Te is tudsz németül beszélni! Bebizonyítjuk Neked a nyílt hetünkön.

nap
óra
perc
másodperc

A mondatszerkezetek


Hallgasd meg a teljes epizódot

Ismét egy nyelvtanóra! 🙂 A mondatszerkezetek témáját járjuk ezúttal körbe. Mire kell figyelni, mi segíthet, hogy könnyen el tudjuk sajátítani, miért érdemes vagy kell már az első perctől odafigyelni arra, hogy helyesen tanuljuk meg. Egyáltalán mikor kell elkezdeni megtanulni? És mit is jelent pontosan, hogy az ige a második helyen áll?

Tartalom:

1:25 Mai megint egy nyelvtani részről ejtünk szót. Mi lenne az? A mondatszerkezetek!

2:15 Ági, a “nyelvtannáci” 🙂

4:10 Mik azok a nyelvtani hibák, amik az érthetőség rovására mennek? Vagyis mik azok a hibák, amelyekkel még érthetően tudunk beszélni, és mi az, amire fontos hangsúlyt fektetni már a nyelvtanulás elejétől?

6:51 Mi a helyzet a mondatszerkezetekkel? Fontosak? Nem? Mennyire? Miért?

10:38 Van hasonlóság a magyar és a német szórendekben?

11:29 Mi segíthet még, amikor az ember a szórendet tanulja?

14:03 A múlt idők használata, és a köré épült nehzéségeink

16:10 Az ige a második helyen áll. Mindig? A KATI szórend szépségei

17:06 Az ige a második helyen áll vs. az ige a második szó a mondaton belül

18:55 Mindezek ellenére a legjobb tanács továbbra is “Beszélj! Beszélj! Beszélj!”

Oszd meg másokkal is

Megosztom
LinkedIn
Elküldöm e-mailben

Iratkozz fel az új részekre

Kövess minket


További epizódok

Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvgyakorlás

Ezúttal a témánk a nyelvgyakorlás. Mennyit és hogyan kell, illetve érdemes gyakorolni a nyelvet? Vajon elég, ha csak hetente egyszer gyorsan túlesünk a kötelező házi feladaton? Vagy mindennap bújnunk kell a könyveket? Milyen hatékony a játék közbeni nyelvgyakorlás? Egy pörgős-izgalmas sorozat vagy egy mesefilm hozhat előbb sikert?

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A dialektusok

A nyelvtanulás, az idegen nyelvterületen való boldogulás egyik legnagyobb kihívása a mai témánk: a dialektusok. Miért vannak? Mikor kell megtanulnunk őket? Hogyan használjuk, illetve ne használjuk őket a mindennapokban? És tényleg senki, vagy csak nagyon kevesen beszélik már az igazi, szép és helyes Hochdeutsch-ot?

Tovább »
podcast

Mit tegyünk, ha nem jut eszünkbe valami a nyelvvizsgán?

Ezen adásunknak azt a címet is adhattuk volna, hogy “a blokk”. A legtöbb nyelvvizsgára készülő legrettegettebb jelensége, leggyakoribb kérdése, hogy mit csináljak, ha leblokkolok?! Mi van, ha nem jut eszembe semmi, vagy ne adj’ Isten esetleg nem is értem a feladatot?! Mindenképp mondjak valamit? Bármit? Vagy inkább ne is mondjak semmit? Ezúttal a blokktól való

Tovább »
podcast

Mi a helyzet akkor, ha egyáltalán nem foglalkozunk a nyelvtannal?

Elhoztuk Nektek ma a nagy mumust! Minden, de legalábbis a legtöbb nyelvtanuló rémálmát! A nyelvtant. De… mi van akkor, ha egyszerűen nem foglalkozunk vele? Ha nem veszünk róla tudomást, ha kiiktatjuk, vagy épp ellenkezőleg, be sem engedjük az életünkbe? Meg tudjuk ezt tenni? Lehet ilyet? Szabad ilyet? Ebben az adásban ezekre a kérdésekre próbálunk meg

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

Nyelvtanulás – hatékonyan: tippek, trükkök

Első adásunkban arról beszélgettünk, hogy milyen tippek, trükkök segíthetnek minket a nyelvtanulás rögös útján. Szó lesz még a passzív tudásról, hogy miért oly nagy kincs, miért is jó támaszkodni rá. És hogy hogyan került képbe a sütés-főzés vagy a kötés horgolás? Hallgass minket, és minden kiderül.

Tovább »
Nyelvtanulás hatékonyan podcast
podcast

A külföldre költözés nehézsége csak a nyelvtudás hiánya?

Idegen ország, idegen nyelv, idegen kultúra, mégis úgy döntöttünk, ide költözünk, itt élünk, itt próbálunk szerencsét. De elég vajon a szerencse? Vagy a nyelvtudás? Mire lehet nagyobb szükség egy új élet kezdetén? Kellő támogatásra, élettapasztalatra vagy a nyelvtudásra? Ebben az adásban ezt a kérdést próbáltuk körüljárni. Tartalom 2:17 Mik azok a problémák nehézségek, amikkel meg

Tovább »

Tesztelj le minket! Várunk nagy szeretettel a nyílt hetünkön!

A Lupán Német Online kiscsoportos tanfolyamain 100%-ban a beszédfejlesztésre koncentrálunk.

Bebizonyítjuk, hogy Te is tudsz németül beszélni.

Tapasztald meg Te is! Gyere el egy próbaórára és zsebelj be plusz ajándékokat is!
Jelentkezési határidő:
2024. május 17.