ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Félsz, hogy kinéznek a kiejtésed miatt? Itt a segítség!

A legtöbb utazó, aki meg mer szólalni az adott ország nyelvén, úgy tapasztalja, hogy a helyieket egyáltalán nem zavarja, ha kiejtésünk tökéletlen. Mégis sokan visszafogják magukat miatta. Itt van, mit tehetsz a kiejtésedért! 

Így turbózd fel a kiejtésed! 

A kiköltözők között sokan vannak olyanok, akik akkor sem tanulják meg a nyelvet igazán, amikor már ott élnek. Hiszen minimális szókinccsel boldogulni lehet már a boltban, a jegypénztárakban, és számtalan munkahelyen sem kell sokat beszélni. A család és a barátok köre pedig továbbra is biztonságos anyanyelvi közeget kínál. Pedig ami látszólag könnyebb út, az valójában csak meghosszabbítja a beilleszkedés nehézségeit, vagy akár teljesen megakadályozza, hogy kellemesen, otthonosan érezhessük magunkat egy új országban.

nem mer megszolalni

Néhány évtizeddel ezelőtt csak egy biztos módszer volt a szép kiejtés elsajátítására: hónapokat, sőt éveket kellett az adott nyelv anyanyelvi beszélői között eltölteni. Azóta kiderült: nem a helyszín a lényeg, hanem a társaság. Hiába él valaki Londonban, nehéz dolga lesz, ha nem angolok, hanem magyarok és más bevándorlók veszik körül. A digitális forradalom átszakította ezeket a határokat, és ma már akár a szobánkban, sőt, iskola vagy munkahely felé ingázva is anyanyelvi beszélőket hallgathatunk. Podcastokon, hangoskönyvekből meg a youtube-on! 

A gyerekek és tinik számára ez nem újdonság, hiszen ők a mindennapjaik részeként fogyasztanak idegen nyelvű tartalmat a weben. De a középkorú vagy idősebb generációk számára talán nem evidens, hogy egy okostelefon meg egy fülhallgató hatalmas lökést adhat a szép kiejtésnek. Az emberek közlékenyek, a hanganyagok témái változatosak, így szinte bármilyen nyelven hallgathatunk podcastokat. A legtöbb rendszeresen jelentkezik egy-egy hobbitémával – filmek, kisállattartás, kertészkedés, sport, stb. –, így bárki könnyen találhat köztük érdekeset.

Bármilyen szinten elkezdheted

Persze érdemes akkor belevágni, mikor már van egy alap szókincs az ember kezében, és már ért valamennyit az elhangzó szövegből, de nem kell megvárni még a középfokú szintet sem – kis plusz szótárazással ragad majd hamar! A lényeg az, hogy halljuk, miként beszél, miként hangsúlyoz, hogyan fejez ki hangjával érzelmeket egy anyanyelvi beszélő. Közbülső megoldásként a feliratos filmek is működhetnek, hiszen ott kéznél van a fordítás, de érdemes olyat választani, aminek már jól ismerjük a történetét, különben magába szippant a mű a nyelvi élmény helyett.

Talán a legjobb megoldás azonban, mely egyszerre fejleszti kiejtésünket és szókincsünket is, az a hangoskönyvek világa. Nem kell letöltéssel bíbelődni, léteznek online könyvtárak, ahol kölcsönzéssel hallgathatunk meg műveket, plusz biztosak lehetünk benne: aki felolvassa, az mestere az adott nyelvnek. 

De nem csak a magaskultúra segít: kikapcsolódáskor is érdemes a célnyelven válogatni például a youtube és tiktok videók között. E módszerekkel sokat tanulhatunk hangsúlyozásról, szófordulatokról, indulatok kifejezéséről anélkül, hogy magunkat nehéz helyzetbe hoznánk.

Ezek a digitális mankók sokat segítenek biztonságos környezetben tanulni, de az igazi ugrás az, amikor először bocsátkozunk beszélgetésbe. Ha így, szórakozva készültünk rá, máris sokkal kevésbé lesz ijesztő, idegen a szituáció! 

Az izgulósok pedig gondoljanak bele: olyan nyelvóriásoknál, mint az angol, a spanyol, a francia, a német, sőt még az olasz is jelentős különbségek vannak a különböző területről származó anyanyelvi beszélők kiejtése között. Tehát teljesen elfogadott dolog, hogy valaki nem úgy beszél, mint a hallgatója! 

Neked mi a módszered a kiejtésed csiszolására?

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!