ÚJÉVI CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉG!

nap
óra
perc
másodperc
lupan-agnes-web

Használd az érzékszerveidet a némettanulásban!

Jó hírünk van számodra: nyelvtanulás és nyelvtanulás között nem sok különbség van. Így tehát ha megtanultál magyarul, meg fogsz tanulni németül is! Amikor nyelvtanulásról van szó, a legtriviálisabb, ha visszanyúlunk a saját gyerekkorunkba. Hogy is volt ez a beszédtanulósdi anno?

Úgy kezdődött, hogy egészen kicsiként fogalmunk sem volt a világról. Aztán szép lassan egyre több mindennek neve lett. Megértettük anya kérdését, majd megtanultunk válaszolni. Megértettük, hogy nem szabad, később – amikor már volt hozzá kellő szókészletünk – elkezdtünk ezzel vitatkozni. 

Míg kezdetlegesen tudtuk kifejezni magunkat, addig is jól elboldogultunk, hiszen a környezetünk meg akart érteni minket, kifejezetten támogatta, hogy ismételjük az új szavakat. Nem kinevetett, hanem kedvesen kijavított, ha valamit nem jól mondtunk. És az is rendben volt, ha magyarázás közben a már megtanult szavak mellé egyéb tárgyakat, testrészeket is felhasználtunk. Az utcán mutogattuk, amire épp kíváncsiak voltunk, a nagymamánál produkáltuk magunkat, egész nap ismételgettünk, utánoztunk, amit tudtunk, használtuk, az újakat folyamatosan építettük be a gyakorlatba. 

erzekeles tapintas

Ahhoz, hogy minél jobban megértessük magunkat, muszáj volt egyre több mindent elsajátítanunk. Időközben elkezdtük élvezni, és természetessé vált, hogy már annyi minden megy. Nyitottan és bátran kérdeztünk rá újabb és újabb dolgokra. 

Persze az is igaz, hogy minden gyerek más, ezért kinél hosszabb, kinél rövidebb ideig tartott ez a folyamat. Volt, aki selypített, raccsolt, összekevert, átnevezett vagy nem bírt megjegyezni bizonyos szavakat, vagy rendre ugyanazt a ragozást rontotta el. Türelemmel és idővel viszont minden a helyére került. És néhány kitartó gyakorlással, támogató környezetben eltöltött év után lám-lám mindenki megtanulta megértetni magát. 

Told ki a határaidat! 

Új nyelvet elsajátítani pont a fentiek szerint optimális. Egy néhány évvel ezelőtti lipcsei kutatás azt vizsgálta, milyen módszerrel lehet legkönnyebben nyelvet tanulni. Arra jutottak, hogy ha az olvasott és hallott szavakhoz gesztusokat és képeket is kapcsolunk, azok sokkal hamarabb rögzülnek. Azaz, ha egyszerre többféle érzékelésünket használjuk, az segíti a memorizálást. Annál jobb, minél aktívabban részt veszel benne. 

érzékszervek hallás

Hatalmas löketet ad, ha az ember anyanyelvi közegben éli a mindennapjait. Mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy külföldre költözve azon nyomban a saját honfitársaik társaságát keresik. Ez könnyebbé teszi a dolgot az elején, ugyanakkor azzal teszel jót magadnak, ha minél előbb önállósodsz. Tekintsd ajándéknak, hogy amikor kilépsz az utcára, új ingerek érnek, sok különböző „feladatot” kell egyszerre befogadnod, feldolgoznod és megoldanod, minden addigi tudásodat megfelelően koncentrálnod és összehangolnod. Jól teszed, ha kiteszed magad az érzésnek újra meg újra: „hú, ez nekem túl sok, még nem tartok itt”. Ez így természetes, így szolgálja a fejlődésedet. A sportban ugyanezt edzésnek hívják: ott is akkor van fejlődés, ha a határokat egyre kijjebb és kijjebb toljuk, ha van izomlázunk, ha azt érezzük, hogy ebben most elfáradtunk. Végül, ha a feladat nem lenne ilyen nagy, nem is lenne olyan motiváló! 

Érdekelhet még:

Kövess minket itt:

Hírlevél feliratkozás:
3db ajándék eBookkal!