EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc

Nincs időm nyelvet tanulni, avagy mire elég napi 10 perc?


Hallgasd meg a teljes epizódot

Mit tegyen a nyelvtanuló, ha nincs ideje nyelvet tanulni? Ha nincs lehetősége naponta órákat a nyelvkönyveket bújni? Vajon lehet észrevétlenül is tanulni? Jövet-menet? Ebben az adásunkban ennek jártunk a végére. Vajon mire elég napi 10 perc? Hallgassd meg ezt a részt is és kiderül!

Tartalom

0:20 Sok tanuló panasza az időhiány

0:44 A mai rohanó, pörgő világunkban az embereknek nagyon kevés idejük van bármire, hát még a nyelvtanulásra. Persze természetesen mindent azonnal szeretnénk, nem pedig hosszú éveket áldozni arra, hogy megtanuljunk egy idegen nyelvet. Kriszti két dolgot szeretne azonnal: németül és lefogyni.

2:01 Nyelvet tanulni nem megy gyorsan, de mit tehetünk akkor, ha gyorsan kell megtanulni németül és kevés az időnk? A Lupán Német Online a jó választás, de nem erre szerettem volna kihegyezni a dolgokat. Inkább beszéltem arról, hogy mi a küldetésem, mire tettem fel az életem, mia célom a németnyelv-oktatással.

2:47 Mit nevezünk gyors sikernek? 3 feltételből kettő valósul meg. Gyors / olcsó / jó. Lehet gyors sikereket elérni, de az olyan, mint egy sebtapasz. Ahhoz, hogy ne érezzük azt, hogy belefulladunk a mélyvízbe, fogunk tudni úszni, azaz elboldogulhatunk ezzel a tudással, még ha ez nem is tökéletesen helyesen beszélt némettel.

4:26 Időt kell áldozni a tanulásra, még ha csak napi 10 percet is. De mire elég napi 10 perc?

5:06 Van egy kialakult képzetünk arról, hogy ha nincs időnk naponta legalább egy órát leülni tanulni, akkor inkább nem is tanulunk. Majd holnap. De aztán másnap se jut rá egy óra. Aztán később se, és eltelik egy vagy akár több hét is, és nem tanultunk. Míg ha naponta csak 10 percet fordítottunk volna tanulásra, akkor sokkal hatékonyabbak lehettünk volna.

6:36 Visszatérvén egy diéta hosszúságára: nem lehet gyorsan sikert elérni azzal, ha csak a kenyeret hagyjuk el, de hosszú távon látszódni fog. S lám, ez mennyire hasonlít ahhoz, mintha naponta csak 10 percet foglalkozunk a némettel. Hosszútávon meglesz az eredménye.

7:08 Tehát mire is elég az a 10 perc? Gyakorlati tippek: youtube videók, német játék, zenehallgatás. Reggeli napindítónak hírek hallgatása a rádióban. Lehet, hogy olvasásra 10 perc kevés, de mások vagyunk, lehet, hogy valakinél pont ez válik be. Illetve a mesenézés, újságolvasás, képregény nézegetés. Feliratok olvasgatása müzlis dobozokon vagy plakátokon, bárhol bármi, ami a szemünk elé kerül várakozás közben.

9:50 Aztán ezek a “tíz percek” előbb-utóbb 15-20 percekké növekednek, mert észre sem vesszük és beépülnek a mindennapjainkba. Már a gépet is átállítottuk németre, recepteket németül olvasunk stb. Ez hosszú távon fejti ki jótékony hatását.

10:47 Amikor időnk van, időt kell fordítani a nyelvtanra is. Hiszen ha csak ez a napi 10 perc van, akkor az nagyon hosszú ideig elhúzódó tanulás lenne, illetve a kérdéses, problémás dolgok nem tisztázódnak valószínáleg ennyi idő alatt.

11:42 Mennyit időt kell fordítani a magyarázatokra? Kell órákat foglalkozni vele? Személy-, és szituációfüggő, hogy kinek miért van szüksége a németre. Mennyire akarja megtanulni, mennyire akarja jól és helyesen beszélni a nyelvet. Mindannyian más célokkal és más képeségekkel tanulunk németül.

12:34 Nagyon jó tipp, hogy várakozás közben olvasgasson az ember hirdetőtáblákat. A tábla és a graffiti olvasásához kapcsolódóan nyelvgyakorlás még az is, hogy az ismeretlen szavakat, kifejezéseket kinyomozzuk, hogy mit is jelentenek.

13:38 Ez a nyomozás, kutatómunka pedig olyasfajta értékes idő ami közelebb visz a nyelvhez.

15:14 A tanulás nem csak a tanulást jelenti. Nagyon megkönnyítjük a saját dolgukat, ha alkalmazzuk a fenti példákat, hiszen ezekkel akkor is tanulunk, ha azt hisszük, a szó szoros értelmében nem is tanulunk.

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvérzék – van vagy nincs?

A nyelvérzék. Ismét egy érdekes és megosztó kérdést boncolgattunk. Ki szerint van inkább nyelvérzék? A nyelvtanár vagy a nyelvtanuló szerint? És egyáltalán mi is az

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A jó nyelvtanár

Mik a legfőbb erényei egy jó nyelvtanárnak? Szigorú? Kedves? Mit várunk el egy tőle? Mindig adja fel és aztán kérje számon a házit? Mit tart

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Szótanulás – alapszókincs

Sokunk egyik örök problémája: a szavak tanulása, a szókincs fejlesztése. Hogyan lehet a leghatékonyabban egy alapszókincset kialakítani? És mennyi az annyi? Hogyan lehet azt a

Tovább »
podcast

Gyermekkorban valóban könnyebb?

Gyermekkorban valóban könnyebb a nyelvtanulás? Össze lehet egyáltalán hasonlítani az egyes életkorokat, életszakaszokat egymással? Mikor egyszerűbb, hatékonyabb a nyelvtanulás? Amikor “más dolgod sincs, mint hogy

Tovább »