EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Nyelvet tanulni a fiatalabb generáció módszereivel?

Aki internetet használ, az nem tudja elkerülni, hogy idegen nyelvvel találkozzon. Erre viszont egész másképp reagál az idősebb és a fiatalabb generáció. Ahhoz, hogy bátran és könnyedén tanuljunk nyelvet, nézzük, mitől könnyű fiatalként nyelvtudást szerezni!

Mozogjanak bármilyen idegenül a szülők egy új országban, a gyerekek mindig gyorsan feltalálják magukat. Ők még az idegen nyelvtől sem feltétlenül jönnek zavarba. De miért nem? És mit tanulhatunk a fiatalabb generációktól a nyelvtanulásról? 

A fiatalok hozzák magukkal a nyitottságot, az ösztönös felfedező szellemet. Kevésbé gátlásosak, ha új dolgokról van szó és egyre intenzívebben, természetesebben vágynak a kulturális kapcsolódásra – amihez természetesen szükségük van idegennyelv-ismeretre. Na, de mi segít nekik, hogy hamar használható tudásszintet érjenek el?

Online nincsenek országhatárok

A fiatalabb generáció nyelvtanulása

Tagadhatatlanul óriási hatása van a digitális forradalomnak a mai tizen-, huszonéves generációra. Rengetegféle eszközzel találkoznak szinte babakoruk óta folyamatosan, így gyorsan megtanulják őket használni, otthonosan mozognak a sokszor nem csak magyar nyelvű online térben is. Hamar hozzászoknak, hogy egyszerű, gyakorlati helyzetekben jól boldogulnak az anyanyelvüktől különböző nyelvi közegben is. 

Tudják a nyelvet eszközként használni

A nyelv megismerése és használata őket valami olyanhoz vezeti el, ami éppen érdekes nekik. Gondoljunk csak a számítógépes játékokra, amik nemzetközi színtéren is zajlanak. De youtube- és tiktok-videókat sem csak magyarul néznek, ahogy sorozatokhoz, podcastokhoz, tanfolyamokhoz is könnyen hozzáférnek idegen nyelven. Ha külföldre mennének tanulni, versenyezni, sportolni, csak úgy boldogulnak, ha folyamatosan tanulják és használják is a nyelvet. 

Útközben észrevétlenül tanulnak 

Mivel ösztönösen eszközként használják a nyelvet egy játék során, műsor követése, videónézés közben, ezek miatt sokkal kevésbé elutasítók az idegen nyelvű dolgokkal szemben. Ezzel a nyitottsággal és a nem tudatos, de mélyről jövő motivációval valójában nagyon is sokra viszik! Ha szükségük van valamire, és ahhoz egy másik nyelven keresztül vezet az út, simán átverekedik magukat rajta, közben ezt-azt magukra szednek. Így például jellemzően az elsők között kerül be a szótárukba az idegen nyelv szlengje. 

Intenzíven gyakorolják már a legelejétől

A gyerekeket intenzíven éri az új nyelv, hiszen az óvodában-iskolában helyi nyelven kommunikálnak a gyerekek és a tanárok. Ugyanakkor a szülők nincsenek feltétlenül rákényszerülve ennyire intenzív nyelvhasználatra. Sőt, a külföldön élő családoknál otthon sokszor állandó használatban marad az eredeti nyelv. Jó tudni, hogy ez a gyerekek nyelvi fejlődését nem gátolja, hanem kifejezetten jót tesz neki! Ha figyelmet szentelünk annak, hogy megtartsuk otthon az anyanyelvet, az két nyelv használatát jelenti napi szinten. Otthon a magyar, a külvilágban a német – ez pedig segít egy harmadik nyelvet megtanulni. Ha viszont lemondanánk a magyarról, és csak a németre térnénk át, a következő nyelv számítana az első idegen nyelvnek. 

Ösztönösen keresik a közösséget 

A természetes motiváció is különbözik külföldön élő gyerek és felnőtt között: míg a gyerek ösztönösen barátkozik a saját közösségében, a szülő lehet, hogy kínosnak érzi a kevés tudással és akadozva történő beszélgetést. Ezért inkább elmenekül, elzárkózik az ilyen helyzetektől (kvázi gyakorlási lehetőségektől). 

Amikor a gyerek jobban tudja 

A gyerekek önkéntelenül fogékonyabbak és otthonosabban mozognak a digitális eszközök világában és az online térben, idegen nyelvű közegben. Így a kiköltözéssel járó kihívást (nyelvileg legalábbis) a gyerekek veszik a legjobban.

Persze minden szülő büszke, ha a gyereke jól boldogul. Ugyanakkor ha a szülők hosszabb távon sem mozognak magabiztosan az új országban, akkor könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy már nem tudják követni a gyerekeket, és emiatt romolhat a kapcsolat minősége közöttük. Tanulni viszont sosem szégyen, és aki lassan halad, az is halad. A lényeg, hogy sose add fel! 

Te mit lestél el a fiatalabb generációtól? 

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!