Te is tudsz németül beszélni! Bebizonyítjuk Neked a nyílt hetünkön.

nap
óra
perc
másodperc

Aktív és passzív nyelvtudás


Hallgasd meg a teljes epizódot

Nagyon sokszor szóba került már, nagyon sokszor emlegettük már. De még soha nem beszéltük át, hogy mit is jelent az aktív és a passzív nyelvtudás. Mi is az a passzív nyelvtudás? Kinek van, miért van? Hogy segít ez nekünk? Mai adásunkban ezekre a kérdésekre (is) adunk nektek választ.

Tartalom

1:12 Nagyon sokszor emlegettük már, sokszor utaltunk rá, de még sosem veséztük ki, jöjjön tehát témának most az aktív és passzív nyelvtudás

2.47 Miért hívjuk passzív nyelvtudásnak a már meglévő tudásunkat, és miért segít ez nekünk az újrakezdéskor?

5:11 Párbeszéd, amivel nem igazán lehet mit kezdeni:
-Mit nem értesz?
-Semmit!
-Mi a probléma?
-Minden!

6:20 A nyelvtanulás természetes folyamata

9:54 Az aktív tudás ezzel szemben pedig az, amikor már nem “gondolkodunk”, hanem “jön”.

10:47 A passzív tudás egy másik verziója: amit megértünk vs. amit el is tudunk mondani.

13:36 Amiért egy nyelvtanár szereti a passzív nyelvtudást

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

podcast

Mit tegyünk, ha nem jut eszünkbe valami a nyelvvizsgán?

Ezen adásunknak azt a címet is adhattuk volna, hogy “a blokk”. A legtöbb nyelvvizsgára készülő legrettegettebb jelensége, leggyakoribb kérdése, hogy mit csináljak, ha leblokkolok?! Mi van, ha nem jut eszembe semmi, vagy ne adj’ Isten esetleg nem is értem a feladatot?! Mindenképp mondjak valamit? Bármit? Vagy inkább ne is mondjak semmit? Ezúttal a blokktól való

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Reális célok meghatározása, avagy tegnapra perfektül németül?

Minden nyelvtanulóban előbb vagy utóbb felmerül a kérdés, mikor fog tökéletesen tudni németül. Mennyi idő alatt sajátíthatja el a nyelvet? Mindenki meghatározza magának az időt, hogy mikorra kell (?) neki megtanulnia. De meg lehet adni magunknak ilyen célt? És mi van, ha ez nem sikerül? Ha lejárt a magunk szabta határidő, de még nem tudunk

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Filmek németül

A filmek és sorozatok világába kalauzolunk el ezúttal Benneteket. A rengeteg film-, és sorozatajánló mellett megvitattuk azt is, mi a különbség a szinkronizált és az eredeti német nyelvű filmek között. Melyiknek mi az előnye, hátránya, és vajon miért teljesen más eredeti hangon nézni egy filmet?

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Mann vagy man?

Mann vagy man? Mikor melyiket használjuk, hogy helyes, és egyáltalán miért van belőlük kettő? Ráadásul másképp írva?! Mai adásunkban ismét a nyelvtant helyezzük előtérbe és próbáljuk a kusza gondolatokat az emberrel és a férfiakkal kapcsolatban tisztába tenni. :-)) Ha kíváncsi vagy hányféleképpen is lehet németül azt mondani, hogy az ember, akkor tarts velünk ma is!

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Hogy álljunk neki a németnek? – 2. rész

Ha most kezdenénk el Krisztivel németül tanulni, vajon mire ügyelnénk? Mit tartunk ma fontosnak, mi volt vagy mi lett volna hasznos, ha már a kezdetekkor tisztában vagyunk vele? Bár kezdésről beszélünk, mégis hosszúra nyúlt, így két részt, két adást is szenteltünk ennek a témának. Íme, a téma 2. fele.

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A levélírás

Hogyan kell helyesen, a formai követelményeknek megfelelően hivatalos levelet írni? Kezdve a megszólítástól, a dátumozáson át az elköszönésig? Vannak speciális, különös vagy fura elvárások egy német levélben? És mi a helyzet az E-mailekkel, WhatsApp üzenetekkel, baráti levelezgetésekkel? A mai adásban sorra vettük mindet, és igyekeztünk összeszedni nektek, amire érdemes figyelni.

Tovább »

Tesztelj le minket! Várunk nagy szeretettel a nyílt hetünkön!

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.

Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Tapasztald meg Te is! Gyere el egy próbaórára és zsebelj be plusz ajándékokat is!
Jelentkezési határidő:
2024. május 17.