ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

9 ok, ami miatt nem haladsz

Csak tanulsz, tanulsz, és közben úgy érzed, mit sem haladsz? Lehet, hogy nem is a te hibád! Mi tudjuk, hogy néha tényleg nem a tanulón múlik a fejlődése. Sok szomorú némettanulós történetet ismerünk, amik kudarccal, rossz érzéssel végződtek. Összegyűjtöttük neked a tanulságokat, hogy megspóroljuk a keserű tapasztalatokat.

Ha nem haladsz, vizsgáld meg ezeket! 

1. Anyanyelvi tanár, tanítási módszertan nélkül 

Noha a tanárod anyanyelvi tanár, tanítási módszertant nem ismer és ezért tanítani nem tud. Attól még hogy magyarnak születtél, nem biztos, hogy te képes vagy másokat hatékonyan magyarra tanítani. Ilyenkor nem a tanuló hibája, ha nem érti a nyelvet. Ha tanárt választasz, az anyanyelvisége maximum egy szempont legyen a sok közül, és ne írja felül más, ennél fontosabb elvárásaidat a tanárválasztásnál! 


Fontos: nemcsak az anyanyelvi tanár esetén probléma, hogy nincs kialakult módszertana, eszköztára egy magát tanárként hirdetőnek. Minden esetben rosszat jelent, ha valaki lusta változatos módon tanítani, rugalmatlan vagy nincs meg a kellő tudása ahhoz, hogy eredményt érjen el nálad. 

2. „Beszédközpontú” beszéd nélkül 

Ha a németórákon nem beszélsz, akkor a tanárod valójában nem támogatja, hogy megszólalj. Manapság mindent beszédközpontúnak mondanak, mégis kevés az a tanuló, aki valóban mer és szeret is beszélni. Tapasztalatból tudjuk, hogy két hónap alatt még azok is megszólalnak, akik kezdetben annyit sem tudtak, hogy „ja” vagy „nein”. Ugyanezek a tanulók máshol talán csendben maradnának… Hiába vett meg valaki azzal, hogy beszédközpontú, ha aztán mégsem beszéltet. 

ami miatt nem haladsz

3. Hibafókuszú 

Rosszabb verzióban: nemcsak rávilágít, de még ki is nevet, meg is aláz érte, ha hibázol. Ez az egyik legelkeserítőbb hozzáállás egy tanár részéről, hiszen ezt még idegen nyelvűek sem teszik meg egy láthatóan törekvő némettanulóval. Plusz a támogató környezet elengedhetetlen lenne a fejlődéshez, a hibákból pedig tanulni érdemes. 

(Ugyanez a helyzet akkor, amikor a tanárod türelmetlen.)

4. Motiválatlan, felkészületlen 

Nemcsak a diáknál, a tanárnál is hasonlóan fontos a motiváció megléte. Ha a tanárod motiválatlan, akkor nagy valószínűséggel csak leadja az anyagot és valahogy kihúzza az óra végéig. Szinte biztos, hogy nem felkészült. 

5. Nem a te igényeidre összpontosít

Nyelvtant erőltet, amikor nem arra van szükséged, tankönyv szerint halad, amikor nyelvvizsga miatt kerested meg, ragaszkodik a szükségtelen részletekhez, amikor sürgősen kellene a nyelvet használnod. Ha nem képes egy rád szabott menetrendet kínálni és annak mentén haladni, akkor feleslegesen vesztegeted az idődet nála. 

6. Nem figyel 

Vannak tanárok, akik csak fizikailag vannak jelen. Elkésnek óráról, a telefonjukat nyomkodják, nem kérik számon az előző óra anyagát, nem szánnak időt a házi feladat során felmerülő problémák tisztázására, nem adnak lehetőséget a felmerülő kérdések átbeszélésére, nem magyaráznak… Elszomorítóan hosszú a sor. 

unalmas tanulas

7. Nem jó előadó, unalmas

Talán nem tűnik túl lényegesnek, pedig az: egy jó előadó képes lelkesíteni, motiválni. Egy unalmas jóval nehezebben tartja fenn a taniló figyelmét.

8. Igénytelen 

Igénytelen a saját munkájára, ezért hibákkal teli, neadjisten más tanártól „kölcsönvett” feladatlapok, és megválaszolatlan kérdések jelzik útját…

9. Nem az igazat mondja 

A nem megfelelő tanár azt „üzeni”, te vagy a béna, és soha nem fogsz megtanulni németül, hiszen neked nincs nyelvérzéked. 

A fentiekkel nagyon könnyű bárkivel bármelyik nyelvet megutáltatni, és elvenni a kedvét a tanulástól. Ha rosszul választottál tanárt magadnak, félre a lelkifurdalással, és keress olyat, akire jó szívvel rábízod magad! 

Veled történt már hasonló? 

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!