ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Karneválszezon nem csak német “bolondoknak”

Bár az idei karneválszezon és vele a világ legnevesebb karneváljai áldozatul estek a koronavírusnak, akik szeretik a farsangi hangulatot, még ne temessék az önfeledt mulatozást!

A karneváli programok újragondolva

Tudtad, hogy a farsang szó német eredetű és egészen a 15. századig vezethető vissza? Ez a hangos, felszabadult ünnep gazdag néphagyományokra épül. A télűző-tavaszváró ünnep időszakához sok ősi néphagyomány kapcsolódik. Az önfeledt mulatozás mellett a párválasztás, a szabályok felrúgásának és kigúnyolásának időszaka is a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó bő egy hónap. Az idei farsang január 6-tól február 17-ig tart, melynek utolsó három napja hagyományosan a karneválok, a féktelen szórakozások ideje.

farsang

A karneváli rendezvények és hangos-jelmezes felvonulások szerte a világon népszerűek. A riói, velencei, nizzai karnevál évről évre tömegeket vonz, de évszázados hagyományokat őriz a mohácsi busójárás is. Természetesen Németországot sem hagyja hidegen a farsang: Köln, Mainz, Düsseldorf színes karneváljai országszerte híresek. Minden évben többkilométeres, hosszú órákon át tartó felvonulások, vicces farsangi beszédek és táncok, a német politikusok és más ismert személyiségek kifigurázása is része a farsangi programoknak.

A világ leghosszabb farsangi polkája

Az idén mást jelent majd a közös bolondozás. Mint annyi minden másnak, a farsangnak is született online verziója. A Main-Post internetes tudósítása szerint a Würzburg-környéki „bolondok” nem hagyják magukat a koronavírus által legyőzni. A Wiesentheidiek a leghosszabb farsangi polkát tervezik, Iphofenben pedig a legviccesebb jelmezt keresik – természetesen kellő távolságból. Fotóval és videóval bárki becsatlakozhat a két lelkes település online programjába.

Hogy hogyan? Aki nem akar lemaradni a közös polkázásról, az jelmezbe öltözve filmezze le magát, amint balról betáncol a képbe, majd jobbra távozik. Eközben mindkét kezével az elképzelt előtte táncoló vállait fogja. Az elkészült videókat február 11-éig várják. A hivatalos kiírás itt olvasható: https://jugendarbeit-wiesentheid.de/2021/02/01/starte-mit-uns-die-laengste-wiesentheider-polonaise/. Iphofenben fotókat várnak. Ők a legkreatívabb, legviccesebb, legkülönlegesebb farsangi jelmezt tárgynyereménnyel díjazzák. Részletek a www.stuecht.de weboldalon találhatók.

Németországban élő magyarként kihasználhatjuk a különleges alkalmat és kedvünkre vegyíthetjük a két ország hagyományait. Így a farsang családi körben is lehet hangos, vidám és emlékezetes. A konyhatündérek süthetik a farsangi fánkot magyar módra lisztből vagy németesen krumplival. A kézműveskedni szeretők készíthetnek saját jelmezt vagy kidekorálhatják a lakást. Mindeközben szólhat a „Guggenmusik”, a farsang jellegzetes fúvószenéje, amikor a zenészek is talpig beöltözve, direkt hamisan fújják a talpalávalót.

Te hogyan karneválozol az idén? Írd meg hozzászólásban!

Ha úgy érzed, elmélyítenéd tudásod, akkor nagyon szívesen segítünk ebben! Jelentkezz egyéni német órára vagy időszakosan induló csoportos német tanfolyamokra!

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!