Interaktív német nyelvi szemeszter – ugorjon egy szintet a németed!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

A nyelvtanulás varázsereje – tanulj nyelvet öregedés ellen!

Azt mondják, a jó pap holtig tanul, de az önfejlesztés nem csak a munkánkra vonatkozik. Egy új nyelv elsajátítása egész életünkre jó hatással van! Nemcsak szükség esetén vagy hobbiból választhatjuk, de tanulhatunk nyelvet öregedés ellen is.

A nyelv mint varázseszköz 

Vannak kutatások, amelyek nemcsak az öregedés általános hatásai, de akár az Alzheimer kialakulása ellen is hatásosnak látják a felnőttkori tanulást, az agy dolgoztatását. Bár egy új szakma elsajátítása sem rossz megoldás, a világra nyíló ablakot mégis egy új nyelv nyitja igazán nagyra. És nem csak a hosszú távú előnyök miatt lesznek édesek a sikerek.

Amikor az élet már javában zajlik, munkahely, iskolás gyerekek, családi felelősségek osztják be minden percünket, könnyű elengedni az önfejlesztést és csak a napi problémákra koncentrálni. Ez persze elkerülhetetlen, de ha az ember ugyanazokat a köröket futja nap mint nap, előbb-utóbb eléri a mókuskerék-érzés. Ezért is tapasztalják sokan, hogy ha ilyen élethelyzetben kezdenek valami újat tanulni, az jó hatással van a közérzetükre is. Hiába jár feladatokkal az is, mégis olyasmi, ami csak magunkról szól, azaz a sokat emlegetett én-idő, avagy az önfejlesztés egyik remek formája! 

öregedés ellen

Élj teljesebb életet – nyelvtanulással!

A hosszú és boldog élethez nem elég a jó fizikum, hiszen az öregség nemcsak a testünket, a fejünket is megtámadhatja. Idős rokonokon, ismerősökön megfigyelhetjük, hogy az amúgy makkegészséges ember gondolkodása nyugdíjas korára lassulni kezd. Ebben a korban már gyakran ugyanazokat a recepteket főzik a korábban kísérletező kedvű szakácsok, kevesebbet utaznak, akik hajdanán aktív világjárónak számítottak, és persze egy új kütyü megtanulása is sokkal nehezebben megy ilyenkorra, mint fiatalabb korban. 

Természetes folyamat ez, és noha egészséges életmóddal sokat tehetünk a megelőzésért, nem elég pusztán a testünket tornáztatni! Mindenki tudja, hogy az az izom, amit nem edzünk rendszeresen, elsorvad. Így a tanulási képesség, a gondolkodás rugalmassága is hanyatlik, ha nem „használják” aktívan. Idős korban is kell a célkitűzés a motiváció fenntartásához. Egy külföldi út, egy magyarul nem beszélő új családtag vagy unoka folyamatos kihívást biztosíthat ehhez. 

A gondolkodás egészsége 

Sokan, akik legalább haladó szintig jutottak egy nyelv megtanulásában, azt érzik, egész gondolkodásukra hatással van az új tudás. Az egyes nyelvek belső logikája más és más, tehát már attól színesedik a világlátásunk, ha egy másik nyelven mondjuk ki ugyanazt. Részben emiatt mondják, hogy az agytorna egyik legkiválóbb formája a nyelvtanulás. Nem csak azért, mert a gyakorlás fejleszti a memóriánkat, hanem mert a gondolkodásunk is kiléphet a napi rutinból.

Ráadásul egy nyelv tanulása tele van apró sikerekkel. Az első egész mondat, az első levél, esetleg az első párbeszéd hatalmas élmény, így valódi örömöt meríthetünk a folyamatból, miközben a kellemes öregkor esélyeit is javítjuk vele. Hát nem tiszta nyereség?! 

Neked mi vált be a gondolkodásod frissen tartására? 

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!