annál több lesz előtte, hogy a sok megtanult dolog sose fog egy egésszé összeállni, aki gyakran sóhajtozik egy-egy új szabály láttán, most jól figyelj!

A nyelvtanulás, pláne a nyelvhasználat nem azon múlik, mennyi a nettó tudásod, hány szabályt alkalmazol helyesen, tudod-e a rendhagyó igéket vagy elérted e már a C1-et. A nyelvtudásod annyit ér, amennyit használsz belőle. Ha mindössze 100 szót tudsz – és 100 szót nagyon hamar meg lehet tanulni! –, de annak 80 százalékát aktívan próbálgatod, azzal sokkal előrébb vagy, mint a C1 szinttel, ha azt sosem alkalmazod.

sikeres nyelvtanulás

Nyelvtanulóink fejlődését végigkövetve rendre kiderül: a gátak mindig félelemvezérelt gondolatok, feltételezések. Hogy nem lesz tökéletes, amit mondasz, hibázni fogsz, kínos helyzetbe kerülsz, kinevetnek, a másik (nem anyanyelvi beszélő) sokkal jobban tud németül. (Utóbbi talán így van, de sokszor még hiányosabb is a tudása, egyszerűen csak magabiztosan próbálgatja.) 

Na de mi kell ehhez a magabiztossághoz? Sok pozitív élmény, amiket te is gyűjthetsz magadnak. Németórán és azon túl!

Így tartsd meg a motivációdat! 

A nyelvtanulásban – mint ahogy más célkitűzéseinkben is – rendkívül fontos, hogy érzékeljük a haladásunkat, hogy folyamatosan motiválni tudjuk magunkat. Egyéves távlatban nyilvánvaló a különbség, mennyit fejlődtünk, de ha lehet, ennél jóval gyakrabban dicsérjük meg magunkat a befektetett energiáinkért! Hiszen ezektől a napi sikerektől válunk kitartóvá, motiválttá, büszkévé és bátorrá.

Vezess sikernaplót! 

Akár haladó vagy, akár kezdő, minden apró siker számít és értékelendő. Akármennyire is feltöltenek ezek aktuálisan, néhány nap után elmúlik a hatásuk, megfeledkezünk ezekről a fontos eredményekről. Ezért heti rendszerességgel jegyezd fel őket és tudatosan vedd elő a nehezebb napokon, hogy lásd a haladásodat. A lényeg: gyűjtsd a pozitív megerősítéseket!

Mesélj sokat! 

Rendszeresen mesélj az élményeidről, sikereidről! Ezek a beszámolók nemcsak azért “kötelezők” a Lupán Német Online órákon, mert őszintén szurkolunk egymás sikerének, hanem azért is, mert ahogy mesélsz ezekről, újra átéled, így erőt meríthetsz a következő idegennyelvi szituációkhoz. Közben aki hallgatja, ő is inspirálódhat belőle! Ha van tanárod, mentorod, tanulótársad, beszéld meg vele, hogy időről időre kapj visszajelzést a haladásodra, gyakorlatias ötleteket a továbbfejlődési lehetőségeidre. 

Edd meg az elefántot! 

Tudod, hogyan lehet megenni az elefántot? Falatonként! A nyelvtanulás is kis építőkockákból áll. Gondold végig, vannak-e eszközök, amik használatával már értél el haladást: applikációk, szókártyák, munkafüzet, könyv, gyakorló feladatsorok – bármi, aminek bizonyos részeit már nyugodt szívvel kipipálhatod? Keresd meg a 100 (vagy 200, 300) leggyakoribb szót az adott nyelven és nézd meg, hány százalékát ismered! Akár kihívást is intézhetsz magadhoz a maradék megtanulására!

A siker sohasem véletlen. Te felelsz érte, te hozod létre a mindennapi döntéseiddel: amikor erőfeszítéseket teszel, házit írsz, komolyan veszed a vállalásod. Ezért megérdemled a dicséretet, az ünneplést! Tanuld meg értékelni, ahol tartasz és örülni annak, amit már megszereztél! 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!