EXKLUZÍV BEVEZETŐ AJÁNLAT: Interaktív szókártyák – 4 nyelvi szinten

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Mindig kell egy barát – pláne külföldön!

Amikor a külföldre költözéssel hátrahagyod a megszokottat, sok minden meginoghat a lábad alatt. Nehezítő körülmény az is, hogy akik fontosak neked, nincsenek többé elérhető közelségben. Ha pótolni nem is lehet őket, azért sokat segíthet egy kezdeti barátság – még a nyelvtanulós blokkjaid feloldásában is!

Új kapcsolatok magány ellen 

Akár szabad választás, akár kényszer szülte helyzet, hogy az ember az élete egy időszakát külföldre költözve tölti, van néhány stádium, érzés, amin szinte biztosan keresztülmegy. Ilyen például az üresség, magányosság, a meleg otthon hiánya. Sokan hajlamosak később megfeledkezni ezekről, pedig mindenkinek vannak kezdeti nehézségei, akit a saját nyelvét nem beszélő emberek vesznek körül például a munkahelyén. 

Ha egy idegen országban élsz és keresed a helyedet, kicsit biztosan újra kellett értelmezned az életedet, új kapcsolatokat kellett keresned, hiszen a régiek mind távol kerültek, a biztos talaj megszűnt a lábad alatt. Mint ha csak egy új világba születtél volna. Pláne ha még a nyelvet is tanulnod kell…

Ezért ne becsüld alá az első ismeretségeket! 

barát külföldön

Alapszemélyiségünktől függően élhetjük meg izgalmas kihívásnak, vagy nap mint nap nyomasztó tehernek, hogy minden és mindenki új és felfedezésre vár. Teljesen normális, ha az új életedben mindenhol a kapaszkodókat keresed. Ilyenkor minden jó szó sokat ér. 

Ha nyitott szemmel jársz, találhatsz magadnak olyan ismerőst a környezetedből, aki hasonló cipőben jár (vagy járt nemrég), akinek szintén idegen a nyelv, új a lakóhely, hasonlóan el volt veszve a kezdetekben. Ahogy a legtöbb nehéz helyzetben, ilyenkor is az számít a legtöbbet, ha van kire támaszkodnunk és megbeszélnünk a napi kihívásainkat. 

Van abban valami könnyű, hogy az új országban, új helyen annyira tiszta lappal indulsz, hogy még a nyelvedet sem ismerik, nemhogy az országodat, városodat, családi körülményeidet, anyagi helyzetedet… Ha összeismerkedsz valakivel és rendszeresen tartjátok a kapcsolatot, idővel büszkeséggel tölthet el, hogy általad ismerkedhet meg egy számára teljesen új kultúrával! És viszont: te is rajta keresztül válsz az ő kultúrájának „beavatottjává”.

A hasonló élethelyzet jó motiváció 

Sokszor éppen az a helyzet kovácsol össze két egymás mellett dolgozót, hogy hasonlóan nehezen gyűrik le a nyelvi akadályokat. És még így is hajlamosak vagyunk lebecsülni annak a hasznát, amit egy-egy ilyen kezdő beszélgetés jelent. Igaz, hogy az elején csetlő-botló szóhalmazok, kezdetleges mondatok követik egymást mindkét részről, mégis rettentően fontos momentum az, hogy valaki belekerülhetett az életünkbe, akivel rendszeresen és mindenképpen németül kell beszélnünk, megértetnünk magunkat. (Hisz nincs más lehetőség.) 

Egy ilyen külföldi ismerős feltétlenül segít abban, hogy áttörjük a nyelvi gátakat. A motiváció a hasonló élethelyzet. Hiszen ha akartok egymásra támaszkodni, akkor beszélgettek, keresitek az alkalmat a kapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatmegosztásra. És ehhez bizony folyamatosan beszélni kell! 

Bónuszként azt is megtapasztalhatod, milyen az, amikor hibáztok, de nem javítgatjátok egymást, hanem egyszerűen folytatjátok az aktuális beszélgetést a magatok szintjén. Mígnem egy idő múlva szinte észrevétlenül folyékonyan, gördülékenyen és mindenféle feszengés nélkül beszélgettek egy már nem is annyira idegen nyelven… 

Szerinted mi mindenre jó még egy külföldi ismeretség? 

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!