Te is tudsz németül beszélni? Bebizonyítjuk Neked a nyílt hetünkön.

nap
óra
perc
másodperc

Nyelvtanulás az egyes életkorokban


Hallgasd meg a teljes epizódot

Befolyásol minket vajon az életkorunk a nyelvtanulásban? Az életkörülményeink? Milyen sajátosságai vannak az egyes életkoroknak? Vagy egyszerűen csak könnyebb azt mondanunk, hogy “öreg vagyok én már a nyelvtanuláshoz”? Hallgassátok meg, mi mit gondolunk erről a témáról!

Tartalom

0:14 Az előző rész gyors átismétlése (hisz ez már ott felmerült)

1:40 Miért téma ez egyáltalán? Mert a köztudatban benne van, hogy a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak, vagy”én már túl öreg vagyok a tanuláshoz”, aminek nem csak biológiai oka vannak, hanem ez egyfajta életérzés is.

3:16 A mindennapok, a stressz, az élet az, ami elvesz a koncentrációnkból, az “agyi kapacitásunkból?” Ezért van vajon az az életérzés, hogy már túl öreg vagyok a tanuláshoz is?

5:48 A gyerekagy másképp fog, mert nekik nem kell megélni azokat a mindennapos dolgokat, amiket egy felnőttnek. Család, számlák, munkahely stb.

7:41 A gyerekekbe genetikailag van vajon bele kódolva, hogy a megszerzett tudás tovább, hosszú ideig, akár örökre is megmaradjon bennük? Hiszen a fejlődésük része. Ezzel szemben a felnőttek saját maguknak állítanak fel korlátokat azzal, hogy hangoztatják: “én már öreg vagyok ehhez”.

10:20 A nyelvtanulás fiatalon tartja az agyat, az időskori meg főleg. Az időskori demencia kialakulására is kevesebb az esély, ha nyelvet (vagy bármit) tanulunk felnőttként is még.

11:37 A tanulás tudatos választása egy felnőttnél szintén befolyásolja a sikerességet? Vagy annyi nyomás keletkezik ezáltal rajtunk, hogy ez is gátakat szab elénk?

13:04 Milyen a nyelvtanulási készség az egyes életkorokban?

13:54 A nyelvtanulást befolyásoló egyéb tényezők: az életkörülményeink, hogy tanultunk-e már nyelvet, van-e nyelvtanulási rutinunk, a korunk. Valóban másképp tanul egy nagyi, másképp egy kisgyerek?

15:43 Elköszönés

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

podcast

“Csak én érzem úgy, hogy soha nem fogok megtanulni németül?”

Talán az egyik legfrusztrálóbb kérdésre keresünk választ ebben az adásban. Ha valaki nyelvtanulásra adja a fejét, készülnie kell arra, hogy ez nem egy rövid távú elfoglaltság. Óhatatlanul követik egymást hegyek és völgyek ezen a hosszú úton. Amikor épp egy gödörben vagyunk, minden nehéz, nem jönnek a sikerélmények, elfogy a lelkesedés, a lendület, a motiváció is

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A kezdetek

Arról beszélgetünk Krisztivel, milyen német nyelvterületen az első nap, az első hét, az első hónap, az első munkahely, az első ügyintézés, az első találkozás a németekkel. Azaz mindenből az első tapasztalatok. Hogy birkózik meg az ember a változásokkal, a honvággyal, a nehézségekkel? Milyen az indulás segítséggel, milyen nélküle? Neked milyen volt az első?

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtanulás online vagy offline?

Soron következő adásunkban összehasonlítjuk az online és az offline nyelvtanulást. Melyik jobb, illetve jobb-e az egyik, mint a másik? Milyen előnyei vannak az offline nyelvtanulásnak, és milyen lehetőségeket kínál számunkra a digitális tér? Mi mire jutottunk, szerintünk melyik a jobb, illetve melyik a hatékonyabb? Hallgasd meg ezt az epizódot is, és választ kapsz rá.

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Kiejtési sajátosságok a német nyelvben – 2. rész

Bizony, második része is lett a témának. Mert bár azt hittük, a német nyelvben nincsenek akkora különbségek a kiejtés és az írás között, mégis kitöltöttek két adást is. Ezúttal tovább boncolgattuk az “s” hang írását, és találtunk még egyéb különlegességeket is. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi rejlik még a német nyelv tarsolyában, tartsatok velünk ebben

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Újévi fogadalmak

Először is boldog új évet kívánunk mindenkinek! Mai adásunk is erről szól. Az új évről, a megújulásról, a fogadalmakról. Teszünk-e fogadalmakat? Megfogadjuk-e, hogy idén majd többet tanuljuk a választott idegen nyelvet, vagy esetleg belevágunk-e egy újba? Mennyire és mennyi ideig működnek ezek a fogadalmak?  Tartsatok velünk ma is az idei év első podcast adásában!

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A hibajavításról

A hibákból tanulunk. Ezt mindenki tudja, de vajon mindenki el is tudja fogadni? Ép ésszel tudjuk, hogy a) nem érdemes minden hibát kijavítani, mert megakasztja a beszédet, b) nem fest rólunk rossz képet, ha hibát ejtünk, mégis sokan szégyenkeznek emiatt, és ez gátolja a beszédet is. Van-e arany középút? Hogy lehet a hibákat jól kezelni,

Tovább »

Tesztelj le minket! Várunk nagy szeretettel a nyílt hetünkön!

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.

Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Tapasztald meg Te is! Gyere el egy próbaórára és zsebelj be plusz ajándékokat is!
Jelentkezési határidő:
2024. május 17.